On-chain analyse: Net Unrealized Profit and Loss (NUPL)

De Netto Unrealized Profit/Loss (NUPL) metriek meet de verhouding tussen 'ongerealiseerde winsten' (de winsten die nog niet zijn gerealiseerd door de verkoop van bitcoin) en de totale marktkapitalisatie van bitcoin. In dit artikel lees je er alles over.

Hierboven zie je de NUPL grafiek. Te zien zijn de prijs (zwarte lijn) en de NUPL (blauwe lijn) met op de achtergrond vijf gekleurde clusters die verschillende marktsentimenten aanduiden.

Zo werk het:

Onrealiseerde Winsten/Verliezen: Dit zijn de winsten of verliezen die marktparticipanten van bitcoin op 'papier' hebben, maar nog niet hebben gerealiseerd door hun bitcoin te verkopen.

Als iemand bitcoin kocht voor €10.000 en de huidige prijs is €15.000, dan heeft die persoon een ongerealiseerde winst van €5.000. Wanneer de spotprijs onder de kostprijs ligt, is er uiteraard geen sprake van winst maar verlies.

Ongerealiseerde winsten of verliezen worden berekend door de 'realized value' af te trekken van de totale marktkapitalisatie. De 'realized value' vertegenwoordigt de gemiddelde aankoopprijs van alle bitcoins op de markt. Het wordt berekend door de laatst verhandelde prijzen van alle bitcoins bij elkaar op te tellen, daar een gemiddelde van te nemen, en die te vermenigvuldigen met het circulerend aanbod.

Er wordt hiervoor gekeken naar de blockchain, het openbare grootboek van bitcoin, waar alle transacties worden vastgelegd.

Marktkapitalisatie: Dit is de totale waarde van alle bitcoin momenteel in omloop, berekend door de huidige prijs van bitcoin te vermenigvuldigen met het totale aantal munten in omloop.

NUPL

Deel je de hoeveelheid ongerealiseerde winsten/verliezen door de marktkapitalisatie, dan heb je de de NUPL.

Dit percentage geeft een indicatie van hoeveel van de marktwaarde van bitcoin bestaat uit winsten of verliezen die nog niet zijn gerealiseerd door de marktparticipanten.

Positieve NUPL: Als de NUPL positief is, betekent dit dat de meeste marktparticipanten winst zouden maken als ze zouden verkopen. Dit kan wijzen op een bullish (opwaartse) markt.

Negatieve NUPL: Als de NUPL negatief is, betekent dit dat de marktparticipanten verlies zouden lijden als ze zouden verkopen. Dit kan wijzen op een bearish (neerwaartse) markt.

De NUPL kan hierdoor helpen bij het identificeren van markttoppen en -bodems. Op markttoppen zijn er enorme ongerealiseerde winsten voor beleggers. Wanneer deze worden gerealiseerd wordt er veel verkocht. Het groeiende aanbod zal de prijs weer meer richting de gemiddelde kostprijs doen bewegen. 

Vaak gaan deze momenten gepaard met overmatig optimisme of pessimisme in de markt. In de grafiek zijn vijf fases met bijpassende emoties in de markt aangeduid.

- Rood: euforie/hebzucht
- Oranje: geloof/ontkenning
- Geel: optimisme/spanning
- Wit: hoop/angst
- Groen: Capitulatie

De prijs heeft in de euforie fase een behoorlijke stijging achter de rug. Veel marktparticipanten hebben ongerealiseerde winsten en de kans is groot dat deze binnenkort worden gerealiseerd. In het capitulatie cluster geldt het tegenover gestelde: een flinke daling zorgt voor een netto verlies in de markt. Weinig marktparticipanten staan in de plus en er is weinig bereidheid om in verlies te verkopen: een mogelijke bodem is in zicht.

Bekijk de NUPL grafiek op lookintobitcoin.com


Meer weten over on-chain analyse? Lees hier over de HODL-waves.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.