On-chain analyse: Wat zijn Bitcoin HODL waves?

Bitcoin kent veel HODLers: mensen die zoveel vertrouwen hebben in de potentie van Bitcoin dat ze, ongeacht de volatiliteit van Bitcoin, stevig vasthouden aan hun munten. Het on-chain analyse-instrument 'HODL waves' visualiseert deze overtuiging en kan een indicatie zijn voor het vertrouwen in de markt en de bereidheid van marktparticipanten om te kopen of te verkopen. In dit artikel lees je alles over deze veelgebruikte metriek.

Wat zijn Bitcoin HODL waves?

'HODL' waves is een grafische weergave van de distributie van het huidige circulerende aanbod van bitcoin, gebaseerd op de tijd die is verstreken sinds de laatste verplaatsing. Deze grafiek biedt inzicht in welk deel van de circulerende bitcoins in handen zijn van hodlers en hoe lang dat al zo is. De grafiek clustert bijvoorbeeld de munten die al langer dan 10 jaar niet zijn verplaatst (paars), 7-10 jaar (blauw) en 5-7 jaar (turquoise). De grootte van de 'wave' wordt bepaald door de hoeveelheid munten in dat cluster. Naar schatting bestaat een groot deel van de paarse cluster uit verloren bitcoins, waaronder, naar verluidt, de één miljoen Bitcoin van Satoshi Nakamoto.

Momenteel het grootste cluster, dat 16,23% (lichtgroen) van het circulerend aanbod uitmaakt, bestaat uit munten met een leeftijd van 2-3 jaar. Dit zijn dus bitcoin die tussen oktober 2020 en oktober 2021 voor het laatst zijn verplaatst. Dit is net iets meer dan het paarse cluster (15,56%) bitcoins, die al meer dan 10 jaar niet zijn verplaatst.

Wat heb je eraan?

De HODL waves grafiek biedt inzicht in de historische verplaatsingen van bitcoins en daarmee de activiteit van marktparticipanten. Het visualiseert de distributie van bitcoin op basis van de bewaarde tijdsduur.

Wanneer de clusters die jongere munten bevatten een groter percentage van het totale circulerende aanbod vertegenwoordigen, duidt dit erop dat er waarschijnlijk veel munten uit oudere clusters worden verkocht aan nieuwe marktparticipanten die recentelijk de markt betreden.

Clusters met een leeftijd tussen de 6 maanden en 3 jaar maken bijvoorbeeld plaats voor clusters met een jongere leeftijd (1 week - 6 maanden) op momenten dat de bitcoin koers sterk stijgt. Dit verschijnsel is een visuele weergave van veel nieuwe marktparticipanten, wat kan komen door FOMO (Fear of Missing Out).

Hoe wordt het berekend?

HODL waves worden berekend door UTXO's (unspent transaction output) te volgen. Dit is mogelijk omdat elke bitcointransactie wordt vastgelegd op de blockchain. Iedere keer dat je bitcoin koopt en ontvangt in je wallet, wordt dit geregistreerd als één UTXO; vaak bestaat een wallet uit meerdere UTXO's.

Visualisatie UTXO

Hoewel de HODL waves grafiek inzicht geeft over de distributie van munten, zegt het niet alles. Niet elke Bitcoinaankoop gaat namelijk (direct) gepaard met een on-chain transactie. Voor munten die bijvoorbeeld op een exchange zijn gekocht en daar worden bewaard, is geen transactie op de blockchain geregistreerd. 

Of andersom, tegoeden die al jaren worden bewaard op een exchange en uiteindelijk zonder intentie om te verkopen naar een wallet worden verstuurd, vallen in het jongste HODL waves cluster.

Daarnaast is ook niet elke Unspent Transaction Output (UTXO) het resultaat van een aankoop of verkoop. Sommige UTXO's ontstaan door bijvoorbeeld coinjoin-transacties, de consolidatie van meerdere UTXO's of de overstap naar een andere wallet.


Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons dan op X (voorheen Twitter): @BitcoinPuntNL


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.