HODL - Vandaag ontstond de meest bekende bitcoinmeme

HODL. Het is de Bitcoinmeme die iedere Bitcoiner kent, of zou moeten kennen. Wat negen jaar geleden oorspronkelijk voortkwam uit de frustraties over de koers van een dronken Bitcoiner, groeide uit tot één van de grootste Bitcoinmemes en behoort tegenwoordig tot de meest kenmerkende filosofieën van de hedendaagse Bitcoincommunity.

Je leest het in chatrooms, op internetfora, t-shirts en petjes: HODL is een integraal onderdeel van de hedendaagse Bitcoincommunity. Een Bitcoiner die zijn bitcoins HODLt, dat is iemand die zijn bitcoins niet verkoopt.

'HODL' is een foutieve spelling van het Engels woord 'hold', vasthouden dus. Sommige media rapporteren dat het een afkorting is voor 'Hold On for Dear Life', maar dat klopt niet.

De meme komt oorspronkelijk voort uit een forumbericht op BitcoinTalk.org in 2013 met de titel 'I AM HODLING', waarin een dronken Bitcoiner zijn beklag deed over zijn situatie en de teleurstellende koers. In dronkenmanstaal, schreeuwerig en vol taalfouten is het voor veel Bitcoiners een grappig, maar ook herkenbaar verhaal:

i20am20hodling20screen1.png

HODLers

Dronken mensen spreken de waarheid, aldus het gezegde. In eerste instantie was het vooral grappig, maar de meme bleek een wijsheid te bevatten die uitgroeide tot één van de kernwaarden van de hedendaagse Bitcoincommunity: gewoon HODLen.

hodl20trade20meme.jpeg

De koers: iederéén denkt slimmer te zijn en hem te kunnen bespelen, maar een HODLer HODLt gewoon door alle pieken en dalen heen. Volatiliteit? Prijsmanipulatie? HODLers schud je met geen mogelijkheid uit de markt. Zij geloven in bitcoin, zijn toekomstgericht en hun bitcoins zijn pas te koop wanneer bitcoin écht 'naar de maan' is. En mogelijk zelfs dan nog niet, omdat alles dan misschien toch al in bitcoin te betalen is.

De kernvraag achter de meme: geloof je dat Bitcoin in de toekomst een grotere rol speelt in de wereld dan nu, of niet? Als het antwoord op die vraag ja is, dan is er wellicht iets voor te zeggen om wat bitcoin te bezitten en het gewoon te HODLen totdat het zover is, ongeacht wat de koers op korte termijn doet. Reageren op fluctuaties is verleidelijk, maar ook uiterst verraderlijk. De meeste mensen komen er bekaaid vanaf.

Als je echter HODLt, sparen als het ware, dan heb je wat je hebt en kan niemand je dat afnemen; dát deel van de Bitcoineconomie heb je voor jezelf vergaard. Voor nu en in de toekomst - wat die ook moge brengen. Dat is zo ongeveer de HODLer-mentaliteit. Het handelen verruilen ze vaak voor het stacken van satoshis, de kleinst mogelijke hoeveelheid bitcoin, om zo gestaag hun positie te vergroten - al dan niet met een voor buitenstaanders onbegrijpelijke Zen-achtige glimlach op hun gezicht.

Buyers of last resort

Het heeft een welhaast religieus tintje. Misschien ook iets fatalistisch. HODLers lijken bereid desnoods met het schip ten onder te gaan. Het zijn dan ook meestal mensen die sterk overtuigd zijn van de toekomst van Bitcoin of het belangrijk vinden om eraan bij te dragen. Het snel verdienen van geld en de koers zijn voor hen vaak bijzaak en het slagen van Bitcoin is doorgaans een belangrijker streven, niet zelden vanwege ideologische denkbeelden over een ander soort geldstelsel.

HODLers zijn de mensen die bitcoin bezitten en willen blijven bezitten en er meer van kopen, omdat ze meer willen hebben. The buyers of last resort. Knettergek of geniaal? De toekomst zal het moeten uitwijzen.

Ze zijn in ieder geval behoorlijk gedreven. De dip? Zij zijn het, die dan niet verkopen maar kopen. De bear market? Dan stacken HODLers gewoon door. De pieken? Dan slaat de verleiding toe, maar ook de angst om toch uiteindelijk met een kleinere positie achter te blijven. Toch maar gewoon HODLen. HODLers zijn mensen die in bitcoin geloven en erin sparen en daarmee een stukje waarde verschaffen aan een economie en toekomstvisie, die ze gezamenlijk verwerkelijken. Een soort grassroots initiatief om samen een digitale economie te kickstarten.

Heeft bitcoin geen intrinsieke waarde? Voor HODLers wel: het bestaan van een decentraal, digitaal en wereldwijd monetair netwerk is voor hen de intrinsieke waarde.

"Of ze het nu weten of niet, mensen die bitcoin kopen sterken daarmee een middel dat mensenrechten beschermt" - Alex Gladstein, The Human Rights Foundation

Reality-check

Het is echter goed om dicht bij de grond te blijven. HODL is wellicht slechts een meme, die ooit voorbij kan gaan. En hoewel het aantal HODLers vandaag de dag indrukwekkend is, kan niemand de toekomst voorspellen en kan de bitcoinkoers in principe alle kanten op gaan. Dat is volledig afhankelijk van vraag en aanbod en de tijd zal moeten uitwijzen of de HODLers ook in de toekomst standvastig genoeg zijn.

Hang je financiën dus vooral niet op aan een internetmeme. Investeer ook zeker niet te veel en geen geld waarvan je denkt dat je het misschien voor iets anders nodig hebt - dat is riskant en Bitcoin is nog altijd experimenteel. We zijn overigens ook geen financieel adviseurs, dus neem niets van ons aan en ga voor gedegen financieel advies altijd naar een professional.

Toch is het best bijzonder te noemen dat Bitcoin vandaag de dag tot de top van de meest waardevolle valuta's wereldwijd behoort - mede mogelijk gemaakt door de HODLers; de mensen die in Bitcoin geloven.


Dit artikel verscheen voor het eerst op op bitcoin.nl op 18 december 2021.

Meer lezen over de (voor)geschiedenis van Bitcoin? Bekijk dan ook eens onze andere artikelen.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.