Onderzoek: 1,2 miljoen Nederlanders bezitten bitcoin

Volgens onderzoek is het aantal Nederlanders dat een cryptovaluta bezit fors toegenomen. Bijna 2 miljoen Nederlanders bezitten tegenwoordig een cryptovaluta en 1,2 miljoen van hen bezitten bitcoin. Dat is respectievelijk 14% en 9% van de Nederlandse bevolking.

Dat blijkt uit het rapport de Cryptovaluta Monitor van onderzoeksbureau Multiscope. Tijdens het onderzoek werden ruim 4000 Nederlanders van 18 jaar en ouder ondervraagd. 

Volgens het onderzoek zijn er op dit moment naar schatting ongeveer 1,9 miljoen Nederlanders die een cryptovaluta bezitten; zo'n 14% van de bevolking. Dat is ruim een miljoen meer dan bij het vorige onderzoek van Multiscope uit 2018

Het merendeel van hen bezit bitcoin: zo'n 1,2 miljoen Nederlanders, ofwel 9% van de bevolking.

Bitcoin is duidelijk de grootste cryptomunt in Nederland. 9% van alle Nederlanders van 18 jaar en ouder heeft deze munt in bezit. Cryptovaluta Monitor

Profiel

Ruim 70% van de respondenten die een cryptovaluta zoals bitcoin bezitten is mannelijk. Vaak zijn zij tussen de 18 en 34 jaar oud en HBO- of WO-opgeleid, met een bruto-inkomen van tussen de €3500 en €5500 per maand.

De meesten, zo'n 63% van de gevallen, gaven aan te investeren met geld afkomstig van een betaalrekening. Ongeveer 41% gaf aan spaargeld ervoor te gebruiken. Onder vrouwen en 35- tot 49-jarigen ligt het percentage dat spaargeld gebruikt hoger, op respectievelijk 49% en 46%. Slechts 2% van de bezitters investeerde met geleend geld.

Schattingen

Het aantal Nederlandse eigenaren van cryptovaluta zoals bitcoin wordt vaker onderzocht, met enigszins uiteenlopende schattingen. Zo waren er volgens Multiscope in 2018 al zo'n 865.000 eigenaren van een cryptovaluta in Nederland, maar onderzoek van Kantar schatte dat destijds in op ongeveer 580.000

Het aantal Nederlanders dat bitcoin of een andere cryptovaluta bezit lag volgens Kantar een half jaar geleden op 1,6 miljoen - iets lager dan de 1,9 miljoen die Multiscope vandaag de dag inschat. 


Volgens diverse onderzoeken is bitcoin vooral populair onder millennials. Lees hier meer!


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.