Op wereldreis met Bitcoin
40 landen in 400 dagen bezoeken en alleen Bitcoin uitgeven, dat is de missie van Paco de la India. Bitcoin.nl sprak met hem over zijn reis terwijl hij z’n 25ste bestemming aandoet: Zuid-Afrika.
Couchsurfen
Het begon allemaal in 2015. Paco woonde in Oman en had een goedbetaalde baan als operational manager bij een ongediertebestrijdingsbedrijf. Maar avontuur ontbrak in z’n leven en Paco begon met het hosten van reizigers via Couchsurfing. Mensen van over de hele wereld overnachtten bij Paco. Zijn volgende stap was een logische: “Ik wilde zelf ook gaan reizen.”
Paco besloot een sabbatical te nemen van zes maanden. Dit werd drie en een half jaar. Al couchsurfend zwierf Paco door Azië tot hij in 2018 terugkeerde naar zijn geboorteland India. Daar werkte hij verschillende baantjes tot in 2020 de COVID-19 pandemie begon. Tijdens de pandemie kwam ook het reisvirus weer opzetten bij Paco.
In augustus 2021 ging Paco er weer op uit. Maar hij was een ander persoon dan voor zijn eerste reis. “Van een vriend had ik The Bitcoin Standard cadeau gekregen”, vertelt Paco. “Dat boek heb ik in drie dagen uitgelezen en gaf me een nieuwe visie op de wereld. Ik wilde gaan rondreizen en iets met Bitcoin doen, mijn twee passies combineren dus.”
Afrikaanse ervaringen
40 landen in 400 dagen bezoeken en alleen Bitcoin uitgeven: dat is het idee waar Paco mee kwam. Hij is nu al bijna anderhalf jaar aan het reizen door Azië, de Golf en Afrika. Op dit laatste continent heeft Paco het grootste deel van zijn reis besteedt. “In Afrika heb ik het meeste over Bitcoin geleerd. In het Westen zien veel mensen het nog als een vorm van investeren, in Afrika is het een middel om mee te handelen. Dat komt voornamelijk door de zwakke fiatgelden en slecht economisch beleid”, aldus Paco.
“Malawi was voor mij het land waar ik het duidelijkste zag dat het huidige financiële systeem niet meer werkt", vertelt hij. “De officiële wisselkoers van de kwacha week compleet af van die op de zwarte markt. De overheid hield de kwacha op een niveau dat de realiteit niet weerspiegeld”. Zwarte markten voor buitenlandse valuta ontwikkelen zich voornamelijk als gevolg van overheidsbeperkingen op kapitaaluitstroom, zoals het kunstmatig hoog houden van de wisselkoers van de nationale fiat valuta.
Verder ontdekte Paco dat Afrikanen in het buitenland erg moeilijk geld naar huis kunnen sturen. “Het is bijna onmogelijk zonder een groot deel te verliezen als transactiekosten via geldtransactiekantoren. Nigerianen in het buitenland gebruiken zelfs Google en Apple-tegoedkaarten en verkopen die aan Chinese bedrijven in Nigeria om zo geld over te maken.”
Betalen met Bitcoin
Afrika lijkt dus klaar te zijn voor Bitcoin en is ook het continent waar bitcoinadoptie uitermate snel gaat. Toch gaat het Paco niet gemakkelijk af om op dagelijkse basis uitsluitend bitcoin te gebruiken. “Er zijn aardig wat locaties waar men het accepteert - vooral in Kenia en Senegal - maar op de meeste plekken is het nog onbekend.”
In de praktijk betekent Bitcoin-only reizen dat Paco vooral lokale Bitcoiners opzoekt die hem een overnachting, busticket of lokaal fiatgeld geven in ruil voor Bitcoin. “Maar ik heb ook winkeliers weten te orangepillen. Dan leg ik ze uit wat Bitcoin is, hoe ze een bitcoinwallet kunnen aanmaken en sats kunnen ontvangen in hun winkel.”
Paco legt zijn reis vast op YouTube en houdt zijn Twitter-volgers goed op de hoogte. Met 9000 volgers gaat zijn Twitteraccount beter dan video’s maken. “De realiteit is dat ik maar zo’n 100 tot 300 kijkers per video heb. Maar dat maakt me niet zoveel uit”, zegt Paco met veel optimisme. “Soms heb ik het gevoel dat ik net even té vroeg ben met deze reis. Maar met mijn video’s baan ik de weg voor anderen die ook op deze manier willen reizen. En natuurlijk kan ik lokaal ook een klein verschil maken door mensen kennis te laten maken met Bitcoin.”
Paco de la India’s reis is te volgen via zijn Youtube, Instagram en Twitter. Hij subsidieert zijn reizen vooral met donaties.