Bitcoin adoptie in Afrika groeit hard, mede dankzij peer-to-peer platformen

Wereldwijd groeit het aantal gebruikers van bitcoin, zo ook in Afrika. Alhoewel de grootte van de Afrikaanse bitcoineconomie klein is vergeleken met andere continenten is de adoptie van bitcoin onder het gewone volk hoog. Onder andere door reguleringen van banken spelen Peer-to-Peer platformen hierin een belangrijke rol.

De bitcoineconomie in Afrika is in het afgelopen jaar hard gegroeid. In totaal werd er meer dan $100 miljard dollar via bitcoin naar het continent gestuurd, dit is 1200% groei ten opzichte van het jaar ervoor. Daarnaast staan de landen Nigeria, Zuid-Afrika en Kenia in de top 20 van de globale crypto adoptie index.

Adoptie onder gewone volk

In vergelijking met andere continenten of landen valt de institutionele adoptie van bitcoin in Afrika tegen. Het gewone volk daarentegen maakt in verhouding met andere landen juist veel gebruik van de digitale munt. Zeven procent van het transactievolume van bitcoin in Afrika is afkomstig van niet-professionele beleggers. Dit ligt hoger dan het globaal gemiddelde van 5,5%.

De meeste van deze transacties worden gedaan via peer-to-peer platforms. Dit zijn websites of apps waarbij individuen direct met elkaar bitcoin verhandelen, hier komen geen traditionele financiële instanties zoals banken bij kijken. Voorbeelden van zulke platformen zijn LocalBitcoins en Paxful.

De populariteit van zulke platforms komt door nieuwe wet- en regelgeving in sommige landen. Overheden en centrale banken in bijvoorbeeld Nigeria en Kenia hebben klanten van commerciële banken verboden om geld transacties te doen met handelsplatformen. Het is hierdoor voor veel mensen lastiger gemaakt om bitcoin te kopen. Het gebruik van platforms waarbij individuen zonder centrale partij elkaar vinden om de digitale munt te kopen en te verkopen is een passend alternatief.

Afrika & Bitcoin

Wegens de vaak financieel onstabiele situatie in Afrikaanse landen is het gebruik van bitcoin in het continent aan het toenemen. De digitale munt is voor iedereen met een telefoon en een internetverbinding beschikbaar. Bovendien zijn de transactiekosten voor het versturen van geld met traditionele financiële instituties hoog, vaak zo rond de 8%. Met bitcoin is dit een stuk minder. Het is daarom een veel gebruikte manier om geld vanuit het buitenland te ontvangen en te versturen. Het volk in Nigeria ontvangt zo'n $20 miljard dollar per jaar, vaak afkomstig vanuit Europa of Noord-Amerika.

Naast overboekingen vanuit het buitenland wordt bitcoin ook steeds vaker gebruikt door Afrikaanse bedrijven als betaalmiddel. Doordat betalen met lokale fiat valuta door wetgevingen lastig kan zijn wordt bitcoin steeds vaker gebruikt als alternatief. Met name als het gaat om relatief grote transacties. De overheid van Nigeria heeft bijvoorbeeld debit card betalingen boven $500 dollar naar het buitenland verboden.

Als laatste wordt bitcoin in Afrika gebruikt als spaarmiddel. Door het vele geldprinten van centrale banken daalt de koopkracht van lokale valuta in bijvoorbeeld Zimbabwe hard. Bitcoin biedt ondanks de volatiliteit voor vele een oplossing. De reden hiervoor is het schaarse karakter van de munt. Lees daar hier meer over.


Overal op de wereld uit de bitcoinadoptie zich anders. Lees hier bijvoorbeeld over El Salvador of hier over Oekraïne.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.