SegWit-adoptie zit in de lift

Kortgeleden schreven we over de release van Bitcoin core 0.16.0. De nieuwe versie van de Bitcoin Core software biedt voor het eerst volledige ondersteuning voor Segregated Witness (SegWit). Als gevolg stijgt het aantal transactie dat gebruik maakt van SegWit snel.

Een kwestie van updaten

Voor de laatste release van de Bitcoin Core client was het voor veel diensten, exchanges, wallets en gebruikers nog lastig om gebruik te maken van SegWit-transacties; de implementatie hiervan zou handmatig gedaan moeten worden. Door de ondersteuning die Bitcoin Core 0.16.0 biedt is het voor veel partijen nu mogelijk om van alle transacties SegWit-transacties te maken door de nieuwe versie van de software te gaan gebruiken.

Het gevolg is direct zichtbaar in de statistieken: gedurende de twee dagen sinds de release van de nieuwe versie is het aantal SegWit-transacties meer dan verdubbeld. Het percentage SegWit-transacties schommelt op het moment van schrijven rond de 30%, waar dat een week geleden nog 15% was. De stijging lijkt door te zetten naarmate meer partijen de nieuwe versie van de software in gebruik nemen. De voortgang is te volgen op de statistiekenpagina van bitcoin.nl.

segadoptie

Minder drukte op het netwerk = goedkope transacties

Wanneer we naar de gemiddelde transactiekosten en het aantal onbevestigde transacties in de wachtrij kijken (beide tevens te zien op de statistiekenpagina) wordt duidelijk dat het wat minder druk is op het Bitcoinnetwerk dan de afgelopen maanden het geval was. Dit is voor een deel te danken aan het gebruik van Segregated Witness, welke de transactiecapaciteit van Bitcoin vergroot, maar komt voornamelijk doordat de hype rondom de koers is afgenomen.

De afgenomen drukte op het netwerk in combinatie met de stijgende SegWit adoptie maakt dat de benodigde fee om een transactie opgenomen te krijgen in de blockchain nu erg laag is. Dit is een mooie kans om transacties die voorheen te duur waren uit te voeren. Zo kon het de afgelopen maanden bijvoorbeeld zo zijn dat een transactie waarbij veel verschillende kleine bedragen gecombineerd werden tot een enkele output duurder was dan het transactiebedrag zelf. De lage transactiekosten bieden een mooie kans om deze transacties nu goedkoop uit te voeren. Het aantal onuitgegeven outputs neemt dan ook snel af.

Het zal interessant zijn om in de gaten te houden hoe veel de stijgende adoptie van Segregated Witness de transactiecapaciteit van Bitcoin in de praktijk vergroot, omdat dit afhangt van een aantal factoren. In ieder geval is de druk even van de ketel, zijn transacties weer goedkoop, en is er waardevolle tijd gewonnen om de transactiecapaciteit verder te vergroten middels verdere innovatie en het Lightning Netwerk.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.