Staatspensioenfonds Wisconsin investeerde $163 miljoen in bitcoin

Een investeringsfonds van de Amerikaanse staat Wisconsin dat onder andere pensioengelden beheert, heeft in het eerste kwartaal bijna $163 miljoen geïnvesteerd in bitcoin investeringsfondsen. Voor zover bekend is het de eerste keer dat een staatspensioenfonds investeert in bitcoin. 

Het nieuws komt voort uit 13F-documenten die zijn ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder Securities & Exchange Commission (SEC). Investeerders die meer dan $100 miljoen investeren zijn namelijk wettelijk verplicht om dat per kwartaal bij de toezichthouder aan te geven. 

Uit de documenten blijkt dat State of Wisconsin Investment Board (SWIB) in totaal ongeveer $163 miljoen investeerde in bitcoinfondsen. Daarvan werd zo'n $100 miljoen geïnvesteerd in bijna 2,5 miljoen aandelen van het BlackRock iShares Bitcoin Trust (IBIT). Nog eens $63 miljoen werd geïnvesteerd in een miljoen aandelen in het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC).

Bitonic app: de eenvoudigste manier om bitcoin te kopen, verkopen of bewaren. Alles op één plek.

Staatspensioenfonds

SWIB is een organisatie die volgens de website verantwoordelijk is voor het beheer van activa en staatsgelden van de Amerikaanse staat Wisconsin, waaronder van het pensioenstelsel van de staat het Wisconsin Retirement System (WRS). In totaal beheert SWIB een vermogen van ongeveer $156 miljard, waarvan het grootste deel uit pensioengelden bestaat.  

Het is de eerste keer dat een investeringsarm van een Amerikaanse staat in bitcoin investeert. "Wauw, een staatspensioenfonds kocht $IBIT in het eerste kwartaal", schrijft ETF-analist Eric Balchunas op X, "Normaal zie je zulke grote institutionele beleggers niet binnen een jaar in de 13F-documenten."  


De investering vertegenwoordigt dan ook een nieuwe mijlpaal in de institutionele adoptie van bitcoin. Het kan aan de markt een belangrijk signaal afgeven. Pensioengelden worden doorgaans immers niet lichtzinnig geïnvesteerd en vanuit de associatie met de overheid gaat ook een zekere legitimering uit. Mogelijk heeft dat een drempelverlagend effect op andere institutionele partijen.


Lees ook eens over de Amerikaanse verzekeringsmaatschappij MassMutual, dat in 2020 al $100 miljoen investeerde in bitcoin.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.