Tijdelijk verbod op Bitcoin minen in Iran opgeheven

biranminingxpx

Het tijdelijk verbod op het minen van Bitcoin in Iran is sinds 22 September opgeheven. Het verbod was ingevoerd omdat het land kampte met energie uitval. Iran legaliseerde bitcoinmining in 2019 en eerder dit jaar werd geschat dat het land goed was voor zo'n 4,5% van de 'hashrate' in het Bitcoinnetwerk.

Tijdelijk verbod

Eerder dit jaar besloot president Rouhani bitcoinmining tijdelijk te verbieden vanwege problemen met het stroomnet. Ondanks de enorme oliereserves kampte het land in sommige steden met energietekorten. Het elektriciteitsnetwerk kwam door hoge temperaturen, extreme droogte en veel vraag onder druk te staan. Volgens de overheid speelde het minen van bitcoin hier een rol in.

Iran & Bitcoin

Iran zou geïnteresseerd zijn in bitcoin vanwege Amerikaanse sancties. President Trump werkte in 2018 niet mee met een overeenkomst over het gebruik van nucleaire wapens en voerde in plaats daarvan internationale handelsrestricties in wat de Iraanse economie geen goed heeft gedaan. De lokale valuta, de Iraanse rial, verloor vanwege inflatie alleen al vorig jaar de helft van zijn waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Veel landen zijn wegens de handelsrestricties gestopt met de samenwerkingen met Iran, hierdoor loopt het land veel inkomsten mis. Het land is enorm rijk aan olie maar kan deze lastig verkopen. Het land heeft buitenlandse valuta zoals de dollar nodig om goederen te importeren. Doordat de dollar reserve niet meer wordt aangevuld paste de overheid in 2019 de lokale bitcoin wetgeving aan om zo meer belastinginkomsten te ontvangen.

Afgelopen jaar ging de Iraanse overheid nog een stap verder, het verplicht miners nu de verdiende bitcoin te verkopen aan de Centrale Bank van Iran. Deze verkoopt de munten weer voor dollars of andere buitenlandse valuta waar goederen mee worden geïmporteerd. Bitcoins hebben overal ter wereld waarde en niemand in het netwerk heeft de macht iemand te censureren of om transacties te stoppen. De restricties opgelegd door grootmachten zoals Amerika gelden niet op het a-politieke Bitcoinnetwerk.

85% van de mining faciliteiten in Iran zijn echter niet geregistreerd volgens President Rouhani. Volgens bronnen is dit omdat miners via de legale weg geen gebruik mogen maken van goedkope en gesubsidieerde stroom waardoor het niet winstgevend genoeg is.

1601A167-315C-41B7-9A66-B7EE6D7D556B.jpeg

Boven: De hashrate van de afgelopen 60 dagen

Hashrate

De hashrate steeg de afgelopen twee weken hard, of dit te maken heeft met het opheffen van het verbod in Iran of doordat de prijs hard steeg is lastig te zeggen. De hashrate staat voor de rekenkracht in het Bitcoinnetwerk. Meer miners in het netwerk betekent een hogere hashrate. Nadat China een mining verbod invoerde daalde de hashrate fors. In totaal zou zoÂn 4,5% van de wereldwijde Bitcoin hashrate afkomstig zijn uit Iran.

Om de 2016 blocks past het Bitcoinprotocol de moeilijkheidsgraad van de cryptografische sommen aan. Dit wordt gedaan door de gemiddelde blocktijd, zat deze boven de tien minuten worden de sommen makkelijker, was de blocktijd lager worden ze moeilijker. De blocktijd wordt weer bepaald door de hashrate, hoe hoger de rekenkracht hoe sneller de sommen worden opgelost.

De 'difficulty adjustment' zorgt ervoor dat niet alle bitcoin in een korte periode vrij wordt gegeven.


Iran is niet het enige land die het minen van Bitcoin begint te omarmen, in Laos wil men door middel van stroomoverschotten van lokale waterkrachtcentrales bitcoin aan het minen als pilot.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.