Twitter voegt Bitcoin emoji toe

Social media platform Twitter heeft afgelopen weekend officieel een Bitcoin emoji toegevoegd. Voortaan wanneer twitteraars de hashtag #bitcoin of #btc gebruiken zal de Bitcoin emoji er automatisch bij worden geplaatst.

De nieuwe toevoeging van de Bitcoin emoji werd hoogstpersoonlijk bekend gemaakt door de CEO van Twitter Jack Dorsey. Natuurlijk gebeurde dat per Tweet:

twitterbitcoinemoji

De nieuwe Bitcoin emoji leidde tot grote vreugde onder de Bitcoiners op het platform. Het is immers opnieuw een stukje erkenning en een zichtbare manier waarop Bitcoin langzaam maar zeker doordringt tot de bredere maatschappij.

Om de nieuwe emoji te vieren riepen leden uit de bitcoincommunity op massaal van de nieuwe emoji gebruik te maken. Het initiatief kreeg brede steun en leidde zondag tot een ware tweetstorm waardoor #bitcoin enige tijd trending was op Twitter. Ook in Nederland was #bitcoin korte tijd trending.

In zijn tweet refereerde Dorsey ook naar unicode, waarmee hij lijkt te suggereren dat een Bitcoin emoji ook toegevoegd zou moeten worden aan de internationale unicode standaard. Deze standaard wordt gebruikt door allerlei applicaties en bevat al sinds 2017 een Bitcoin karakter (?), maar een emoji ontbreekt nog.

Custom emoji's op Twitter zijn zeldzaam en niet goedkoop. Bedrijven als Coca-Cola, Starbucks en Dove betaalden naar verluidt $1 miljoen dollar voor een custom emoji, te gebruiken tijdens marketing campagnes. In deze gevallen werden de custom emoji's echter na de campagnes weer verwijderd.

Jack Dorsey

Dorsey is het meest bekend als de CEO van Twitter, maar is daarnaast ook CEO van de in Amerika populaire betaalprovider Square. Bovendien is hij fervent voorstander van Bitcoin. Hij zei daarover ooit eens dat het internet zijn eigen valuta nodig heeft en dat hij hoopt dat Bitcoin dat wordt.

Sindsdien laat hij zich met enige regelmaat positief uit over Bitcoin, bijvoorbeeld over de rol die Bitcoin voor de 1,2 miljard mensen in Afrika kan spelen.

Square Crypto

Jack Dorsey houdt het echter niet alleen bij steunbetuigingen. In tegenstelling tot concurrerende social media platformen die eigen cryptomunten ontwikkelen besloot Dorsey Bitcoin te omarmen. Via betaalprovider Square is het daarom al enkele jaren mogelijk om vanuit de app eenvoudig bitcoins te kopen of te verkopen. Ook investeerde Dorsey in de start-up Lightning Labs, dat zich richt op ontwikkeling van het Lightning Network.

Indrukwekkender is echter dat Square Crypto, onderdeel van het overkoepelende Square, ook enkele Bitcoinprogrammeurs in dienst heeft genomen. En ook zeker niet de minste. Veelbelovend is de indiensttreding van Matt Corallo, één van de medeoprichters van Blockstream en onder andere bekend als bedenker van het BetterHash protocol.

Onlangs patenteerde Square nog een methode om met cryptovaluta te betalen, waarbij de ontvanger in regulier geld krijgt uitbetaald. Twee weken geleden kondigde het tevens een open-source "Lightning Development Kit" aan, waarmee ontwikkelaars relatief eenvoudig tweedelaags oplossingen kunnen creeren.

Twitter & Bitcoin

De omarming van Bitcoin door Twitter lijkt vergeleken met Square nog wat achter te blijven, maar wellicht is de toevoeging van de Bitcoin emoji een eerste symbolische stap.

Sommigen speculeren al langer over de mogelijkheid om Bitcoin functionaliteit aan Twitter toe te voegen, bijvoorbeeld om kleine bedragen fooi (tipping) te kunnen geven. Een samenwerking met zusterbedrijf Square zou daarbij voor de hand liggen. Of daarvoor ook daadwerkelijk concrete plannen zijn is echter niet bekend, maar het is zeker niet ondenkbaar.

Ondertussen is een zelfde soort functionaliteit wel al mogelijk via de browserextensie Tippin, waarmee twitteraars via Bitcoin's Lightning Network elkaar fooi kunnen geven. Dat vereist echter wel installatie van de browserextensie en is natuurlijk nog niet hetzelfde als een echte integratie van Bitcoin in Twitter zelf.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.