Zion: Het open, niet-censureerbare social media platform op het bitcoin lightning netwerk

Censuur, beïnvloedbare algoritmes en dataverzameling zijn onderwerpen die de laatste tijd meer aandacht krijgen. Social media platformen hebben met de gigantische hoeveelheid data van gebruikers enorm veel macht. Door het verkopen van gebruikersgegevens verdienen de techbedrijven er miljarden aan. Het nieuwe, op bitcoin werkende social media platform Zion is volgens de oprichter Justin Rezvani de oplossing om de huidige machtsstructuren te herzien.

Zion

Zion is een social media platform gebouwd op het Bitcoin Lightning Netwerk. Deelnemen gaat via een Lightning node. Gebruikers van Zion staan peer-to-peer aan elkaar verbonden. Er is geen centraal systeem en werkt niet als traditionele websites. Het is dan eigenlijk ook geen social media platform, maar een open-source protocol. Een protocol dat communicatie tussen Lightning nodes mogelijk maakt.

Het zijn peer-to-peer nodes die met peer-to-peer computers aan het communiceren zijn via een open-source protocol, het Lightning Network Justin Rezvani

Deelnemen aan het Zion netwerk gaat via een Bitcoin Lightning Node. Gebruikers die dit nog niet hebben kunnen ook via de Zion website erg gemakkelijk een Lightning node huren en laten hosten. Hierbij heb je wel zelf de private keys in bezit, maar de Lightning node zelf wordt beheerd door Zion.

"Het grote verschil is dat je niet betaalt om mee te doen aan dit sociale netwerk. Je betaalt voor je eigen Lightning node. En hier kun je ook vele andere dingen mee doen. De gehuurde nodes komen met vooraf voorziene channels. Verder is alle data van de gebruiker opgeslagen op de node. Je betaalt dus niet om enkel mee te doen aan een social media platform, licht Rezvani toe.

Censuur en soevereiniteit

Censuur en dataverzameling van social media platformen zijn veel besproken onderwerpen. Vaak gaat het om de vraag wie het recht heeft om een andere te censureren en wie de de eigenaar is van data. Is dat aan de techbedrijven zelf, overheden, wetenschappers of zou alles moeten kunnen gepubliceerd?

Platformen als Gettr die beloven hun gebruikers niet de mond te snoeren zijn een antwoord op de monopoliepositie van bedrijven als Facebook en Twitter. Het machtsprobleem bij deze nieuwe platformen is volgens Rezvani echter niet opgelost. Er is nog altijd vertrouwen in een centrale partij nodig.

De toekomst van social media moet volgens hem gebouwd worden op een open monetair netwerk, ofwel Bitcoin, waarop vrij kan worden geïnnoveerd. Doordat gebruikers van Zion via hun een eigen node communiceren is er geen ruimte voor censuur. Er is geen centrale partij die berichten kan verwijderen of aanpassen. Elk bericht staat vast in de Bitcoin blockchain.

Vragen

Investeerders van het Zion project hebben de oprichter wel een aantal vragen gesteld met betrekking tot wat er gebeurd met illegale praktijken op het platform. Wanneer word je verbannen van het platform, en is dat überhaupt wel mogelijk op een decentraal protocol?

Rezvani legt uit dat het verbannen van gebruikers of het verwijderen van berichten lastig gaat. Enkel en alleen wanneer een gebruiker een node laat hosten door Zion, heeft het bedrijf de mogelijkheid om de gebruiker te stoppen. Rezvani licht toe dat hij de kans dat dit gebeurt erg klein inschat.

Denk je dat wanneer iemand verkeerde bedoelingen heeft hij ons zijn node laat hosten? Waarschijnlijk niet."

Toch geeft de oprichter toe dat de eerlijke waarheid is dat Zion zal moeten voldoen aan de wettelijke eisen die het bedrijf zal worden opgelegd. Dit gaat dan met name over de mogelijkheid om Zion een node te laten hosten. Het open-protocol dat peer-to-peer nodes met elkaar laat communiceren is immers redelijk robuust tegen wet- en regelgeving.

Rezvani ziet de mogelijkheid om vrijuit te communiceren met elkaar als een positief iets. " Wanneer twee mensen met elkaar praten over de telefoon, geef je dan AT&T de schuld dat zij een mogelijkheid hadden tot communicatie? Natuurlijk niet, niemand zou dat zeggen ", zo legt hij uit.


Bekijk ook onze andere artikelen over het Bitcoin Lightning Netwerk.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.