Basistips voor de bitcoiner

Onlangs schreven we over de basisprincipes van bitcoin; een set van regels waar elke deelnemer mee akkoord gaat en zich aan houdt. Er zijn echter ook een aantal geboden waaraan de individuele gebruiker goed doet deze te volgen.

  1. We drammen regelmatig voort over veiligheid. De eerste tip voor de bitcoiner is dan ook om zich bewust te zijn van het feit bitcoins alleen van jou zijn als jij de eigenaar bent van de privé-sleutels die bij de betreffende bitcoins horen. Staan je bitcoins op een exchange? Dan zijn het niet jouw bitcoins. Staan je bitcoins in een online wallet? Dan zijn het niet jouw bitcoins. Not your keys, not your bitcoins.

  2. Voortvloeiend uit punt 1 komt de best practice om geen grote bedragen in online (web) of hot (in constante verbinding met het internet) wallets op te slaan. Wat grote bedragen zijn, dat kan alleen jij zelf bepalen. Wel is zeker dat web wallets en hot wallets veel kwetsbaarder zijn voor aanvallen en diefstal dan een goede cold wallet, zoals een hardware wallet.

  3. Voortvloeiend uit punt 1 en 2 is het volgende: stop niet meer geld in bitcoin dan je bereid bent te verliezen. Zet niet meer euro's om in bitcoin dan waar je je comfortabel bij voelt. Het kan zijn dat je veel kennis van bitcoin en daardoor veel vertrouwen in bitcoin hebt en je geheel comfortabel voelt met het aanhouden van grote tegoeden in bitcoin - geen probleem. Maar met name de beginnende bitcoiner doet er goed aan klein te beginnen en zich niet suf te kijken op de koers met dollar-tekens in de ogen. Bedenk je dat je op elk moment alles kunt verliezen, dan wel door een stomme fout, dan wel door de ondergang van bitcoin. Het is en blijft een experiment, hoe betrouwbaar ook gebleken.

  4. Draai je eigen node. Doe je dit niet, dan kies je er voor om op anderen te vertrouwen voor de verificatie van de transacties die je verstuurd en ontvangt. Je maakt dan geen optimaal gebruik van de vertrouwensloosheid die bitcoin biedt. Draai je eigen node en vertrouw alleen de informatie die deze node je doorspeelt. Alleen dan weet je zeker dat jouw betalingen voldoen aan de regels die jij gekozen hebt.

  5. Hergebruik nooit bitcoinadressen; gebruik voor elke transactie een nieuw adres. We schreven onlangs over meekijkers in de blockchain die meer informatie over jouw betalingen kunnen achterhalen dan je misschien zou verwachten. Zolang bitcoin nog het privacygehalte van een telefoonboek heeft doe je er goed aan bedachtzaam met je adressen en transacties om te gaan.

  6. Help de nieuwe bitcoiner op weg. Weet jij meer dan een ander? Deel je kennis dan. Ook jij hebt dit van een ander geleerd. Zie je mogelijkheden om je kennis breder te delen, of zie je een gat in de informatievoorziening? Doe dan je best om deze kans te pakken en dit gat te vullen.

  7. Besef je dat er weinig mensen in bitcoin zijn die zichzelf werkelijk een expert kunnen noemen. Waarschijnlijk is deze groep op een paar handen te tellen en zullen zelfs zij aangeven geen expert te zijn. We weten simpelweg nog niet goed genoeg wat bitcoin is en waar het heen gaat. Samen weten we veel en komen we ver; bitcoin draait niet om individuen. Doet iemand zich voor als expert? Wees dan uiterst behoedzaam, de kans is groot dat deze persoon je om de tuin probeert te leiden of dat hij of zij je wil overtuigen een autoriteit te zijn binnen een vakgebied dat geen autoriteiten kent.

  8. Laat je niet afleiden door flashy alt-coins en beloftes van een betere bitcoin. Wees zeer kritisch, altijd. Vraag je af wat iemand te winnen heeft bij het verhaal dat zij verkondigen en volg niet blindelings de kudde. Echte genieën zijn er maar weinig op de wereld, en ze komen vaak niet strak in pak met een glad praatje. Bitcoiners zijn veelal gedreven door idealistische beweegredenen, wanneer men hiervan afwijkt daalt vaak ook de morele standaard.

  9. Draag bij.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.