Autofabrikant Tesla kocht 1,5 miljard aan bitcoin en wil bitcoinbetalingen accepteren

Tesla heeft sinds begin dit jaar $1,5 miljard dollar aan bitcoin gekocht. Ook gaf de fabrikant van elektrische auto's aan dat het plannen heeft om bitcoin als betaalmiddel te accepteren. Dat bleek uit een document op de website van de toezichthouder Securities & Exchange Commission (SEC).

Volgens het document heeft Tesla per 1 januari een beleidswijziging doorgevoerd die het mogelijk maakt om 'alternatieve reserve assets' op de bedrijfsbalans op te nemen, voor de korte óf lange termijn. Daaropvolgend investeerde Tesla maar liefst $1,5 miljard dollar in bitcoin.

Ook liet Tesla aan de SEC weten dat van plan is binnenkort bitcoinbetalingen te accepteren. Tesla stelt daarbij dat het de verdiensten in bitcoin kan aanhouden, of omwisselen voor een andere valuta. De autofabrikant lijkt alle opties open te houden.

Opmerkelijk is dat Tesla van plan lijkt eventuele koersdalingen in de boekhouding op te nemen als verlies, maar koersstijgingen niet als winst. Volgens Tesla staat de huidige Amerikaanse regelgeving dat toe. Als dat zo is, kan dat betekenen dat eventuele koersdalingen de winst van Tesla boekhoudkundig doen afnemen, waardoor het bedrijf minder belasting verschuldigd is. In het geval van koersstijgingen zou Tesla pas belastingplichtig zijn over de gemaakte winst bij de feitelijke verkoop van de bitcoins. Het is echter niet bekend of Tesla plannen heeft om de aangekochte bitcoins ooit te verkopen.

"Moreover, digital assets are currently considered indefinite-lived intangible assets under applicable accounting rules, meaning that any decrease in their fair values below our carrying values for such assets at any time subsequent to their acquisition will require us to recognize impairment charges, whereas we may make no upward revisions for any market price increases until a sale, which may adversely affect our operating results in any period in which such impairment occurs." - SEC formulier

Elon Musk is een voorstander van bitcoin

Het nieuws volgt kort nadat Elon Musk, de CEO van Tesla, zich een voorstander van Bitcoin verklaarde. De ontwikkelingen rond de aandelen van GameStop leken destijds doorslaggevend voor zijn steunbetuiging. Nu lijkt het erop dat hij al eerder overstag was, mogelijk als gevolg van gesprekken met medemiljardair en fervent Bitcoinevangelist Michael Saylor.

Ondanks zijn steunbetuiging aan Bitcoin besteedde Musk de afgelopen dagen veel aandacht aan de parodie-cryptomunt Dogecoin. Dogecoin heeft nauwelijks onderliggende waarde, maar kent een enthousiaste community en meme-cultuur waarvan Musk gecharmeerd is. Op Twitter plaatst hij daarom regelmatig grapjes over Dogecoin. Hij vertelde echter dat hij daarmee geen serieuze bedoelingen heeft, anders dan zijn uitlatingen over Bitcoin.

Trend

Tesla is tot nu toe het grootste en meest bekende bedrijf dat bitcoin aan de bedrijfsreserves heeft toegevoegd, maar niet het eerste. De trend werd vorig jaar gestart door Michael Saylor's MicroStrategy, dat inmiddels meer dan een miljard dollar investeerde in ruim 70.000 BTC.

Betaalprovider Square, het zusterbedrijf van Twitter, volgde daarna met een investering van $50 miljoen; ongeveer 1% van het totale bedrijfsvermogen. Levensverzekeraar MassMutual zette vervolgens $100 miljoen dollar aan bitcoin op de balans en enkele kleinere bedrijven sloten zich ook bij de trend aan.


Lees hier meer over de steunbetuiging van Elon Musk aan Bitcoin.

Beeldmateriaal: pestoverde, licensed CC BY 2.0


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.