Elon Musk is overstag: "Ik ben een voorstander van Bitcoin"
Elon Musk, de wereldberoemde CEO van Tesla en SpaceX, is ook overstag. Hij vertelde tijdens een interview dat hij tegenwoordig voorstander is van Bitcoin. De commotie rond de online community r/Wallstreetbets en de aandelen van GameStop lijkt voor hem een keerpunt te zijn geweest. "Achteraf gezien, was het onvermijdelijk", aldus Musk.
De commotie van vorige week op de aandelenmarkt rond de online community r/Wallstreetbets en de aandelen van GameStop maakte bij velen indruk. In een zeldzaam moment van eenheid leek iedereen over het gehele politieke spectrum het erover eens: normale mensen dolven het onderspit ten gunste van het grootkapitaal van Wall Street.
Voor techondernemer Elon Musk lijkt het de laatste druppel te zijn geweest. Op Twitter veranderde hij zijn profieltekst enkele dagen in een krachtig statement: #bitcoin. Daarmee volgde hij het voorbeeld van Jack Dorsey, de CEO van Twitter en Square. Per tweet verklaarde Musk: "Achteraf gezien, was het onvermijdelijk."
#bitcoin
In een podcast via Club House lichtte Elon Musk het toe. "Ik moet oppassen met wat ik hier zeg, want sommige dingen kunnen de markt behoorlijk doen bewegen", begint hij voorzichtig. Hij vertelt dat veel van zijn vrienden al lange tijd zijn interesse voor Bitcoin proberen te wekken. Eén van hen heeft hem in 2013 zelfs een stuk taart gegeven met een Bitcoinlogo erop. "Overduidelijk had ik acht jaar geleden al wat bitcoin moeten kopen", vertelt hij lachend.
Hij lijkt inmiddels te begrijpen dat ze simpelweg hun best deden tot hem door te dringen. "Wat hadden ze nog méér moeten doen? Jemig, over te laat op het feestje aankomen gesproken", grapt hij verder. "Ik was dus een beetje traag van begrip, mijn verontschuldigingen, maar, en ik denk er redelijk veel over na, ik denk op dit moment dat Bitcoin een goed iets is. Ik ben dus een voorstander van Bitcoin."
"Zoals ik al zei: laat op het feestje, maar ik ben een voorstander van Bitcoin", herhaalde hij opnieuw, "en ik denk dat Bitcoin echt op het punt staat om breed geaccepteerd te worden door mensen uit de conventionele financiële wereld". Hij doelt daarmee waarschijnlijk op de toenemende interesse van institutionele partijen, banken en betaaldiensten zoals PayPal, Square en VISA.
Over andere cryptovaluta's zegt hij geen sterke mening te hebben. "Soms maak ik wel eens grapjes over Dogecoin, maar die zijn echt bedoeld als grap", legt hij uit. "Maar Dogecoin is immers ook gemaakt als grap, om de draak te steken met cryptovaluta's."
Elon Musk & Bitcoin
Elon Musk en Bitcoin hebben enige voorgeschiedenis. De van oorsprong Zuid-Afrikaanse techondernemer was medeoprichter van PayPal en vergaarde een fortuin toen de betaaldienst door eBay werd opgekocht. Sindsdien startte hij diverse spraakmakende en innovatieve techbedrijven zoals de elektrische autofabrikant Tesla en het ruimtevaartbedrijf SpaceX. Tegenwoordig is hij (af en toe) de rijkste man op aarde. Vanwege zijn reputatie als pionier en visionair hopen velen in de Bitcoincommunity al geruime tijd dat hij aansluiting vindt bij Bitcoin.
Overenthousiaste Bitcoinliefhebbers belagen daarom al jaren zijn social media-accounts in de hoop hem te overtuigen - waarschijnlijk met het tegenovergestelde effect. Ook oplichters stortten zich regelmatig op zijn tweets met nep-reacties over frauduleuze gratis weggeef-acties. Afgezien van een paar grappige tweets hier en daar leek Musk echter weinig in Bitcoin geïnteresseerd.
Mogelijk kwam daar in december verandering in. De grappen van Musk trokken toen namelijk de aandacht van Michael Saylor, de CEO van MicroStrategy. MicroStrategy ruilde in 2020 hun dollarreserves in voor bitcoin en het investeerde in totaal ruim een miljard. Saylor suggereerde dat Musk zijn aandeelhouders erg gelukkig zou maken als hij de balans van Tesla ook in bitcoin zou omzetten.
"Zijn zulke grote transacties uberhaupt mogelijk?", vroeg Musk destijds, waarop Michael Saylor antwoordde: "Ja. Ik heb in de afgelopen maanden meer dan $1,3 miljard aan BTC gekocht en ik deel graag mijn draaiboek met je offline - van de ene raketgeleerde naar de andere". En, misschien ook wel: van de ene miljardair naar de andere.
Daarna viel het stil, maar sommigen speculeren dat het gesprek onder vier ogen is voortgezet. Michael Saylor doet daarover liever geen uitlatingen. Saylor geldt echter als één van de meest uitgesproken Bitcoin-evangelisten en het is niet ondenkbaar dat hij tijdens eventuele gesprekken ook de andere aspecten van Bitcoin heeft toegelicht: decentralisatie, censorship resistance, soevereiniteit, inflatiebestendig, gelijk speelveld voor rijk en arm, niet manipuleerbaar, wereldwijd en vrij toegankelijk voor iedereen.
Mogelijk viel daarom vorige week opeens het kwartje bij Musk, toen gewone GameStop-beleggers van een internetforum ogenschijnlijk grootschalig werden dwarsgezeten door de gevestigde orde en de aandelenmarkten gekker leken dan ooit. Maar, misschien kan het structureel anders: decentralisatie. Als niemand de controle heeft kan niemand oneerlijk voordeel behalen en hoef je ook niemand te vertrouwen. Bitcoin!
Voetballegende Johan Cruijff sprak ooit de legendarische woorden: "Je gaat het pas zien als je het doorhebt". Wellicht bedoelde Elon Musk ook zoiets toen hij concludeerde: "Achteraf gezien, was het onvermijdelijk."
Beeldmateriaal: Heisenberg Media, license CC BY 2.0