Bitcoin biedt unieke diversificatiemogelijkheden - BlackRock

Beleggers die een allocatie in bitcoin overwegen zoeken naar manieren om deze relatief nieuwe assetklasse te analyseren en te waarderen. Daarbij wordt er onder andere gekeken naar de correlatie tussen bitcoin en traditionele beleggingen, zo stelt vermogensbeheerder BlackRock in een rapport.

'Risk-on' of 'risk-off'?

Bitcoin is ontstaan als reactie op de financiële crisis in 2008. De waardepropositie was en is duidelijk: een gedecentraliseerd geldsysteem dat grotendeels losstaat van het traditionele financiële systeem. Volgens BlackRock blijft deze waardepropositie relevant voor beleggers, maar werken veel waarderingsmodellen op een manier die niet goed aansluit bij bitcoin’s unieke eigenschappen, zoals decentralisatie en schaarste.

Of bitcoin een 'risk on' of 'risk off' asset is, lijkt gezien de hoge prijsvolatiliteit een retorische vraag. Echter, wordt een groot deel van het risico (volatiliteit) van bitcoin veroorzaakt door idiosyncratische factoren, wat betekent dat de risico's uniek zijn voor bitcoin. Dit brengt echter wel een diversificatievoordeel met zich mee.

Bij het bepalen of een beleggingscategorie 'risk-on' of 'risk-off' is, wordt gekeken naar hoe de vraag naar een activa reageert in tijden van onzekerheid. Goud, staatsobligaties en dollars worden gezien als 'veilige havens' vanwege hun lagere volatiliteit en stabiele waarde. Aandelen en opkomende markten daarentegen worden beschouwd als 'risk-on' en zien doorgaans een grotere vraag in periodes van lage rente en economische voorspoed.

Bitcoin bevindt zich in een grijs gebied tussen deze categorieën. Aan de ene kant wordt het vanwege zijn hoge volatiliteit en sterke koersbewegingen vaak beschouwd als een risk-on asset. Aan de andere kant heeft bitcoin, door zijn decentraliteit, schaarste en onafhankelijkheid soms eigenschappen van een risk-off asset. Bitcoin wordt niet voor niets vaak het 'digitale goud' genoemd.

Bron: BlackRock: Exploring Bitcoin as a unique diversifier.

Correlatie met traditionele beleggingen

De vraag of bitcoin een 'risk-on' of 'risk-off' asset is, is relevant omdat het beleggers inzicht geeft in de correlatie met andere activa. Beleggers investeren niet al hun vermogen in één beleggingscategorie, maar spreiden hun investeringen over activa die niet sterk met elkaar correleren. Dit betekent dat de koersen van twee of meerdere investeringen min of meer onafhankelijk van elkaar bewegen. Zo stijgt in tijden van oorlog en onzekerheid de prijs van goud vaak, maar aandelen wat minder. Behalve bijvoorbeeld de aandelen van bedrijven die wapens of ammunitie maken. Door dit te analyseren kunnen beleggers risico spreiden. Let wel, er zijn enorm veel factoren die invloed hebben op de prijs van een investering. Denk aan de hoogte van de rente of de staat van de economie.

Volgens BlackRock kun je niet stellen dat bitcoin sterk correleert met aandelen. Hoewel er door de jaren heen wel momenten zijn geweest dat dit het geval was, waren deze periodes vaak van korte duur en te verklaren door veranderingen in rentes en wereldwijde liquiditeit. Dit is in principe goed nieuws, omdat het beleggers een reden geeft een allocatie in bitcoin te overwegen. Een lage correlatie betekent immers dat de bitcoin prijs over het algemeen onafhankelijk beweegt ten opzichte van aandelen.

In de bovenstaande grafiek is de correlatie tussen bitcoin en de S&P 500, en tussen goud en de S&P 500 te zien. Een correlatie van 1 betekent dat de twee koersen identiek bewegen, een correlatie van -1 betekent juist het tegenovergestelde, en een correlatie van 0 duidt op onafhankelijkheid. Volgens BlackRock kan er niet worden gesteld dat er een statistisch significante relatie is tussen bitcoin en de S&P 500. Dit betekent dat de koersbewegingen van de S&P 500 op de lange termijn geen effect hebben op de prijs van bitcoin.

Omdat bitcoin een gedecentraliseerd, niet-soeverein monetair alternatief biedt zonder tegenpartijrisico, is het fundamenteel onafhankelijk van macro-economische risico’s zoals bankfalen, schuldencrises of geopolitieke onrust, legt BlackRock verder uit.

Toch zagen we bijvoorbeeld afgelopen dinsdag (1 oktober), toen Iran raketten afvuurde op Israël, een plotselinge daling in de bitcoin koers. Deze politieke onrust had dus wel degelijk invloed op de prijs. BlackRock stelt echter dat de bitcoin koers in het verleden aanvankelijk negatief reageerde op politieke onrust of andere belangrijke gebeurtenissen, maar dat dit te wijten is aan een combinatie van de volgende factoren:

- Bitcoin is 24/7 verhandelbaar, wat het een uiterst liquide asset maakt, ook in het weekend en in tijden van verhoogde marktstress.

- Bitcoin is nog een relatief jonge assetklasse. Dit heeft als gevolgd dat veel investeerders bitcoin nog niet volledig begrijpen, wat weer kan leiden tot impulsieve reacties en een gebrek aan langdurige overtuiging in hun bitcoinallocatie.

Een overzicht van geopolitieke onrust waarin de rendementen van de S&P 500, goud en bitcoin na 10 dagen en 60 dagen worden vergeleken. Opvallend is dat bitcoin na 60 dagen in ieder geval het hoogste rendement behaalt.

Concluderend stelt BlackRock dat bitcoin in tijden van toenemende wereldwijde onrust, groeiende zorgen over de Amerikaanse staatsschuld en algemene politieke instabiliteit, kan worden beschouwd als een unieke diversificatiemogelijkheid tegen al deze factoren. Dit is ook te zien in de groei van BlackRock's spot bitcoin ETF ($IBIT), dat begin dit jaar werd gelanceerd en inmiddels een toestroom van maar liefst 21,5 miljard dollar heeft gezien.


Wil jij bitcoin kopen? Download dan de Bitonic App. De eenvoudigste manier om bitcoin te kopen, verkopen en bewaren.

Bitonic app: de eenvoudigste manier om bitcoin te kopen, verkopen of bewaren. Alles op één plek.

Bron: Bitcoin: A unique diversifier door BlackRock


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.