Bitcoin volgens ECB op weg naar irrelevantie

In de blogpost "Bitcoin's last stand" van de Europees Centrale Bank (ECB) wordt beschreven hoe Bitcoin volgens de ECB op weg is naar irrelevantie. De energieslurpende digitale munt waarvan de prijs wordt bepaald door speculatie wordt nauwelijks gebruikt voor legale transacties en aanhangers interpreteren reguleringen verkeerd, aldus de schrijvers Ulrich Bindseil en Jürgen Schaaf.

Bitcoin's last stand

Volgens de ECB komt het niet meer goed."De stabilisatie van de waarde van bitcoin is hoogstwaarschijnlijk de laatste kunstmatige adem voordat de crypto-asset de weg naar irrelevantie voortzet", aldus de ECB in een tweet met een link naar een artikel genaamd "Bitcoin's last stand".

Stellige uitspraken van de ECB met een behoorlijk somber toekomstperspectief. Zo stellen de schrijvers in het artikel verder dat bitcoin geen maatschappelijke meerwaarde creëert, nauwelijks wordt gebruikt voor transacties omdat deze traag en duur zijn en dat het naast betaalsysteem ook niet geschikt is als investering.

De realiteit ligt wat genuanceerder, zo zijn er degelijk plekken waar bitcoin wordt gebruikt als betaalmiddel en heeft het Bitcoinnetwerk enkel in 2021 meer dan 45 triljoen dollar aan waarde, verdeelt over gemiddeld 250,000 dagelijkse transacties verwerkt, aldus data van blockchain analist Yassine Elmandjra.

Bovendien houden de schrijvers van de blogpost geen rekening met de ontwikkelingen omtrent het Lightning Netwerk. Deze nieuwe technologie maakt Bitcointransacties razendsnel en spotgoedkoop.

Bekijk hier een video van een van onze schrijvers die een lightningbetaling doet in een supermarkt in Zuid-Afrika, of hier hoe een biertje op het Bitcoin Amsterdam event wordt afgerekend met de betaalkaart van BL3P via NFC.

Laatste adem

De ECB verwacht dat Bitcoin op weg is naar irrelevantie, het bewijs volgens de auteurs is de dalende prijs. Deze is sinds de all-time high van $69.000 dollar in november van 2021 in een dalende trend beland.

Eerder dit jaar gingen veel leenplatformen in de cryptosector failliet wegens liquiditeitsproblemen. Ook gingen sommige platformen frauduleus om met de fondsen van klanten. Het domino-effect van faillissementen dreigt nu door het FTX-debacle ook voor diverse handelsplatformen. Deze ontwikkelingen hebben voor veel onrust en onzekerheid in de markt gezorgd met een dalende prijs als gevolg.

Alhoewel het de prijs van bitcoin heeft beïnvloed, is het Bitcoinnetwerk onaangetast gebleven. Dit netwerk staat volledig op zichzelf en heeft door zijn decentralisatie geen CEO, of ander centraal figuur dat kan frauderen. Sterker nog, de hashrate van het netwerk is dit jaar zelfs met 80% gestegen. Een indicatie van sterk vertrouwen onder miners die kapitaalintensieve investeringen moeten verrichten om desbetreffende miningfaciliteiten op te zetten.

Al met al is het een wat stellig geschreven blogpost van de ECB. Het lijkt erop dat de ECB lastig van hun standpunten afstapt en een weinig open blik lijkt te hebben. Wat vind jij? Laat het ons weten op Twitter.


Sinds de het faillisement van handelsplatform FTX is het vertrouwen in de markt erg laag, komt het ooit nog goed?




Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.