Bitonic krijgt registratie van De Nederlandsche Bank

Goed nieuws: Bitonic krijgt ook een registratie bij de toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Dat betekent dat je gewoon op BL3P kunt blijven handelen en bij Bitonic.nl bitcoins kan blijven kopen en verkopen. Wel gelden er voortaan aanvullende verificatie-maatregelen. Lees hieronder de bekendmaking van Bitonic.


Bitonic krijgt registratie van De Nederlandsche Bank

Vanmiddag kregen we te horen dat de registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB) met goed gevolg is afgerond en we binnenkort in het register opgenomen worden. Sinds 21 mei 2020 is een wettelijke registratieplicht voor Bitcoinbedrijven in Nederland in werking getreden, met een overgangsperiode van zes maanden. Bitonic heeft alle benodigde eisen geimplementeerd en een nieuw verificatiesysteem inclusief Android en iPhone apps daarvoor ontwikkeld. AMLD5

Deze nieuwe wetgeving is een implementatie van de Europese Anti-witwasrichtlijn (AMLD5) in de Nederlandse Wwft. Deze richtlijn is dus geldig voor alle landen in de Europese Unie. De wetgeving verplicht ons om identiteiten, door middel van paspoorten en ID-kaarten, te controleren. Daarnaast monitoren we transacties, stellen we aanvullende vragen en doen we melding van ongebruikelijke transacties.

We zijn blij dat we onze klanten en business partners deze duidelijkheid kunnen bieden en kijken met een gemengd gevoel tegen de registratie-vereisten aan, omdat we het niet altijd eens zijn met de visie van de toezichthouder op de wettelijke grondslag. We vragen uw begrip voor de extra aanvullende controlemaatregelen die hierdoor nodig zijn.


Het was spannend, want tot voor kort had bijna geen enkel bedrijf de vereiste registratie. Het leek er ook even op dat een aantal Bitcoinbedrijven de deadline niet zou halen. Inmiddels is duidelijk dat de DNB probeert om de registraties op tijd te verlenen en te verwachten is dat in de komende dagen nog meer registraties volgen.

Van de in totaal 38 bedrijven die een registratieverzoek hebben ingediend zijn er nu 9 geregistreerd.


Bitonic is het oudste Bitcoinbedrijf van Nederland en initiatiefnemer van bitcoin.nl


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.