Bits van Bitonic: zo maak je jouw eigen bitcoin spaarplan

Bitonic lanceerde een nieuwe dienst: Bits. Daarmee kan je een geautomatiseerd spaarplan instellen om periodiek bitcoin te kopen. Via automatische overschrijvingen kies je vervolgens zelf hoe veel en vaak je koopt. Zo behaal je een meer gemiddelde prijs en spaar je bitcoin bit by bit.

Bits

Bitonic lanceerde vorige week een nieuwe dienst: Bits. Met Bits kan je een eigen bitcoin spaarplan creëren om periodiek bitcoin aan te schaffen.

Het werkt heel simpel. Je meldt je aan via de website van Bitonic en je geeft aan welke bankrekening en welk bitcoinadres je wil gebruiken. Daarna stel je via je bank een automatische overschrijving in, waarbij je zelf het bedrag en de periode uitkiest. Vervolgens wordt iedere keer wanneer er een overschrijving plaatsvindt voor dat bedrag bitcoin gekocht en naar jouw opgegeven bitcoinadres verstuurd.

In het stappenplan hieronder lees je stap voor stap hoe je een Bits account instelt.

bitonicbits

Waarom spreiden?

Bits is bedoeld voor mensen die bitcoin willen sparen, maar zich niet willen bezighouden met het timen van de markt. Door gespreid te sparen behaal je zorgeloos een meer gemiddelde prijs. Deze investeringsstrategie wordt soms ook wel Dollar Cost Averaging (DCA) genoemd.

Het wordt meestal toegepast om in volatiele markten risico te spreiden. Als je alles in één keer investeert stop je immers al je eieren in één mand: je moet maar hopen dat je de juiste timing hebt en niet per ongeluk vlak voor een daling inkoopt. Of andersom: je wacht op een daling om in te kopen, maar die blijkt niet te komen en daardoor mis je de boot. Behalve risico's levert het vaak ook stress op.

Wanneer je investeringen echter spreidt, bijvoorbeeld maandelijks over een periode van een jaar, dan betaal je gegarandeerd een meer gemiddelde prijs. Omdat de bedragen kleiner en meer gespreid zijn is het ook geen ramp als een inkoopmoment een keertje tegenvalt, want daartegenover staan andere en meer gunstige inkoopmomenten. Van stress is nauwelijks sprake en het voorkomt ook impulsieve aankopen.

Op diverse websites op internet kan je berekenen hoeveel deze strategie zou hebben opgeleverd.

Bits spaarplan creëren: stappenplan

Om je voor Bits aan te melden moet je eerst een geverifieerde klant van Bitonic zijn. Als je dat bent kan je naar de pagina voor Bits navigeren via het menu-item 'Diensten'.

bits-1.png

Om in te loggen vul je het e-mailadres en het bankrekeningnummer in dat je bij Bitonic gebruikt. Je ontvangt daarna via e-mail een code die je op de website invult om in te loggen.

Eenmaal ingelogd zie je een menu waarbij je kan kiezen uit: bankrekeningen, bitcoinadressen, transacties en Bits. Eventueel kan je hier een nieuw of ander bitcoinadres of een andere bankrekening toevoegen. Klik op 'Bits' om het menu-item uit te klappen. Druk daarna op de knop 'Bits account toevoegen' om een spaarplan te creëren.

bits-2--def.png

Selecteer vervolgens welk bitcoinadres je voor Bits wil gebruiken. Lees ook de algemene voorwaarden en het privacybeleid en plaats een vinkje in het vakje indien akkoord. Druk daarna op 'Volgende'. Een vergelijkbaar scherm opent erna waarop je ook het bankrekeningnummer dat je wil koppelen selecteert. Druk daarna opnieuw op 'Volgende'.

bits-3-def.png

Hierna volgt een korte toelichting over de miner's fees. Voor iedere aanschaf via Bits vindt namelijk een bitcointransactie plaats en het is goed je te realiseren dat je bij iedere aanschaf dus ook miner's fees betaalt. Dat maakt Bits op dit moment iets meer geschikt voor grotere bedragen dan voor kleinere bedragen, maar Bitonic werkt aan een oplossing.

bits-5-def.png

Als je akkoord gaat krijg je daarna een SMS met een verificatiecode. Vul de code ter bevestiging in op de website. Je Bits account is hierna geactiveerd. De website toont nu de bankgegevens van Bitonic die je kan gebruiken voor de automatische bankoverschrijving.

bits-6-d.png

Voor iedere bankoverschrijving die je vervolgens vanaf het opgegeven bankrekeningnummer doet wordt bitcoin aangeschaft en naar het opgegeven bitcoinadres verstuurd. Je kan bij je bank opgeven hoe vaak en hoe veel geld je overmaakt. Gekoppelde bitcoinadressen zijn eventueel via het menu te verwijderen of te vervangen. Als je de dienst ooit wil stoppen zet je de automatische overschrijving simpelweg stop.

LET OP: bankoverschrijvingen worden soms wel, maar niet altijd direct gedaan. Pas wanneer de overschrijving op de rekening van Bitonic arriveert vindt een aanschaf plaats. Afhankelijk van welke bank je gebruikt kan dat betekenen dat de aanschaf de volgende werkdag plaatsvindt, wanneer de bankoverschrijving is voltooid.


Bits vind je op de website van Bitonic.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.