Bliksemsnelle groei

Nog maar een paar maanden geleden schreven we over de snelle groei van het lightning netwerk. Deze groei zet zich voort en het lightning netwerk bestaat inmiddels al uit ruim 10.000 payment channels!

Een mijlpaal

Het lightning netwerk bestaat inmiddels uit ruim 10.000 payment channels met een totale capaciteit van meer dan 110 bitcoins. Deze capaciteit toont aan dat er meer vertrouwen in het netwerk begint te komen; mensen vertrouwen meer bitcoins aan de payment channels toe en meer mensen beginnen met experimenteren. Het grootste deel van de deelnemers bestaat echter nog wel uit ontwikkelaars en hobbyisten.

Het volgen van de groei en ontwikkeling van het lightning netwerk is alsof je de geboorte van bitcoin opnieuw meemaakt - een groot deel van het toekomstige betalingsverkeer zal immers via deze laag verlopen. Je kunt de groei van het lightning netwerk hier zelf bijhouden. Wie weet hoeveel van de 21 miljoen bitcoins uiteindelijk onderdeel van het lightning netwerk zullen zijn en hoe het netwerk eruitziet bij brede adoptie. Spannend!

channels

Wanneer mobiele apps voor iedereen?

Mobiele wallets, met name voor iOS, laten nog op zich wachten vanwege de ontwikkeling van het protocol en watchtowers. Voor Android zijn al wel enkele lightning wallets beschikbaar, maar ook deze zijn nog wat ruw. De ontwikkelaars richten zich op het bouwen van een robuuste fundering zodat het potentieel van het lightning netwerk in de toekomst maximaal benut kan worden. Dit is tijd waard. Net als bij het bouwen van een nieuw huis begint men met de fundering en komen de mooie gordijnen pas op het laatst, zo ook voor de gepolijste apps voor de eindgebruikers.

lnjanvsjul


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.