Canadese restaurantketen zet geldreserves om in bitcoin

Tahini's, een Canadese restaurantketen gespecialiseerd in Midden-Oosterse cuisine, besloot onlangs hun volledige geldreserves om te zetten in bitcoin. Via een serie tweets lichtte de keten toe dat het daartoe besloot omdat het bezorgd is over de grote hoeveelheid geld die in omloop wordt gebracht. Met bitcoin hoopt Tahini's zich te beschermen tegen de geldontwaarding die volgens hen in het verschiet ligt.

De restaurantketen uit Ontario laat weten dat ze hard werden getroffen toen ze als gevolg van de COVID-19 crisis in maart de deuren van hun restaurants moesten sluiten. Ze waren erdoor genoodzaakt een groot deel van hun personeel te ontslaan.

tahinis

Met de tanden op elkaar wist Tahini's deze moeilijke periode te overbruggen, maar ze liepen daarna tegen een nieuw probleem op. Het bleek namelijk bijzonder moeilijk om hun personeel te overtuigen weer terug te komen, omdat de overheidssteun die zij bij thuisblijven ontvingen hoger was dan het salaris dat de keten kon bieden.

"Plotseling gingen we van een economische crisis naar een situatie waarbij iedereen een heleboel geld heeft, wij inclusief", licht Tahini's toe. De zaken gingen weliswaar beter en de geldreserves namen weer toe, maar Tahini's stelt dat ze merkten dat het geld niet meer dezelfde aantrekkingskracht had als voorheen. En dat met zoveel geld in omloop de waarde van het geld uiteindelijk zal dalen.

Stoelendans

Volgens de restauranteigenaar is er een soort economische stoelendans gaande en zal, wanneer de muziek eenmaal ophoudt, een deel van de mensen met lege handen achterblijven. Tahini's besloot daarom hun volledige geldreserves om te zetten in bitcoin. Dat is volgens hen een beter spaarmiddel dan regulier fiatgeld.

tahinis20twitter.jpg

Tahini's zegt dat het niet wil wachten op de rest van het bedrijfsleven om de overstap naar bitcoin te maken. Volgens hen is dat proces reeds begonnen met de adoptie van bitcoin door techbedrijf MicroStrategy en Tahini's sluit zich daar nu bij aan. De keten zegt van plan te zijn dat beleid de komende jaren voort te zetten en misschien in de toekomst zelfs geheel afscheid te nemen van fiatgeld.

Down the rabbit hole

De restauranteigenaar van Tahini's vertelt dat hij privé al langer geinteresseerd is in Bitcoin, maar dat het wel even duurde voordat hij was overtuigd. Vooral de negatieve uitlatingen van de bekende investeerder Warren Buffet weerhielden hem lange tijd om zich er nader in te verdiepen.

Zijn omslagmoment kwam echter toen hij het artikel The Number Zero and Bitcoin van Robert Breedlove las. Toen 'klikte' er volgens hem iets. Sindsdien is hij in de ban van Bitcoin en heeft hij zoveel mogelijk kennis tot zich genomen en steeds meer van zijn geld in bitcoin omgezet. Hij refereert in zijn tweets naar informatiebronnen waaruit blijkt dat hij inderdaad betrekkelijk goed geïnformeerd is.

Bitcoin beschouwt hij tegenwoordig als een spaarmiddel, of in zijn eigen woorden een 'true free savings technology', dat waarde zowel door tijd als over afstand kan transporteren.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.