Chipfabrikant Intel gaat ASIC-miner onthullen

Chipfrabrikant Intel gaat de markt voor bitcoinminingapparatuur betreden, zo meldt Tom's Hardware. Tijdens een conferentie in februari staat een presentatie van Intel op de planning om de 'Bonanza Mine' te onthullen: een energie-efficiënte bitcoin miningchip. Intel heeft er enkele jaren aan gewerkt. Miningbedrijf GRIID heeft al een order geplaatst en verwacht de eerste levering dit jaar.

De onthulling vindt waarschijnlijk plaats op 23 februari op de International Solid-State Circuits Conference (ISSCC). Intel geeft dan een presentatie over de 'Bonanza Mine', dat in het programma omschreven wordt als een energie-efficiënte bitcoin ASIC met een ultra laag voltage.

bonanza20mine20asic20miner.png

Boven: excerpt uit het 2022 ISSCC-programma

ASICs, of Application Specific Integrated Circuits, zijn gespecialiseerde computerchips die ontworpen en geoptimaliseerd zijn voor één specifieke toepassing. Ze zijn daardoor veel efficiënter in het uitvoeren van specifieke taken dan normale processoren. De eerste bitcoin ASIC-miners verschenen in 2013 op de markt en sindsdien zijn vrijwel alle miningbedrijven erop overgestapt.

"Intel heeft enkele jaren gewerkt aan het ontwerp rond SHA-256-geoptimaliseerde ASICs, beginnende met pathfinding-werk dat door Intel Labs is gedaan. We zullen in de toekomst meer details delen", liet Intel aan Tom's Hardware weten. SHA-256 is het cryptografische hashingalgoritme dat door Bitcoin wordt gebruikt. Intel vroeg in 2018 reeds een patent aan voor de technologie.

Raja Koduri van Intel's Accelerated Computing Systems and Graphics (AXG) group lichtte in december een klein tipje van de sluier op over de ASICs, tijdens een interview over Intel's plannen om de markt voor grafische kaarten te betreden.

"GPUs doen grafisch, gaming en al dat soort mooie dingen", zei Koduri tijdens het interview, "Maar een veel meer efficiënte blockchainvalidatie tegen veel lagere kosten, veel minder stroom, is best een oplosbaar probleem. En weet je, daar werken we aan en op een bepaald moment in de toekomst, hopelijk niet te ver in de toekomst, zullen we daar wat interessante hardware voor delen."

Intel heeft al een contract afgesloten om Bonanza Mine-ASICs te leveren aan bitcoinminingbedrijf GRIID, zo ontdekte Fox Business. Volgens documentatie ingediend bij de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC) zal de eerste levering ASICs in 2022 plaatsvinden en heeft GRIID een claim op een aanzienlijk deel van de toekomstige productie.

Decentralisatie

Het is een belangrijke ontwikkeling voor Bitcoin. Intel is marktleider en toonaangevend in de chipindustrie, waardoor er een sterk signaal uitgaat van hun omarming van Bitcoin. Het is echter vooral positief voor de decentralisatie van het Bitcoinnetwerk.

Sinds opkomst van ASICs werd de markt voor mininghardware namelijk lange tijd gedomineerd door de Chinese ASIC-fabrikant Bitmain. Hoewel de bitcoinminers zelf aardig gedecentraliseerd waren, gold dat een stuk minder voor de producenten van de hardware die zij gebruikten. Dat is voor decentralisatie niet ideaal, want in theorie kon de Chinese overheid een groot deel van de productie van mininghardware stilleggen of op andere manieren beïnvloeden.

Het leverde ook problemen op die typisch zijn bij centralisatie: Bitmain probeerde in 2017 met hun positie de SegWit-upgrade te dwarsbomen, volgens sommigen omdat de upgrade niet compatibel was met de ASICboost-technologie in hun apparatuur.

Tegenwoordig is de rol van Bitmain een stuk kleiner en wordt de concurrentie steeds groter. Er zijn oudgedienden zoals Canaan, MicroBT en BitFury, maar met een recentelijke overname van Spondoolies betreedt ook het Canadese bitcoinbedrijf Blockstream binnenkort de markt. Block, het voormalige Square van Jack Dorsey, heeft eveneens plannen om ASICs te produceren. Met chipgigant Intel om het rijtje af te sluiten lijkt de decentralisatie van mininghardware-producenten in een vogelvlucht - ten gunste van de robuustheid van het Bitcoinnetwerk.


Er gebeurt de laatste tijd van alles op het gebied van mining. Je leest er meer over in onze eerdere artikelen.

Beeldmateriaal: wuestenigel, license CC BY 2.0


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.