De goedkoopste duurzame seed storage

Veel mensen bewaren de back-up van hun recovery seed op papier, maar of dat de tand des tijds doorstaat is nog maar de vraag. Metalen oplossingen zijn er wel maar die zijn vaak prijzig. Vindingrijke bitcoiners hebben echter een goedkope doe-het-zelf oplossing bedacht die dezelfde bescherming biedt voor een fractie van de prijs.

Het veilig opslaan en bewaren van de recovery seed die je krijgt bij het aanmaken van een bitcoinwallet is misschien wel het allerbelangrijkst wanneer het op bitcoin aankomt. Deze reeks van 12 of 24 Engelse woorden verschaft toegang tot jouw bitcoinwallet. Je krijgt de recovery seed eenmalig en je moet er zelf een back-up van maken.

Als je de recovery seed ooit kwijtraakt riskeer je daarmee de toegang tot jouw wallet te verliezen. Ook kunnen anderen met de recovery seed toegang krijgen tot jouw wallet. Het is dus erg belangrijk de recovery seed veilig op te slaan op een manier zodat alléén jij er bij kan.

Kwetsbaar papier

Veel mensen kiezen ervoor om hun recovery seed offline op papier te bewaren, zodat hackers er niet bij kunnen. Toch is dat niet geheel zonder risico's. Papier is immers kwetsbaar bij brand- of waterschade en ook kan inkt na verloop van tijd vervagen. Bovendien kunnen papiertjes verschrompelen en zijn ze eenvoudig kwijt te raken tussen andere stapels papier.

Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om hun recovery seed niet op papier te bewaren maar op metaal. Daarvoor zijn inmiddels diverse kant-en-klare metalen oplossingen te koop (zoals de CryptoTag en de CryptoSteel), maar die zijn helaas aan de prijzige kant.

safuscaledsmall

Doe-het-zelf

Gelukkig kan het met een beetje creativiteit en een tripje naar de lokale ijzerwinkel ook een stuk goedkoper.

Bijvoorbeeld door de recovery seed met slagletters op roestvrij stalen ringetjes te slaan en deze aan een boutje te bevestigen. Wie als eerste op het idee kwam is niet geheel duidelijk, maar verschillende bitcoiners deelden beelden van deze eenvoudige en creatieve oplossing.

Het werkt simpel: je slaat met de slagletters elk van de 12 of 24 woorden van de recovery seed achtereenvolgend op de roestvrij stalen ringen. Ook sla je een cijfer erop om de volgorde van de woorden aan te geven. Daarna bevestig je ze aan een bout met aan weerskanten een extra ringetje ter bescherming. Om het geheel vast te zetten schroef je aan het uiteinde van de bout een moertje.

safuninja

Boven: Het ontwerp van Safu Ninja

Het resultaat is een compacte, stevige en duurzame opslag voor de recovery seed die bescherming biedt tegen allerlei fysieke dreigingen.

cryptosteelseed

Boven: Een eenvoudig ontwerp van redditor bieberfever123

Volgens bitcoinontwikkelaar Jameson Lopp doet het dat ook best goed. Bij een stresstest waarin hij de duurzaamheid van meerdere metalen oplossingen met elkaar vergeleek deed deze doe-het-zelf-oplossing nauwelijks onder ten opzichte van de commerciele varianten. Alleen dan wel voor een fractie van de prijs.

crypto20seed202522.jpeg

Boven: Een luxer ontwerp van James Stanley

Wat heb je nodig:

  • 16 of 26 ringetjes
  • 1 bout
  • 1 moer
  • 1 set slagletters + gereedschap
  • Een beetje geduld en aandacht

Let erop dat je voor roestvrij staal kiest, zodat het de tand des tijds kan doorstaan.Meer voorbeelden zien of toelichting lezen? Bekijk dan ook eens de website van Safu Ninja of van James Stanley.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.