Stressvrij sats stacken

Bitcoinkopers zijn er in alle soorten en maten, maar kunnen worden verdeeld in twee groepen: diegenen die bitcoin zien als (korte termijn) speculatie enerzijds, en anderzijds de mensen die de langetermijnwaarde van bitcoin als geld op zich zelf zien. Onder deze laatste groep, de mensen die HODLen (hun bitcoins bewaren), is de dollar cost averaging-strategie populair.

De dollar cost averaging-strategie

Dollar cost averaging (DCA) is een populaire strategie onder Bitcoiners met een langetermijnvisie. Hierbij wordt regelmatig een vast bedrag geïnvesteerd, in plaats van te proberen de markt te timen en in één keer een vast bedrag te investeren. Dit kan het effect van volatiliteit op de totale waarde van je investering helpen verminderen. Als het ware worden de hobbels gladgestreken in de achtbaanrit van de Bitcoinprijs.

Je kan op verschillende manieren DCAen. Eén optie is om herhaaldelijk een vast bedrag te investeren, ongeacht de prijs van de Bitcoin op dat moment. Dit kan dagelijks, wekelijks of elke maand zijn. Iemand zou bijvoorbeeld kunnen beslissen om elke maand €100 in bitcoin te kopen nadat hij z’n salaris gestort krijgt.   

Een andere optie is om een vast percentage van elk salaris te investeren, in plaats van een vast bedrag. Een belegger kan bijvoorbeeld besluiten om 5% van zijn maandelijkse inkomen in bitcoin om te zetten.

Andere voordelen

DCA houdt je in het spel. Door regelmatig een kleiner bedrag te investeren, zullen de vele pieken en dalen in de bitcoinprijs minder met je stresslevels doen. Voor DCA'ers doet de huidige bear market daarom minder pijn, een bull market zal je minder snel in verleiding brengen om je digitale goud te verkopen. Je hebt immers bitcoins voor de gemiddelde prijs over een langere periode gekocht. 

Ook is dollar cost averaging een eenvoudige manier om je bitcoinvoorraad in de loop der tijd op te bouwen. Veel DCA'ers stellen namelijk automatische betalingen in bij brokers of exchanges. Hierdoor wordt je fiatgeld vanzelf omgezet in keiharde sats, zonder dat je er iets voor hoeft te doen. 

Een manier om dit te doen is via Bits van Nederlands oudste Bitcoinbedrijf: Bitonic. Bits maakt het mogelijk om geautomatiseerd periodiek bitcoin te kopen, zonder het gedoe van handmatige transacties. Of je nou elke dag, week of maand wat wil kopen, het kan met Bits.

Bekijk hier de uitlegvideo over Bits van Satoshi Radio's De Nodezaak:Disclaimer: Bitcoin.nl is een initiatief van Bitonic.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.