De Nodezaak: wekelijks nieuwe video's over Bitcoin

De Nodezaak is een nieuwe Nederlandse videoproductie, met wekelijks nieuwe video's over Bitcoin. Daarin neemt Bart Mol je aan de hand om Bitcoin stap voor stap uit te leggen. Een stukje achtergrondinformatie, maar ook vooral wat je ermee kan en hoe je het kan gebruiken. Er zijn inmiddels tien afleveringen.

De Nederlandse Bitcoincommunity is weer een stukje rijker. Bart Mol van Satoshi Radio is een tijdje geleden een nieuwe videoserie gestart op Youtube genaamd de Nodezaak, met wekelijks nieuwe video's waarin hij met behulp van tutorials uitlegt hoe je Bitcoin kan gebruiken.

De Nodezaak is niet alleen voor ervaren bitcoiners die meer willen leren, maar vooral ook gericht op beginners die misschien door de bomen het bos niet meer zien.

Bart legt het waarschijnlijk zelf het beste uit tijdens de introductievideo:

"Ik denk dat je het echt moet zien als een winkel. Een winkel waar alles gratis is en waar je kennis kan halen: kennis over Bitcoin. En er is een afdeling voor experts en een afdeling voor nieuwkomers, er is een afdeling over Bitcoin nodes, er is een afdeling over de monetaire eigenschappen van bitcoin. Een afdeling over hardware wallets en een afdeling over het kopen en verkopen van bitcoins - voor ieder wat wils.

Want dat is belangrijk. De bitcoinwereld verandert constant en er zijn nieuwe manieren om nodes op te zetten, nieuwe wallets, nieuwe manieren om instant transactions te doen met het Lightning Network. En dat is voor experts. Moet je je voorstellen, als je beginner bent, als je net komt kijken? Je wordt overweldigd door alle alle opties die er zijn. Waar koop je je bitcoin, hoe sla je het op, hoe kan je het versturen überhaupt, hoe werken de fees, hoe werkt zo'n blockchain? Dat zijn precies de dingen die we gaan behandelen in de Nodezaak."

Afleveringen

Behalve de introductievideo zijn er inmiddels negen afleveringen met tutorials en andere uitleg. We zullen ze voortaan regelmatig onder de aandacht brengen. Hieronder een overzicht van de afleveringen tot nu toe:

Aflevering 2: Een Bitcoin Lightning Node maken met een Raspberry Pi en Umbrel

Omschrijving: "Zit je eraan te denken om een Bitcoin en Lightning node te maken? Dan zit je goed! Deze week maken we namelijk een Bitcoin Full node met een Raspberry Pi en Umbrel. En dat is niet het enige: we maken direct ook een Lightning Node. Althans, dat doet Umbrel. Want ik kan jullie vertellen: ik ben verliefd. Umbrel werkt zo vreselijk goed en ziet er voor de verandering niet uit alsof het uit 1984 komt. Na het kijken van deze video staat er ook bij jou een Node te ronken. Join the club!"

Aflevering 3: Waarom je een Full Bitcoin Node moet hebben

Omschrijving: "Een Bitcoin Full Node. Heb je dat nou echt nodig? Wij vinden van wel! In deze video legt Bart eerst op een objectieve en rationele manier uit waarom het belangrijk is om je eigen Full Node te hebben. Alsof dat nog niet genoeg is begint hij daarna met een emotionele rant die zijn weerga niet kent. Het draaien van een Full Node maakt je onderdeel van Bitcoin, wat wil je nu nog meer?

Aflevering 4: Wat is het Lightning Network?

Omschrijving: "Dat Lightning Netwerk, wat is dat nu eigenlijk? Bart vind het in ieder geval prachtig. In deze video legt hij uit hoe het Lightning Network werkt, wat een Lightning Node is en waarom je Payment channels moet openen. Nadat je deze video hebt gekeken ben je helemaal klaar om het Lightning Network onveilig te gaan maken."

Aflevering 5: Je eigen Payment Channel openen met Umbrel

Omschrijving: "Vandaag is het zover: we gaan een Lightning Payment Channel openen met Umbrel! Het heeft even geduurd, maar het gaat gebeuren! Vandaag legt Bart jullie uit hoe je een payment channel opent met je Umbrel node, zodat je betalingen op het Lightning Network kan gaan doen. Dat doet hij door zelf zijn scherm te delen, zodat je met elke stap mee kan kijken. Succes!"

Aflevering 6: Tips & tricks voor je Umbrel Node

Omschrijving: "Vandaag geef ik je 6 handige tips voor je nieuwe Umbrel node. In de vorige video's hebben we een Bitcoin node en Lightning node opgezet met Umbrel. We hebben ook al een payment channel geopend. In deze video geef ik je een aantal handige tips voor je nieuwe node, zoals:

  • Het verschil tussen je node en een hardware wallet
  • Inloggen via SSH
  • Het standaard SSH wachtwoord veranderen
  • De node opnieuw starten via SSH
  • De node een factory reset geven via SSH
  • De temperatuur van de Node meten via SSH"

Aflevering 7: Wat is een Bitcoin Wallet?

Omschrijving: "Een Bitcoin Wallet, daar heb je vast wel eens van gehoord. Maar wat is dat nu precies, zo'n wallet? Het antwoord op die vraag is nog niet zo makkelijk als je zou denken. Bitcoin werkt compleet anders dan de geldsystemen die we kennen en waar we gewend aan zijn. In deze aflevering legt Bart je uit wat de functies van een Bitcoin Wallet zijn, voor welk van deze functies je een hardware wallet kan gebruiken en waar je op moet letten bij het gebruiken van een wallet."

Aflevering 8: De Ledger hardware wallet setup

Omschrijving: "Je hebt net een nieuwe Ledger hardware wallet, maar weet niet precies hoe je hem moet installeren. Niet getreurd, want Bart helpt je in de aflevering van vandaag door dit proces heen. De Ledger hardware wallets zijn misschien wel de meest verkochte wallets op de markt. Dat komt omdat ze makkelijk te gebruiken en niet al te duur zijn. In de video van vandaag legt Bart je uit hoe je een Ledger Nano S in gebruikt neemt."

Aflevering 9: De Trezor hardware wallet setup

Omschrijving: "Je hebt een gloednieuwe Trezor hardware wallet, maar geen idee hoe dat dat ding moet installeren. Bart to the rescue. In de video van vandaag lopen we namelijk samen door het gehele installatieproces heen. We behandelen waar je op moet letten bij het uitpakken van je wallet, hoe je de firmware moet updaten, hoe je je seed moet opslaan en hoe de software werkt."

Aflevering 10: De Coldcard hardware wallet setup

Omschrijving: "Aan een Trezor of Ledger heb jij niet genoeg. Als rasechte bitcoiner wil jij de hardware wallet met de meeste functionaliteit: de Coldcard. Daarom heeft Bart er één gekocht, die hij vandaag voor het eerst gaat instellen. Omdat de Coldcard zo veel verschillende functies heeft houden we het vandaag bij de basis: verpakking checken, seed back-up, wallet file maken en importeren in Specter wallet."

Sponsored by Bitonic

De Nodezaak wordt gesponsord door Bitonic, omdat we het een goed initiatief vinden dat kan helpen om Bitcoin een stukje toegankelijker te maken. We steunen het daarom graag.


Alle afleveringen van de Nodezaak vind je op het Youtube kanaal van Satoshi Radio.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.