De verduurzaming van de mining industrie
In Nistelrode is er een tuinder begonnen met een experiment om de warmte, afkomstig van bitcoinminers, te gebruiken in de kas waar hortensia’s en andere bloemen groeien. Het is een voorbeeld van hoe de miningindustrie steeds meer verduurzaamd.
Mining
Het minen van bitcoin is, niet zonder reden, een energie intensief proces. Speciaal ontworpen ASIC computers leveren, verdeeld over de wereld, rekenkracht om het decentrale Bitcoinnetwerk te beveiligen en bitcointransacties bitcointransacties Een overdracht van bitcoins van het ene bitcoinadres naar het andere bitcoinadres. Middels het broadcasten wordt de transactie naar de nodes gestuurd en wacht de transactie in de mempool om bevestigd te worden door een miner. De transactie vormt uiteindelijk een UTXO van de ontvangende partij. bitcointransacties te verwerken.
Wil je meer lezen over mining? mining? Het berekenen van SHA256 hashes met behulp van ASIC’s met de hoop als eerste een nieuw block te vinden. Probeer eens deze artikelen:
Verduurzaming
Het stroomverbruik van Bitcoin is een veelbesproken, maar vaak onvoldoende begrepen onderwerp.
Miners over de hele wereld concurreren met elkaar om de block reward, deze is momenteel 6,25 BTC per block en zal iedere 4 jaar worden gehalveerd. Mining is een kapitaal intensief proces, de ASIC’s zijn prijzig en verbruiken veel energie. Het is voor miners dus gunstig om goedkope energie te gebruiken.
Mining is locatie onafhankelijk en miners laten zich daarom vooral
leiden naar plekken waar de stroomprijs zo laag mogelijk is. Naarmate de
beloning voor het minen steeds verder afneemt zal de concurrentie om
rendabel te minen en de druk om goedkope energie te vinden
hoogstwaarschijnlijk toenemen.
Op sommige plekken is de stroomprijs zeer laag, bijvoorbeeld als er sprake is van energieoverschotten. Denk bijvoorbeeld aan een zonnepark of windmolenpark met pieken en dalen in de stroomproductie, of een stuwdam die continu grote hoeveelheden stroom produceert. Op dit soort plekken kan winstgevend gemined worden met overtollige stroom waarvoor geen andere toepassingen zijn.
Er zijn ook steeds meer initiatieven die de warmteproductie van miningapparatuur benutten. Miningapparatuur produceert namelijk zeer veel warmte, bijna net zoveel als een kachel. Zo wordt in Noorwegen hout gedroogd met de warme lucht afkomstig van miningapparatuur en in Vancouver experimenteert men met het verwarmen van woningen met de warmte.
In Nederland zijn er eveneens creatieve initiatieven. Zo heeft een tuinder in Nistelrode in zijn kas de kachels vervangen met miningapparatuur. Daarmee wordt niet alleen de kas verwarmd, maar het levert bovendien ook mininginkomsten op.
Ontwikkelingen als deze, alhoewel het nog maar om enkele mining rigs gaat, laten zien dat er diverse mogelijkheden zijn om het Bitcoinnetwerk 'groener' te maken. Volgens de Bitcoin Mining Council is 58,5% van de hashrate afkomstig van miners die duurzame energiebronnen gebruiken. In vergelijking met andere industrieën is dit al een aanzienlijk hoog percentage, dat naar verwachting alleen maar zal stijgen. Momenteel is slechts 11,2% van het totale wereldwijde energieverbruik opgewekt op een duurzame manier.
Eerder schreven we over een varkensboerderij in Spanje die varkensmest gebruikt om bitcoin te minen, een andere creatieve manier om met bitcoinmining om te gaan.