Digitale tokens op Bitcoin via RGB en Lightning

Met het RGB protocol van het Spectrum project moet het binnenkort mogelijk worden om digitale tokens op de Bitcoin blockchain uit te geven. Hoewel er eerder 'colored coin' projecten waren denkt het Spectrum team dankzij de innovaties van het Lightning Network dit keer wél te slagen.

Eén van de spreekbuizen van het open-source Spectrum project is Giacomo Zucco, bekend Bitcoiner en fervent criticus van altcoins. De Spectrum ontwikkelaars winden er ook geen doekjes om: ze zien eigenlijk weinig toekomst in andere digitale tokens dan Bitcoin. Volgens hen zijn er maar weinig reële toepassingen te bedenken en is de huidige interesse in digitale tokens onderdeel van de marktcyclus en vooral gedreven door marketing.

Zij stellen dat het gebruik van een blockchain in de meeste gevallen nutteloze tokens oplevert omdat projecten meestal wel ergens rond een bepaalde partij zijn gecentraliseerd. Een blockchain kan een project bovendien zelfs in de weg zitten omdat het langzamer en inefficiënter is en slechtere privacy eigenschappen heeft dan gecentraliseerde alternatieven.

Toch zijn er een paar toepassingen van digitale tokens te bedenken waar het Spectrum team wél iets voor voelt. Bijvoorbeeld als digitale verzamelobjecten (collectibles), of om te gebruiken om te stemmen bij decentrale autonome organisaties (DAO's) en vergelijkbare mechanismen. Lang niet zo spannend als Bitcoin, vindt het Spectrum team, maar misschien voor sommige niches ook wel interessant.

Op dit moment is Ethereum's ERC-20 protocol nog het meestgebruikte protocol om tokens mee uit te geven, maar volgens het Spectrum team houdt dat vanwege tekortkomingen op termijn geen stand en is een beter alternatief wenselijk. Als men dan toch per se tokens op een blockchain wil uitgeven, is de gedachte, dan is het beter om dat op de Bitcoin blockchain te doen.

Tokens op de Bitcoin blockchain

Dat is mogelijk omdat er in een Bitcoin transactie aanvullende data kan worden meegegeven waarmee transacties van tokens cryptografisch kunnen worden bijgehouden. Zo kun je het eigenaarschap van een token vastleggen in een Bitcoin transactie, en wanneer je de tokens wilt overdragen aan een ander kun je die mutatie in een volgende Bitcoin transactie opnemen. Op die manier zijn de tokens 'verankerd' in de Bitcoin blockchain en profiteren ze van dezelfde veiligheid en decentralisatie als Bitcoin zelf.

Het is niet de eerste keer dat 'tokenization' op de Bitcoin blockchain wordt geprobeerd. Dergelijke pogingen worden meestal geschaard onder de 'colored coin' projecten. De naam van het RGB protocol van het Spectrum team is hier natuurlijk een verwijzing naar.

De colored coin projecten waren in het verleden echter vaak doodlopende wegen. Het bleek namelijk dat het wel mogelijk was om tokens op Bitcoin uit te geven maar dat de problemen van blockchain met betrekking tot privacy en fungibility door de colored coins werden vergroot. Het werd erdoor makkelijker om transacties te traceren en van elkaar te onderscheiden.

Die problemen zijn volgens het Spectrum team nu op te lossen dankzij het Lightning Network. Het Lightning Network is bovenop Bitcoin gebouwd en biedt behalve een veel hogere transactiesnelheid ook sterk verbeterde privacy eigenschappen. Bovendien is via het Lightning Network functionaliteit mogelijk die vergelijkbaar is met smart contracts.

Om een succes te worden zal het RGB protocol echter wel moeten uitgroeien tot een nieuwe standaard en daarvoor is brede adoptie nodig van zowel gebruikers als dienstverleners zoals exchanges en wallets. Een aantal daarvan zoals Bitrefill en Chainside zijn al aan boord maar vooral de steun van de populaire exchange Bitfinex kan hierin veel betekenen.

RGB Tether

Deze exchange zou via zustermaatschappij Tether namelijk plannen hebben om de veelgebruikte Tether (USDT) stablecoin ook via het RGB protocol uit te geven.

Op dit moment werkt Tether (USDT) ook al op basis van een eerdere colored coin implementatie via het Omni protocol. Dit protocol is inmiddels verouderd en Tether (USDT) is sinds enige tijd dan ook bezig met uitbreiding naar andere platformen en protocollen. Zo maakte het recentelijk al de overstap naar het Liquid Network en nu dus ook naar het RGB protocol.

Aangezien Tether (USDT) na Bitcoin de meest verhandelde cryptovaluta ter wereld is kan dat het RGB ecosysteem een belangrijke initiele impuls geven. Heel lang hoeven we er volgens Bitfinex CTO Paolo Ardoino overigens niet op te wachten. Hij vertelde in een interview dat eraan wordt gewerkt om Tether (USDT) tegen het einde van het jaar al via het RGB protocol uit te geven.

Het is dus nog even geduld hebben, maar dankzij initiatieven als het RGB protocol en het Liquid Network komen er steeds meer mogelijkheden bij voor tokenuitgifte op de veiligste en meest gedecentraliseerde blockchain ter wereld.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.