Een hele bitcoin te duur? Over satoshi's en andere denominaties

De bitcoin koers is soms een achtbaan van stijgingen en dalingen, maar de tijd dat een gemiddeld individu veel meer dan éen of enkele bitcoins zal kunnen minen of kopen is voorbij. Met een gemiddelde prijs van ongeveer €30.000 in de afgelopen zes maanden, lijkt het erop dat het vergaren van aanzienlijke hoeveelheden bitcoins nu alleen nog is weggelegd aan grote bedrijven en landen. Hoe kan bitcoin dan ooit een wereldvaluta voor normale mensen zijn?

Bitcoin denominaties

Het totale aantal bitcoins dat ooit in omloop zal zijn, is vastgesteld op 21 miljoen, een limiet ingebakken in de code van Bitcoin zelf. Toen Bitcoin vijftien jaar geleden het levenslicht zag, ontvingen miners 50 bitcoins voor elk gemined block. Deze beloning halveert elke paar jaar, waardoor we uiteindelijk zullen naderen tot een tijdperk waarin de beloning bijna niets zal zijn. Op dit moment is de beloning nog ‘maar’ 6,25 bitcoins.

Met een maximum van slechts 21 miljoen bitcoins voor ruim 8 miljard mensen wereldwijd, en een bitcoinprijs die steeds hoger lijkt te willen, lijkt dit scenario enigszins onpraktisch. Gelukkig biedt Bitcoin de mogelijkheid tot opdeling in kleinere eenheden. Je hoeft dus geen hele bitcoin te kopen, maar je kan ook een fractie of slechts een klein beetje bitcoin kopen.

De kleinste hoeveelheid bitcoin is een satoshi, of sat, vernoemd naar de mysterieuze bedenker van Bitcoin. Een satoshi is een honderdmiljoenste van een bitcoin (1 bitcoin = 100.000.000 sats) en is daarmee de kleinste denominatie die er is. Een soort cent van Bitcoin dus. Deze eenheid maakt het geschikt voor kleine bedragen en een handige eenheid om mee te rekenen en handelen.

Naast de satoshi bestaan er ook andere denominaties zoals de microbit (µBTC), 1/1.000.000ste van een bitcoin, de millibitcoin (mBTC), gelijk aan 1/1.000 bitcoin, en de grotere eenheden zoals de decabit (10 bitcoins), hectobit (100 bitcoins), kilobit (1.000 bitcoins) en de megabit (MBTC). 

Gebruik

Deze termen zul je echter niet zo vaak tegenkomen, omdat de meeste Bitcoinhoeveelheden simpelweg worden uitgedrukt in bitcoins. Dit heeft vooral te maken met het feit dat je je bitcoins nog niet op veel plekken kan uitgeven, en als het wel kan wordt het bedrag vaak ook nog in euro of dollar aangeduid.

De satoshi wint echter gestaag aan bekendheid, mede dankzij de populariteit van Lightning wallets die het saldo uitdrukken in satoshis. Lightning is een aanvullende technologie die razendsnelle en goedkope Bitcointransacties mogelijk maakt.

Met een huidige waarde van ongeveer €0,0003 per satoshi, lijkt deze kleinste eenheid misschien nog geen handige rekeneenheid, maar voor veel andere munteenheden in de wereld is dit niets ongebruikelijk. Zo is 1 West Afrikaanse franc (CFA) bijvoorbeeld €0,0015, en 1 Indonesische rupiah €0,00006. Dankzij de opdeelbaarheid van bitcoin in kleinere denominaties zoals satoshi's, is Bitcoin dus ook te gebruiken door mensen die transacties doen in kleinere bedragen.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.