Europese Unie lijkt plannen om bitcoin te verbieden van tafel te gooien

Vorige week werd er veel gespeculeerd over een mogelijk Europees verbod op 'grote Proof of Work munten', ofwel bitcoin. De plannen lijken voor nu van tafel, een belangrijke paragraaf in het wetsvoorstel is namelijk volledig geschrapt. Toch is volgens Stefan Berger, het parlementslid die het voorstel heeft ingediend, het besluit rondom MiCa nog niet genomen.

MiCa

Twee maanden geleden schreven wij over een akkoord van de Europese Raad omtrent het voorstel van MiCa: ‘Regulation on Markets in Crypto Assets’. Op 28 februari stond een stemming in in het Europees Parlement gepland, maar wegens een enorm tegengeluid vanuit de bitcoin community over dit voorstel is de stemming uitgesteld. Het wetsvoorstel bevatte een aantal rigoureuze maatregelen die een grote impact zouden hebben voor aanbieders van cryptodiensten.

Zo zou de Europese Unie met MiCa alle munten met het consensusmechanisme ‘Proof of Work-mining’ (PoW) willen verbieden. Dit is het consensusmechanise waar Bitcoin op draait en is cruciaal voor de beveiliging van het Bitcoinnetwerk. Het verbod zou 1 januari 2025 in moeten gaan.

Een van de indieners van het voorstel, EU-parlementariër Stefan Berger heeft echter na een interview over MiCa besloten de stemming te annuleren. Verschillende uitspraken zijn volgens hem volledig verkeerd begrepen.

'Het is cruciaal voor mij dat het MiCa verslag niet wordt geïnterpreteerd als een de facto verbod op bitcoin', zo laat Berger aan CoinDesk weten.

Afgelopen dinsdag laat de Duitser weten dat de paragraaf waar zoveel om te doen was volledig is geschrapt. Dit betekent niet dat de Europese Unie bitcoin helemaal niet meer wil reguleren; de stemming om het voorstel van MiCa zal doorgaan. Wanneer dit gaat gebeuren is echter nog niet bekend gemaakt.


Eerder schreven wij uitgebreid over de inhoud en de mogelijke impact van het MiCa voorstel.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.