Goldman Sachs verstrekt lening met bitcoins als onderpand

De grote Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs kondigde vorige week aan leningen te gaan aanbieden waarbij bitcoin als onderpand zou worden gebruikt. Deze belofte heeft Goldman Sachs al snel waargemaakt. Afgelopen dinsdag werd namelijk bekend dat de bank een bitcoinlening heeft verstrekt aan een grote Amerikaanse bitcoinexchange. Staat hiermee de deur open voor een verdere adoptie van bitcoin door Wall Street?

Goldman Sachs, opgericht in 1869, is een zwaargewicht op Wall Street. De zakenbank had in 2021 grofweg 2.500 miljard dollar onder beheer. Het is hiermee de op vijf na grootste bank van de Verenigde Staten en het staat op nummer 20 van de grootste banken ter wereld.

Goldman Sachs & bitcoin

De stap van Goldman Sachs om leningen te gaan aanbieden waarbij bitcoin als onderpand wordt gebruikt, is niet geheel onverwacht. In maart 2021 opende de bank een handelsdesk waarmee institutionele investeerders in bitcoin en andere cryptovaluta kunnen investeren. De bank wilde dit overigens al in 2017 doen, maar schortte de plannen toen op vanwege zorgen over regulering en afnemende interesse onder investeerders.

In juni 2021 maakte Goldman Sachs bekend dat het investeringsbedrijf Galaxy Digital zal dienen als liquidity provider bij het aanbieden van bitcoin futures ETF’s. Bitcoin futures ETF’s zijn financiële instrumenten die de toekomstige prijs van bitcoin volgen via zogenoemde futures contracten. In een eerder artikel gingen we uitgebreid in op wat een ETF is en wat de verschillen zijn de tussen bitcoin spot en futures ETF’s.

De CEO van Galaxy Digital Mike Novogratz – die 11 jaar voor Goldman Sachs heeft gewerkt – vertelde enkele maanden geleden dat de banden met Goldman Sachs verder zijn verstevigd. Galaxy Digital heeft namelijk de eerste over-the-counter (OTC) bitcoin optie transactie voor de bank verhandeld.

Lening met bitcoins als onderpand

Nu waagt Goldman Sachs zich dus aan het verstrekken van bitcoinleningen. Maar hoe zit dat precies?

In het kort komt het erop neer dat iemand een lening bij de bank kan afsluiten waarbij bitcoins worden gebruikt als onderpand. Een woordvoerder van Goldman Sachs vertelde in een e-mail aan Coindesk dat deze constructie voor de bank interessant is vanwege de structuur en het 24/7/365 risicomanagement. Waarschijnlijk is het een lucratieve business voor de zakenbank.

Afgelopen dinsdag werd bekend dat Goldman Sachs de eerste lening met bitcoins als onderpand heeft verschaft aan bitcoinexchange Coinbase. De dollarwaarde van de lening is niet medegedeeld. Wel weten we dat de lening wordt gedekt door een gedeelte van de 4.487 bitcoins die Coinbase in 2021 op de balans had staan. Op het moment van schrijven zijn die zo’n 165 miljoen euro waard.

Volgens Brett Tejpaul, hoofd van Coinbase Institutional, wordt met de samenwerking waarbij bitcoin wordt gebruikt als onderpand voor een lening een brug geslagen tussen 'fiat en crypto economieën'.

Adoptie van bitcoin door Wall Street?

Financiële ondernemingen omarmen bitcoin steeds vaker. Of het nu BlackRock is die honderden miljoenen investeert in de stablecoin USDC, Apollo Global Management die een voormalig bankier van J.P. Morgan inhuurt als hoofd van digital assets of Goldman Sachs die bitcoinleningen gaat aanbieden, de grootbanken en vermogensbeheerders van Wall Street kunnen niet meer om bitcoin heen. De bovenstaande ontwikkelingen kenmerken dan ook de steeds verdere adoptie van bitcoin door Wall Street.


Meer lezen over bitcoin als onderpand? Lees hier ons artikel over waarom bitcoin het perfecte onderpand is.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.