Groen licht voor bitcoin ETF’s in Australië

De Australische toezichthouder ASIC heeft deze week twee bitcoin ETF’s goedgekeurd. Het gaat om de ‘Cosmos Asset Management Bitcoin ETF’ en ‘ETFS 21Shares Bitcoin ETF’. Beide ETF’s zullen aanstaande woensdag 27 april te verhandelen zijn op de Australische CBOE beurs. De goedkeuring van de ETF’s laat zien dat bitcoin als asset class steeds volwassener wordt.

In een eerder artikel gingen we al uitgebreid in op wat een ETF precies is. Kort en goed is een ETF een financieel instrument dat het rendement van een bepaalde index volgt. Naast ETF's die indices volgen, bestaan er ook ETF's die grondstoffen, obligaties of andere (financiële) instrumenten vertegenwoordigen.

Bitcoin spot ETF’s volgen de huidige prijs van bitcoin op bitcoinbeurzen. Ook zijn er bitcoin futures ETF’s die de toekomstige prijs van bitcoin volgen via zogenoemde futures contracten. In het laatste kwartaal van afgelopen jaar had de Amerikaanse toezichthouder SEC drie bitcoin futures ETF’s goedgekeurd, maar bitcoin spot ETF’s werden keer op keer afgekeurd.

Cosmos Asset Management Bitcoin ETF

In Australië werd eerder deze week wel een bitcoin spot ETF goedgekeurd door het clearinghouse ASX Clear, dat de toegang tot de kapitaalmarkt van het land controleert.

De Cosmos Asset Management Bitcoin ETF biedt indirecte blootstelling aan bitcoin via de Canadian Purpose Bitcoin ETF. De Cosmos ETF moet wel aan strenge margin verplichtingen voldoen. Margin is een vorm van onderpand dat nodig is bij het aangaan van een future transactie of het schrijven van een optie. De beheerder van de Cosmos ETF moet dus geld deponeren  op een margin account dat wordt beheerd door het clearinghouse van de betreffende beurs. In het geval van de Cosmos ETF moet er maar liefst 42% margin worden aangehouden.

De oplettende lezer weet dus dat het hier gaat om een bitcoin futures ETF. Daarvoor dient namelijk margin te worden aangehouden. Alhoewel de Cosmos ETF dus wel (indirecte) blootstelling biedt aan bitcoin is het geen volwaardig alternatief voor het aanhouden van ‘fysieke’ bitcoins door Australische beleggers.

ETFS 21Shares Bitcoin ETF

Enkele uren na de bekendmaking van de Cosmos ETF volgde het nieuws dat er nog een ETF op de Australische CBOE beurs kan worden verhandeld. We hebben het hier over de ETFS 21Shares Bitcoin ETF. 

In tegenstelling tot de Cosmos ETF is dit wel een bitcoin spot ETF. Dit betekent dus dat de beleggers in het product direct blootstelling hebben aan de onderliggende waarde, oftewel bitcoin. De ETF is 100% gedekt door ‘fysieke’ bitcoins die worden bewaard in cold storage.

Hany Rashwan – de CEO en medeoprichter van 21Shares – is erg enthousiast over de komende lancering van de eerste Australische bitcoin spot ETF. Volgens hem verdienen Australische beleggers een betaalbare, gemakkelijke en professionele manier om toegang te krijgen tot de nieuwe asset class bitcoin.

Kanish Chugh – Head of Distribution van ETFS – vulde daar nog op aan dat bitcoin de best presterende _asset class_ is van de afgelopen 10 jaar. De ETFS 21Shares Bitcoin ETF kan volgens hem het best door door Australische beleggers worden gebruikt om hun beleggingsportefeuille te diversifiëren. Bitcoin heeft immers een lage correlatie met andere soorten beleggingscategorieën, zoals aandelen, obligaties en goud.

Opmerkelijk genoeg blijkt de correlatie tussen bitcoin en (tech-)aandelen de laatste maanden te zijn toegenomen. Het argument van Chugh lijkt dan ook minder sterk te zijn dan eerder. Wel moet hierbij de kanttekening worden gemaakt dat alles zomaar kan veranderen. We houden de lancering van de bitcoin ETF's in ieder geval nauwlettend in de gaten.


Meer lezen over wat een ETF precies is? Lees dan ons eerdere artikel waar Grascyale kritiek uit op de afkeuring van een bitcoin spot ETF.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.