Grootste bank van Australië gaat bitcoindiensten aanbieden

CommBank, de grootste bank van Australië, heeft gisteren bekend gemaakt bitcoindiensten te gaan aanbieden. Klanten kunnen binnenkort via de CommBank app gemakkelijk bitcoin kopen, verkopen en houden.

Commbank is de eerste bank in Australië die zulke bitcoin diensten gaat aanbieden. De aankomende weken zal de pilot voor de eerste klanten beginnen. Als alles volgens plan gaat kunnen alle 6,5 miljoen klanten begin 2022 gemakkelijk via het platform van de bank bitcoin kopen.

Banken en bitcoin

CommBank is de grootste aanbieder van financiële diensten in Australië, het klanten bestand bestaat zowel uit bedrijven, particulieren als institutionele partijen. De 6,5 miljoen klanten zijn goed voor 25% van de bevolking in Australië. De stap voor zo’n grote bank om bitcoin aan te bieden is groot.

‘De groeiende vraag van klanten naar bitcoin zorgt voor zowel kansen als uitdagingen voor de financiële dienstensector, die dankzij deze nieuwe technologie enorm is gegroeid’, zo vertelt de CEO van Commbank, Matt Comyn.

'We geloven dat wij een grote rol kunnen gaan spelen in de bitcoin industrie. Het is duidelijk dat de vraag naar bitcoin vanuit klanten hard groeit. Wij gaan veiligheid en vertrouwen in de vorm van een handelsplatform aanbieden', licht Comyn toe.

Steeds meer banken gaan overstag en besluiten bitcoin aan te bieden. Zo gaat de grootste bank van de VS, JP Morgan Chase het mogelijk maken om cliënten te laten investeren in een bitcoinfonds. Verder zijn VastBank, BNY Mellon, Morgan Stanley en U.S. Bank allemaal bezig met bitcoin beheerdiensten of investeringsmogelijkheden.

Samenwerking

De bank is voor het aanbieden van custodial services een samenwerking aangegaan met de exchange Gemini. Het is voor klanten niet mogelijk om de bitcoin gekocht via de Commbank app naar een eigen wallet te sturen. De bitcoin wordt beheerd door de bank, voor de één een makkelijke oplossing voor de ander een absolute no-go.

Lees hier over de verschillen tussen custodial, non-custodial, self-custodial wallets en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Ook ging Commbank een samenwerking aan met blockchain-analysebedrijf Chainalysis, dat de bank zal helpen met het monitoren op verdachte transacties. Transacties op de Bitcoin blockchain zijn publiek inzichtelijk en wanneer bekend is dat een bitcoinadres betrokken is bij criminele activiteiten is het mogelijk om dat adres in de gaten te houden en alle transacties te volgen. Chainalysis houdt op die manier bijvoorbeeld bitcoinadressen in de gaten die betrokken zijn bij ransomware of bij hacks op exchanges, zodat de fondsen niet kunnen worden verkocht bij handelsplatformen.


Ook betalingsgigant Mastercard is bezig met bitcoin, lees daar hier meer over.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.