Vast Bank is de eerste gereguleerde Amerikaanse bank die bitcoin aanbiedt

Vast Bank is de eerste gereguleerde bank in de Verenigde Staten die bitcoin aan klanten aanbiedt. Klanten van de bank kunnen voortaan vanuit hun bekende digitale bankomgeving bitcoin kopen, bewaren en verkopen, waarbij ze profiteren van de gangbare bescherming door het FDIC.

De Vast Bank uit Oklahoma is daarmee de eerste échte Amerikaanse bank waarbij je bitcoins 'op je bankrekening' kan hebben. Aangezien Vast Bank volledig gereguleerd is zijn de banktegoeden verzekerd door de FDIC, een Amerikaanse nationale instelling vergelijkbaar met het Europese depositogarantiestelsel.

Voor de dienstverlening werkt Vast Bank samen met softwarebedrijf SAP en de exchange Coinbase, die voor de onderliggende infrastructuur, de handel en het daadwerkelijke beheer zorgen.

Gesloten systeem

Het lijkt in de eerste instantie om een gesloten systeem te gaan, voornamelijk gericht op investeerders en speculanten. Klanten kunnen via Vast Bank bitcoins kopen, bewaren en verkopen, maar weinig meer dan dat. Er wordt bijvoorbeeld geen vermelding gemaakt van de mogelijkheid om bitcoins naar een eigen wallet op te nemen, noch van de mogelijkheid om bitcointransacties naar anderen te doen.

Ook is het vooralsnog niet mogelijk om bitcoins die je al in het bezit hebt op een bankrekening te storten, om ze bij de bank in bewaring te brengen. Vast Bank zou daar wel aan werken, maar regelgeving bemoeilijkt dat. Banken zijn namelijk wettelijk verplicht om de herkomst van fondsen te controleren. Vast Bank zou echter al een aantal partners op het oog hebben die daarbij met behulp van blockchain-analyse kunnen helpen.

Vraag uit de markt

Volgens CEO Brad Scrivner is er vraag naar zo'n dienstverlening. "Een Gallup enquête, en onze eigen interne onderzoeken, toonden ons dat meer dan 60 procent van alle individuen op zijn minst geïnteresseerd zijn in crypto - wat ik zou beschrijven als 'crypto curious'. Maar ze zeggen ook dat ze willen dat een bank betrokken is bij het beheer van de cryptovaluta", legt hij uit in een interview met Forbes.

Dat zou het geval zijn bij sommige zeer welvarende spelers op de markt, die uitsluitend via gereguleerde instellingen handelen. Ook denkt Scrivner dat sommige rijkere bitcoiners het wellicht geen prettig idee vinden om hun vermogen onder het spreekwoordelijke matras te bewaren.

Daarnaast zou het beheren van een eigen wallet voor sommigen gewoonweg te ingewikkeld zijn. "Er zijn allerlei verschillende klanten die misschien alles zelf willen beheren en hun eigen wallet willen hebben, hun eigen wachtwoorden," licht Scrivner toe, "En er zijn ook mensen die nieuwsgierig zijn naar crypto en wellicht met een bank of andere tussenpartij willen samenwerken, gewoon omdat ze het niet helemaal begrijpen."

OCC

Vast Bank blijkt al jaren geïnteresseerd in Bitcoin. Scrivner zegt Bitcoin persoonlijk al sinds 2009 te volgen en hij zou al enkele jaren gesprekken voeren met aandeelhouders over het ontwrichtende potentieel.

Doorslaggevend om de stap te nemen was de expliciete goedkeuring van de Amerikaanse regelgever The Office of the Comptroller of the Currency (OCC), die vorig jaar per brief liet weten dat het Amerikaanse banken is toegestaan bitcoin beheerdiensten aan te bieden.

Eerder dit jaar kondigde Vast Bank ook al eens aan dat het zich op bitcoinbeheer en -handel ging richten. Het liet destijds weten dat het een succesvolle eerste transactie uitvoerde.


Andere Amerikaanse banken zoals JP Morgan, BNY Mellon, US Bank, Goldman Sachs en Morgan Stanley experimenteren ook met bitcoin, maar richten zich vooralsnog meestal op investeringsfondsen voor rijkere klanten.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.