Koers: strengere maatregelen in China

De koers reageert heftig op een aankondiging van twee van de grootste bitcoin exchanges in China: OKCoin en Huobi. Beide exchanges melden dat zij voor een maand de mogelijkheid om bitcoins en litecoins op te nemen stopzetten. De mogelijkheid om yuan te storten en op te nemen blijft beschikbaar. Als reactie op de aankondiging van de exchanges is de koers ruim 150 euro gedaald binnen een paar uur tijd.

OKCoin en Huobi geven aan dat de maatregel dient om een systeem voor uitgebreide anti-witwasmaatregelen te installeren om zo strenger op te treden tegen illegale transacties. Het nieuwe systeem moet helpen in de strijd tegen "witwassen, kapitaalvlucht, piramidespellen en andere illegale activiteiten".

We schreven al eerder over de situatie in China omtrent regulering van de Chinese bitcoin exchanges. De aankondiging van de exchanges komt ten tijde van een gespannen periode voor de Chinese exchanges, waarin zij onder strenger toezicht van de People's Bank of China (PBOC, de centrale bank van China) zijn komen te staan.

Eerder vandaag bracht de PBOC een waarschuwing uit voor de binnenlandse exchanges, waarin aangegeven werd dat het mogelijk is dat exchanges gesloten worden indien zij niet voldoen aan de nodige kapitaalvlucht- en anti-witwasmaatregelen.

Het langdurig stopzetten van de opname van bitcoins kwam eerder voor bij de Japanse exchange Mt. Gox. Toen dit gebeurde was het een slecht voorteken, want deze exchange bleek later failliet. Laten we hopen dat dit deze keer niet het geval is en de anti-witwasmaatregelen tot een gezonder ecosysteem van exchanges zal leiden.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.