Lightning in het wild!

Bij het Zwitserse café energyKitchen in Bern is het vanaf nu mogelijk om via een lightningbetaling een bestelling te doen, om deze vervolgens aan de balie af te halen. Een van de eerste real-world implementaties van het lightning netwerk.

Simpel en snel

Het proces is simpel: je bedenkt welk drankje of hapje je wil bestellen, scant de bijbehorende QR-code en voert een lightningbetaling uit. Je krijgt een willekeurige naam toegewezen, bijvoorbeeld "Pink Sofa" of "Blue Door" waarmee je je order kunt identificeren. Vervolgens komt de order aan de balie binnen en wordt deze voor je bereid. Zodra de order klaar is wordt de naam omgeroepen en binnen enkele minuten sta je weer buiten met je kopje koffie of ontbijt, zonder in de rij te hoeven staan voor het plaatsen van je bestelling.

Het experiment werd op twitter aangekondigd door Oliver Gugger en maakt gebruik van de LND client van Lightning Labs. Het project is gerealiseerd in samenwerking met Puzzle ITC. Het is ook mogelijk om via shop.energy-kitchen online vooraf een bestelling te plaatsen die je direct, of later komt ophalen. Een videodemonstratie van het gehele proces is ook op twitter te zien.

Hier begint de toepassing van het lightning netwerk in de echte wereld; een betaling rechtstreeks van klant naar bedrijf, instant, en geheel via bitcoin. Contactloze betalingen zijn er niks bij. De toepassing toont de kracht van programmeerbaar geld: innovatieve ondernemingen kunnen zelf aan de slag met het implementeren van een leuke, handige en efficiënte verkoopoplossing, zonder afhankelijk te zijn van pinapparaten of bankstandaarden.

dnxzwlxcaakgx


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.