Meeste academische papers tegenwoordig positief over klimaatimpact van bitcoin
De meeste academische papers wijzen tegenwoordig op de positieve klimaatimpact van bitcoin(mining). Van de 15 meest recente academische papers over bitcoin, stellen 13 papers dat mining klimaatvoordelen heeft en een belangrijke drijfveer kan zijn in de transitie naar duurzame energie.
Is bitcoin(mining) slecht voor het klimaat? Veel mensen denken nog altijd van wel. De media rapporteerde immers jarenlang regelmatig over het energieverbruik van bitcoinmining en de vermeende klimaatschade. Vaak door het energieverbruik te vergelijken met landen of door het energieverbruik van een enkele bitcointransactie te vergelijken met een hoeveelheid huishoudens.
De bronnen voor dergelijke berichten waren meestal dezelfde twee onderzoeken: van Mora et al. en van de Vries. Beide werden veelvuldig door de media uitgelicht, maar zijn later sterk bekritiseerd en met nieuwe academische papers deels ontkracht.
Positieve klimaatimpact
Tegenwoordig wijzen de meeste academische papers er juist op dat bitcoin(mining) een positieve bijdrage kan leveren aan het klimaat, zo rapporteert bitcoin- en klimaatonderzoeker Daniel Batten.
Van de 15 meest recente academische papers, stellen 13 papers namelijk dat bitcoinmining voordelen heeft voor het klimaat en dat het een belangrijke economische drijfveer kan zijn in de transitie naar duurzame energie. Deze papers tref je in de lijst hieronder.
1) From Mining to Mitigation: How Bitcoin Can Support Renewable Energy Development and Climate Action
Publicatie: ACS, Sustainable Chemical Engineering, oktober 2023
door: Apoorv Lal, Jesse Zhu en Fengqi You
Deze paper beschrijft de obstakels bij de transitie naar duurzame energie, zoals hoge kosten en economische onzekerheid. Volgens de onderzoekers kan bitcoinmining de kosten voor de aanleg van nieuwe duurzame energiecentrales verlagen, omdat het daarmee mogelijk is om te minen met overtollige energie voordat er aansluiting op het stroomnet plaatsvindt. De onderzoekers zien vooral in Texas veel potentieel.
2) Bitcoin’s Carbon Footprint Revisited: Proof of Work Mining for Renewable Energy Expansion
Publicatie: MDPI, special issue, augustus 2023
door: Juan Ignacio Ibañez en Alexander Freier
Bitcoinmining op basis van duurzame energie kan volgens deze paper mogelijk een sleutelrol spelen bij de verduurzaming van het stroomnet, doordat het de winstgevendheid van duurzame energiecentrales kan vergroten. Ook kan het bijdragen aan een schaalvergroting van duurzame energieinfrastructuur, door via 'demand response programs' te helpen bij het uitbalanceren van het stroomnet. Op zonnige en winderige dagen met energieoverschotten zou mining extra inkomsten opleveren en op momenten dat de duurzame stroomproductie terugvalt zouden de miners hun activiteiten evenredig kunnen terugschalen.
3) Promoting rigor in blockchain energy and environmental footprint research: A systematic literature review
Publicatie: Elsevier, ScienceDirect, maart 2024
door: Ashish Rajendra Sai en Harald Vranken
Voor deze paper onderzochten de onderzoekers de bestaande literatuur over de klimaatimpact van bitcoin en bitcoinmining. Zij ontdekten fundamentele fouten in de gebruikte onderzoeksmethode van eerdere onderzoeken die de klimaatschade overschatten en stellen verbeterde onderzoeksmethodologie voor.
4) Bitcoin and Its Energy, Environmental, and Social Impacts: An Assessment of Key Research Needs in the Mining Sector
Publicatie: MDPI, special issue, november 2023
door: Murray A. Rudd ,Lee Bratcher ,Simon Collins ,David Branscum ,Matthew Carson, Shaun Connell ,Elliot David, Magdalena Gronowska, Sebastien Hess, Austin Mitchell, Matt Prusak, Kyle Schneps, Maxim Serezhin, Scott A. Wolfe en Dennis Porter.
In deze paper wordt dieper ingegaan op de miningindustrie en haar behoeften. De onderzoekers beschrijven hoe bitcoinminers steeds vaker duurzame stroom gebruiken en daardoor een belangrijke rol kunnen spelen bij de transitie naar duurzame energie. Ook zij zien veel potentieel in 'demand response' programma's waarbij mining helpt het stroomnet uit te balanceren, maar ook doordat mining kan helpen de uitstoot van methaan te verminderen.
5) Drivers of Bitcoin Energy Use and Emissions
Publicatie: Springer Nature, juli 2023
door: Hass McCook
Deze paper plaatst het energieverbruik van bitcoinmining in een bredere context, waarbij dieper wordt ingegaan op de werking van bitcoin, de marktdynamiek van de miningsector, technologische ontwikkelingen en de energiemarkten. Volgens de analyse van de auteur is het waarschijnlijk dat de klimaatimpact van bitcoin al is gepiekt en vanaf nu afneemt.
6) Climate sustainability through a dynamic duo: Green hydrogen and crypto driving energy transition and decarbonization
Publicatie: National Academy of Sciences, maart 2024
door: Apoorv Lal and Fengqi You
Bitcoinmining kan een belangrijke rol spelen in het financieren van de transitie naar duurzame energie, stellen de auteurs van deze paper. Door met energieoverschotten naar bitcoins te minen kan de winstgevendheid van duurzame energiecentrales worden vergroot, waardoor uitbreiding en schaalvergroting van de duurzame energieproductie mogelijk is.
7) Can Bitcoin mining increase renewable electricity capacity?
Publicatie: Elsevier, ScienceDirect, augustus 2023
door: August Bruno, Paige Weber en Andrew J. Yates
Voor deze paper onderzochten de auteurs het energieverbruik van bitcoinmining in het kader van het klimaat. Ze concludeerden dat bitcoinmining de productiecapaciteit van duurzame stroom kan vergroten, hoewel de CO2-uitstoot erdoor ook kan toenemen. Toch kan de klimaatimpact volgens de onderzoekers grotendeels teniet worden gedaan wanneer bitcoinmining wordt ingezet bij het balanceren van het stroomnet in 'demand response programs'.
8) Cryptocurrency mining as a novel virtual energy storage system in islanded and grid-connected microgrids
Publicatie: Elsevier, ScienceDirect, juli 2024
door: Mehran Hajiaghapour-Moghimi, Ehsan Hajipour, Kamyar Azimi Hosseini, Mehdi Vakilian en Matti Lehtonen
Bitcoin kan volgens deze paper functioneren als virtuele energieopslag voor geïsoleerde regio's en stroomnetten. Volgens de auteurs kunnen zulke regio's met behulp van mining hun duurzame energieoverschotten gebruiken om te minen, om zo de energie als het ware in bitcoins 'op te slaan' voor een toekomstig moment. Bij toekomstige energietekorten kunnen de bitcoins dan weer worden besteed om energie op de vrije markt in te kopen.
9) High resolution modeling and analysis of cryptocurrency mining’s impact on power grids: Carbon footprint, reliability, and electricity price
Publicatie: Elsevier, ScienceDirect, juni 2023
door: Ali Menati 1, Xiangtian Zheng 1, Kiyeob Lee, Ranyu Shi, Pengwei Du, Chanan Singh en Le Xie
Voor deze paper bestudeerden de onderzoekers de impact van bitcoinmining op stroomnetten. Ze concludeerden dat mining kan bijdragen om de stabiliteit van stroomnetten te versterken, vanwege de mogelijkheid om flexibel te reageren op stroomfluctuaties, waardoor er bovendien minder pieken en dalen in de lokale stroomtarieven ontstaan. Ook stelt de paper dat de klimaatimpact van mining sterk afhankelijk is van de locatie waar het plaatsvindt.
10) An integrated landfill gas-to-energy and Bitcoin mining framework
Publicatie: Elsevier, ScienceDirect, september 2024
door: Murray A. Rudd, Matthew Jones, Daniel Sechrest, Daniel Batten en Dennis Porter
Volgens deze paper kan bitcoinmining het winstgevend maken om de methaanuitstoot van vuilnisstortplaatsen te beperken. Met het opgevangen methaan kan ter plaatse stroom worden opgewekt, waarmee naar bitcoins wordt gemined. Op die manier is het beperken van de methaanuitstoot geen kostenpost meer, maar een aanvullende inkomstenbron die efficiëntie en verdere uitbreiding stimuleert.
11) Renewable energy and cryptocurrency: A dual approach to economic viability and environmental sustainability
Publicatie: Heliyon, november 2024
door: Ali Hakimia, Mohammad-Mahdi Pazukia, Mohsen Salimib en Majid Amidpour
Bitcoinmining zorgt volgens deze paper ervoor dat investeringen in duurzame energiecentrales lucratiever zijn en zichzelf bijna twee keer zo snel terugverdienen, wanneer met overtollige energieproductiecapaciteit wordt gemined. Omdat mining de economische haalbaarheid van nieuwe duurzame energiecentrales vergroot, kan dat volgens de auteurs leiden tot een vermindering 50.000 ton CO2-uitstoot per jaar.
12) Can bitcoin mining empower energy transition and fuel sustainable development goals in the US?
Publicatie: Elsevier, ScienceDirect, februari 2024
door: Apoorv Lal, Haider Niaz, J. Jay Liu en Fengqi You
In deze paper stellen de auteurs dat bitcoinmining een drijfveer is voor de transitie naar duurzame energie. Onder andere omdat het de winstgevendheid van duurzame energiecentrales vergroot, waardoor het de uitbreiding van duurzame infrastructuur stimuleert. Ook verminderen de inkomsten uit mining de economische onzekerheid tijdens de aanbouw. Bovendien zijn de economische stimulansen die bitcoinmining biedt aanzienlijk hoger dan andere alternatieven.
13) The Potential Relationship between Biomass, Biorefineries, and Bitcoin
Publicatie: MDPI, special issue, september 2024
door: Georgeio Semaan, Georgeio Semaan, Guizhou Wang en Gopalakrishnan Kumar
Biomassacentrales zijn lang niet altijd rendabel, maar volgens deze paper kan de economische haalbaarheid worden vergroot met behulp van bitcoinmining. Ook deze paper stelt voor om te minen met stroomoverschotten om zo de winstgevendheid te vergroten. De auteurs wijzen er overigens op dat dit werkt met bitcoin, maar niet met altcoins op basis van een consensusmechanisme zonder mining.
Meer lezen over de klimaatimpact van bitcoin? Lees dan ook eens onze andere artikelen over bitcoin, milieu en het klimaat.