MicroStrategy en Michael Saylor zijn all-in

Techbedrijf MicroStrategy en CEO Michael Saylor zijn all-in. Vorig jaar startte MicroStrategy de trend onder bedrijven om bitcoin op de balans te zetten en Michael Saylor ontpopte zich sindsdien tot bitcoinevangelist die mogelijk Elon Musk over de streep haalde. MicroStrategy organiseerde recentelijk een conferentie voor zakelijke investeerders en kocht ondertussen steeds meer bitcoin. Inmiddels bezit MicroStrategy ruim 90.000 BTC, ter waarde van ongeveer $4,5 miljard dollar.

MicroStrategy was vorig jaar het eerste grote bedrijf dat bitcoin op de balans zette. Het softwarebedrijf investeerde toen $250 miljoen dollar in 21.454 BTC. De stap was destijds opmerkelijk, omdat MicroStrategy geen bitcoinbedrijf is maar een beursgenoteerd bedrijf dat enterprise analytics-software aanbiedt.

MicroStrategy behaalde ermee het nieuws en bleek achteraf het eerste schaap over de dam. Nadat MicroStrategy de toon zette investeerden ook betaalprovider Square $50 miljoen in bitcoin en levensverzekeraar MassMutual $100 miljoen.

Michael Saylor, de CEO van MicroStrategy, speelde vermoedelijk ook een rol bij de recente beslissing van autofabrikant Tesla om in bitcoin te investeren. Saylor had in december via Twitter contact met Elon Musk, waarna zij vermoedelijk in minder publieke omstandigheden verder spraken. Pakweg een maand later bleek dat Tesla sindsdien voor $1,5 miljard dollar aan bitcoin had aangeschaft.

90.859 BTC

MicroStrategy kocht ondertussen steeds meer bitcoin. Na de eerste investering van $250 miljoen dollar in augustus volgde al snel een tweede van $175 miljoen dollar in september. Op persoonlijke titel kocht Saylor ook zo'n $175 miljoen aan bitcoin.

Dat bleek echter slechts het begin. MicroStrategy kondigde in december aan dat het converteerbare obligaties tegen lage rente zou uitgeven ter waarde van $400 miljoen, om met het opgehaalde geld nog meer bitcoin te kopen. Dat bleek uiteindelijk zo populair dat het $650 miljoen werd. Kortgeleden volgde een tweede ronde, waarbij het streven om $600 miljoen op te halen opnieuw werd overtroffen. MicroStrategy haalde uiteindelijk $1 miljard dollar op tegen 0% rente en kocht daarmee opnieuw bitcoin.

Inmiddels bezit MicroStrategy 90.859 BTC, waarvoor het in totaal zo'n $2,2 miljard dollar investeerde. De marktwaarde is op dit moment ongeveer $4,5 miljard waard. MicroStrategy spreekt van adoptie en zegt niet van plan te zijn te verkopen.

"Het bedrijf blijft gericht op onze twee bedrijfsstrategieën om zowel ons zakelijke analyse-softwarebedrijf verder te laten groeien en om bitcoin te verkrijgen en vast te houden. Het bedrijf bezit nu meer dan 90.000 bitcoins, wat benadrukt dat wij geloven dat bitcoin, als de cryptovaluta die wereldwijd het meeste adoptie ziet, als betrouwbaar oppotmiddel kan dienen. We zullen doorgaan met onze strategie om bitcoins met overtollig geld te kopen en van tijd tot tijd kunnen we, afhankelijk van de marktomstandigheden, schuldpapieren uitgeven of fondsen werven met als doel om de opbrengsten te gebruiken om meer bitcoins te kopen." - Michael Saylor, CEO van MicroStrategy, persbericht

MicroStrategy ging ermee nagenoeg all-in; het investeerde vrijwel alles in bitcoin en leende daarna flink bij om nog meer te kopen. Dat is erg risicovol, want als de koers daalt in plaats van stijgt kan MicroStrategy behoorlijk in de knel raken. Het lot van MicroStrategy lijkt erdoor volledig verbonden met dat van Bitcoin.

Bitcoin voor bedrijven

Michael Saylor zet dan ook alles op alles om er een succes van te maken. Regelmatig vertelt hij in de media over Bitcoin en MicroStrategy's investeringen, waarbij hij opvalt door zijn overtuigingskracht en vastberadenheid. Hij weet het uitermate sterk te verwoorden en dat, in combinatie met zijn aanzienlijke investeringen, maakt indruk.

Boven: Michael Saylor lichtte zijn motivatie tijdens de conferentie toe

Tijdens een recente conferentie voor bedrijven legde MicroStrategy uit hoe en waarom bedrijven in bitcoin kunnen investeren. Daarbij lichtte Saylor de motivatie van MicroStrategy toe en verschafte hij informatie over hoe bedrijven het voorbeeld kunnen volgen. Bitcoin is volgens Saylor het beste middel tegen inflatie, dat volgens hem op komst is en kan oplopen tot 15% tot 20%.

De conferentie bleek een groot succes. Naar verwachting zouden 1400 bedrijven deelnemen, maar uiteindelijk kwamen er ruim 8000 deelnemers van bijna 7000 bedrijven op af. Via de website van MicroStrategy is de hele conferentie terug te zien. Aanvullend biedt de website van de Saylor Academy een uitgebreide en gratis cursus aan over Bitcoin.

Het is nog afwachten hoe groot de impact is, maar één ding is zeker: Michael Saylor weet het vuurtje aardig op te stoken. Al is het maar omdat hij de indruk wekt dat als anderen niet opschieten hij zélf alle bitcoins opkoopt. Menig bedrijf en CEO zal zich inmiddels wellicht achter de oren krabben en zich afvragen: moeten wij misschien ook wat bitcoin hebben?

saylor20quote.png


Lees hier het persbericht over de nieuwste aanschaf van $1 miljard aan bitcoin door MicroStrategy. De complete conferentie 'Bitcoin for Corporations' is op de website van MicroStrategy te zien en op de Saylor Academy website tref je een uitgebreide gratis cursus.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.