Nasdaq doet aanvraag voor spot bitcoin optiemarkt

Effectenbeurs Nasdaq heeft bij de Amerikaanse toezichthouder Securities & Exchange Comission (SEC) een aanvraag ingediend om een spot bitcoin optiemarkt te lanceren. Indien goedgekeurd zal de optiemarkt volgens Nasdaq bijdragen aan de volwassenheid, liquiditeit en het vertrouwen in de markt.

Nasdaq kondigde de nieuw aangevraagde optiemarkt dinsdag aan via een persbericht. De naam van de nieuwe spot bitcoin optiesmarkt zou volgens de aanvraag Nasdaq Bitcoin Index Options worden, met de ticker XBTX. 

"We zijn trots op onze samenwerking met CF Benchmarks voor de Nasdaq Bitcoin Index Opties, waarmee we marktparticipanten betrouwbare investeringsmogelijkheden bieden die toegang verschaffen tot het digitale ecosysteem," zei Greg Ferrari, vice-president en hoofd van Exchange Business Management bij Nasdaq.

"Deze samenwerking combineert het innovatieve cryptolandschap met de veerkracht en betrouwbaarheid van traditionele effectenmarkten en zou een belangrijke mijlpaal zijn in het verder volwassen worden van de markt voor digitale activa", stelt Ferrari.

CF Benchmarks

Nasdaq werkt ervoor samen met CF Benchmarks, dat een dagelijkse bitcoin prijsindex bijhoudt. De prijs wordt daarbij gebaseerd op de Chicago Mercantile Exchange (CME) CF Bitcoin Reference Rate - New York Variant (BRRNY), dat volgens het persbericht de meest vertrouwde bitcoin prijsinformatie biedt.

"CF Benchmarks is verheugd om samen te werken met Nasdaq voor de lancering van opties die worden afgewikkeld volgens de CME CF Bitcoin Reference Rate – New York Variant (BRRNY), de meest liquide en breed erkende BTC-prijsbenchmark voor de Amerikaanse markt," zei Sui Chung, CEO van CF Benchmarks.

Volgens Chung is een nieuwe spot bitcoin optiemarkt een aanvulling op de bestaande bitcoin futuresmarkten en de optiecontracten die daarvoor door CME worden aangeboden. "Samen zullen deze gereguleerde cryptoderivaten investeerders het vertrouwen geven meer verfijnde manieren te in te zetten om blootstelling te verkrijgen aan de grootste digitale activa", aldus Chung.

Optiemarkten

Opties zijn financiële contracten, die de koper het recht geven om onderliggende activa (in dit geval bitcoin) binnen een bepaalde tijdsperiode te kopen of verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs.

Opties zijn onder andere nuttig om te hedgen tegen het risico van prijsvolatiliteit. Investeerders kunnen zich bijvoorbeeld indekken tegen koersverlies, door een even grote short-positie in te nemen op een optiemarkt. Eventueel koersverlies wordt dan gecompenseerd met de winst afkomstig uit de short positie.

Bitcoinminers

Opties zijn vooral populair onder hedgefondsen en andere institutionele investeerders, maar kunnen ook nuttig zijn voor bitcoin miningbedrijven. Bitcoinminers kampen immers als gevolg van de prijsvolatiliteit met grote schommelingen in hun winstgevendheid. Als de prijs in de toekomst te veel of te lang daalt, kan de winstgevendheid van het bedrijf zomaar verdampen.

Via optiemarkten kunnen miners echter op voorhand een verkoopcontract aangaan om bitcoins te verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs. Ze verruilen dan weliswaar het potentieel op toekomstige koerswinst, maar krijgen daarvoor een stukje zekerheid terug. 


Nasdaq kondigde in 2022 ook al eens een bitcoin bewaardienst aan.

Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.