Noorwegen wil mining verbieden
Het Noorse kabinet wil bitcoinminers uit Noorwegen verbannen, vanwege de vermeende uitstoot van broeikasgassen. "Ze zijn niet welkom in Noorwegen", aldus de Noorse minister van Energie Terje Aasland. Met nieuwe regulering wil het kabinet datacenters die aan mining doen identificeren, zodat ze kunnen worden gesloten.
Het betreft een nieuw wetsvoorstel van de minister van Energie Terje Aasland en de minister van Digitalisering Karianne Tung. Het beoogde doel is om datacenters te reguleren en in kaart te brengen via een registratieplicht, zodat 'ongewenste projecten' kunnen worden geïdentificeerd en gesloten.
Noorwegen is voor datacenters een populaire vestigingslocatie, omdat de stroomtarieven in het land zeer voordelig zijn. Om dezelfde reden is het land ook in trek bij bitcoinminers. Die zijn volgens de ministers echter ongewenst.
Miners niet welkom
"Ze zijn niet welkom in Noorwegen", stelt minister Aasland, "We willen serieuze actoren die belangrijk zijn voor de samenleving."
Het bezwaar van de ministers tegen bitcoinmining lijkt te maken te hebben met de vermeende klimaatimpact. "Het [mining] is gekoppeld aan enorme broeikasemissies en is een voorbeeld van een soort bedrijf dat we niet willen in Noorwegen", verklaart Aasland.
Normale datacenters zijn wel welkom. "Datacenters maken vandaag de dag deel uit van de sociale structuur van Noorwegen en zijn wenselijk", zegt Aasland. Hij verwijst daarbij naar veilige opslag van afbeeldingen en communicatie. "Dat zijn de sociaal nuttige datacenters die we willen. Ze zijn belangrijk voor infrastructuur."
Registratieplicht
Met een registratieplicht zouden gemeenten volgens de ministers beter inzicht verkrijgen in de activiteiten van datacenters, waardoor ze 'ongewenste' datacenters kunnen weren. "Dit is ongelooflijk belangrijk", zegt minister Aasland, "Het is erg belangrijk om een goed overzicht te krijgen van welke diensten in deze datacenters worden aangeboden."
Hoeveel er precies wordt gemined in Noorwegen is onduidelijk. Volgens het Noorse dagblad Dagsavisen zou de stroomconsumptie van alle miners in het land vergelijkbaar zijn met de Noorse eilandengroep Lofoten - daar wonen zo'n 24.000 mensen. Het Cambridge Centre for Alternative Finance (CBECI) schat dat in 2022 ongeveer 0,74% van de totale hashrate van het bitcoinnetwerk afkomstig was uit Noorwegen.
Goed of slecht voor het klimaat?
De klimaatimpact van Noorse bitcoinminers is discutabel. Bitcoinmining wordt namelijk gedaan met gespecialiseerde computerchips die uitsluitend elektriciteit verbruiken en daarbij geen broeikasgassen uitstoten. De klimaatimpact is dan ook indirect en wordt vooral veroorzaakt door de manier waarop de gebruikte stroom wordt opgewekt.
Hoewel Noorwegen behoort tot 's werelds grootste exporteurs van olie en gas, is meer dan 99% van de stroom in Noorwegen duurzame stroom die wordt opgewekt met waterkrachtcentrales. De stroomconsumptie van miners in Noorwegen levert daardoor feitelijk weinig klimaatschade op.
Een Noors miningverbod leidt daarom vermoedelijk niet tot een kleinere klimaatimpact, maar mogelijk wel tot een grotere. Als mining in Noorwegen verboden wordt zullen miningbedrijven immers genoodzaakt zijn om te verhuizen naar andere landen, waar de energiemix in de meeste gevallen veel minder duurzaam is. De klimaatimpact van de miners zou dan toenemen.
Lees ook eens onze andere artikelen over bitcoin en het klimaat.
Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.