Ook in Thailand is er nu een spot bitcoin ETF

Gisteren heeft de Thaise Securities and Exchange Commission (SEC) groen licht gegeven aan One Asset Management (ONEAM) voor de lancering van een spot bitcoin ETF. Het is ondertussen het zoveelste ETF-nieuwtje dit jaar. Ondertussen worden deze bitcoinfondsen in Brazilië, Verenigd Koninkrijk, Australië, Hong Kong, Europa en natuurlijk de Verenigde Staten verhandeld. Volgens de Bangkok Post is de ETF uiterlijk morgen voor het eerst verhandelbaar in Thailand.

De goedgekeurde ETF is echter alleen voor vermogende individuen en institutionele beleggingsfondsen beschikbaar. Retailbeleggers hebben dus nog geen toegang tot deze fondsen. Voor de goedkeuring heeft de beurswaakhond bitcoin moeten herclassificeren van digitale activa naar effect, zo schrijft de Bangkok Post.

Interessant is dat One Asset Management heeft gekozen om niet te werken met een custodian en een authorized party (AP), zoals de ETF's in de VS. Maar het geld dat in het fonds belegt wordt in de 11 grootste spot bitcoin ETF's wereldwijd te spreiden. Een soort ETF van een groepje ETF's, dus. Volgens de vermogensbeheerder garandeert dit een hoge liquiditeit, veiligheid en een goede manier van opslag. Om welke fondsen het precies gaat is nog niet duidelijk, maar van de 11 grootste ETF's werken er zeker een paar samen met Coinbase. Die houdt ondertussen voor miljarden aan bitcoin vast van diverse ETF's, wat een risico met zich mee kan brengen.

Portfolio diversificatie

Volgens de CEO van ONEAM, Pote Harinasuta, heeft bitcoin een lage correlatie met andere financiële producten, wat voor diversificatie mogelijkheden biedt. Hoewel bitcoin volatiliteit met zich meebrengt, zorgt het ook voor een bovengemiddeld rendement. Zo behaalt een portfolio met een allocatie van 5% in bitcoin volgens Harinasuta een rendement van 8,9% en een portfolio zonder bitcoin slechts 5,8%. Om wat voor specifieke portfolio's het hier gaat is de CEO overigens niet duidelijk, wel vertelt hij een kleine bitcoin allocatie aan te raden.

Verder legt Harinasuta uit dat de opslag van bitcoin behoorlijk lastig kan zijn als je het goed wilt doen. Daarom is het voor beleggers makkelijk om een ETF te kopen, omdat het dan voor je wordt gedaan. Via de ETF van ONEAM wordt dit zoals eerder gezegd gedaan door andere spot Bitcoin ETF's te kopen, zodat het risico van 1 custodian wordt geminimaliseerd. Het is alleen jammer dat de retail in Thailand nog geen toegang heeft tot deze fondsen.

Wereldwijd

Ook in Australië is deze week een spot bitcoin ETF gelanceerd. Hoewel er down-under al twee vergelijkbare fondsen op de markt waren, is dit de eerste ETF die direct bitcoin vasthoudt en niet blootstelling biedt door middel van bitcoin gerelateerde beleggingen, zo vertelt de uitgever Monochrome Asset Management aan Coindesk.

Gister, op 4 juni, zagen de Amerikaanse ETF's bijna een record inflow van maar lieft 880 miljoen dollar. Het is de op twee na grootste inflow sinds de lancering op 11 januari dit jaar en de 16e dag op rij dat de ETF's een positieve kapitaalstroom zien. Dusver zit er maar liefst voor 15 miljard dollar in de Amerikaanse ETF's.


Bitcoin koop je bij Bitonic. Alles op één plek.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.