Hoe was Bitcoin Amsterdam 2023? Lees hier het verslag

Vorige week vond Bitcoin Amsterdam 2023 plaats. Natuurlijk waren wij van bitcoin.nl er weer bij. Hoe was deze tweede editie van het grootste Bitcoinevenement van Nederland? Dat lees je in het verslag hieronder. 

Vorig jaar waren we ook bij de eerste editie van Bitcoin Amsterdam. De sfeer was goed, het weer was mooi, de sprekers van hoge kwaliteit en de organisatie en aankleding zaten strak in elkaar. Al met al was het een geslaagde eerste editie. In het verslag van vorig jaar lees je meer over onze ervaringen. 

Dat beloofde wat voor de tweede editie van Bitcoin Amsterdam. Die vond vorige week plaats op donderdag 12 en vrijdag 13 oktober. Wij waren we natuurlijk weer bij om live verslag te doen, dit keer via ons account op X (voorheen Twitter).

Voor de tweede editie van Bitcoin Amsterdam was gekozen voor twee dagen in plaats van een driedaags evenement. Aangezien de derde dag vorig jaar gewijd was aan een 'Sound Money' muziekfestival waar weinig animo voor bleek te zijn was dat geen groot gemis, ook al betekende het wel dat je iets minder waar kreeg voor voor je geld. 

De entreetickets voor beide dagen waren daarentegen wel €100 duurder, maar liefst €399. Inflatie? Daarbij moet wel gezegd worden dat er ook volop aanbiedingen waren om tickets met fikse kortingen te bemachtigen. Op dit moment kan je bijvoorbeeld kaartjes voor volgend jaar pre-orderen voor €85.

Westergasfabriek 

Ook dit jaar vond het evenement plaats in en rondom het iconische gashoudergebouw van de Westergasfabriek in Amsterdam. Anders dan vorig jaar was het terrein dit keer niet volledig afgezet, maar vonden de controles plaats bij de entree van de individuele gebouwen. 

Het evenement leek iets minder op te vallen dan vorig jaar. Er waren minder vlaggen of andere reclame-uitingen en er werd nauwelijks geflyerd. Een willekeurige voorbijganger had zich wellicht niet direct gerealiseerd dat hier het grootste Bitcoinevenement van Nederland plaatsvond. 

De food court was opnieuw de eerste plek waarop je terecht komt nadat je het terrein oploopt. Dat zag er voor een deel hetzelfde uit als vorig jaar, met kraampjes voor koffie, patat, pasta, kebab, een vegetarische optie en 'duckburgers'. 

De food court van Bitcoin Amsterdam 2023

Nieuw was een kraampje met kokosmakronen, maar daar bleef het beide dagen opvallend stil. Natuurlijk kon je overal met Bitcoin en Lightning betalen.

Genesis stage 

De aftrap vond wederom plaats op de 'Genesis' main stage in het gashoudergebouw. Het podium was deze keer iets groter dan bij de eerste editie en opnieuw indrukwekkend. De gigantische astronaut boven het podium van vorig jaar was deze keer vervangen door een opeenstapeling van grote blokken (blocks!), die via de zijvlakken videobeelden vertoonden.

In samenspel met het grote scherm en de lichtshow van het gashoudergebouw leverde dat een minstens net zo spectaculaire opening op als vorig jaar. Ook gedurende de rest van het evenement werden deze middelen ingezet om sprekers op het podium aan te kondigen.

De spectaculaire opening en lichtshow


Na de opening volgde achtereenvolgend een veelheid aan sprekers, waarvan de publiekstrekkers meestal spraken op de main stage. 

Daar kon je luisteren naar de expertise van bekendheden uit de Bitcoingemeenschap zoals Adam Back, Jimmy Song, Dan Held, René Pickhardt, Giacomo Zucco en Jameson Lopp. Of Peter Todd die het debat aanging met Paul Sztorc over het controversiële BIP300-voorstel.

De Genesis stage van Bitcoin Amsterdam 2023

Daarnaast waren er op de main stage ook sprekers zoals Willem Middelkoop, Paul Buitink en Stella Assange (de vrouw van Julian). En de president van Madeira, die samen met Prins Filip van Servië een Bitcoin Business hub aankondigde. 

Of Edward Snowden, die de zaal toesprak via een inbelverbinding om eraan te herinneren dat Gary Gensler van de Amerikaanse Securities & Exchange Commission niet 'Daddy Bitcoin' is.

Edward Snowden tijdens Bitcoin Amsterdam 2023


De keuze voor Eva Vlaardingerbroek als spreker deed voorafgaand enige stof opwaaien. Op het podium was er van controverse echter weinig sprake. Blijkbaar had ze Bitcoin recentelijk ontdekt en ze uitte vooral haar zorgen over toenemende financiële repressie en exclusie. 

Orange stage & Proof of Workshop stage 

In de andere gebouwen tegenover de gashouder bevonden zich ook nog de meer kleinschalige Proof of Work-stage en de Orange stage, met presentaties en panels over specifieke subonderwerpen. 

Bijvoorbeeld over duurzame Bitcoin miningprojecten, ordinals en meer technische onderwerpen zoals ZeroSync en OP_VAULT. Maar ook over een kunstmatige intelligentie genaamd 'Spirit of Satoshi' die getraind is om te antwoorden 'in de geest van Satoshi'.

De Orange stage


Soms ging het over zakelijke verdienmodellen en zakelijk investeren, andere keren werden nieuwe diensten en producten aangekondigd, zoals Greenlight van Blockstream en de nieuwe Trezor Safe 3,

Bart Mol en Bert & Peter Slagter over de Nederlandse situatie

Bart Mol probeerde samen met Bert en Peter Slagter de vraag te beantwoorden waarom de gemiddelde Nederlander (nog) maar weinig geeft om Bitcoin en lijsttrekker Tom van Lamoen van de Libertaire Partij (LP) sprak tijdens een panel over community building de woorden 'Not your keys, not your coins'.

Lijsttrekker van de LP Tom van Lamoen was ook aanwezig

Expo Hal, Bitcoin Art & Workshops

Kortom: volop keuze. Kiezen moest ook, want de drie podia werden doorlopend benut en je kon niet overal tegelijkertijd zijn. Dat zorgde voor een dagvullend programma, met tussendoor hooguit tijd voor een snelle hap voordat je door moet naar de volgende.

Op de rest van het terrein was echter ook van alles te zien. Bijvoorbeeld in de Expo Hal, waar je kon kennismaken met de diverse Nederlandse en buitenlandse Bitcoinbedrijven die er met een stand vertegenwoordigd waren.

In de Expo Hal stonden Bitcoinbedrijven met hun stands


In de gangen en het aangrenzende tussengebouw hing allerlei 'Bitcoin art' - kunstwerken van pepe's, kwaadaardige fiatvaluta's en andere memes.

De gangen functioneerden als Bitcoin Art Gallery

In een hoek van het café ernaast zaten wederom de heren van Satoshi Radio en Connect the World, waarmee je tussen de opnames door een babbeltje kon maken.

Satoshi Radio en Connect the World waren ook aanwezig

Ook was er de mogelijkheid om mee te doen aan workshops, bijvoorbeeld van LNBits, Seedsigner en BTClock.

Workshops

Bitcoin Amsterdam 2023 

Na twee drukke dagen keerden we voldaan terug, maar ook met een dubbel gevoel. 

Het was opnieuw prima vertoeven op Bitcoin Amsterdam, de sfeer was wederom goed en de onderwerpen die werden behandeld leken dit keer beter aan te sluiten op de doelgroep dan bij de eerste editie. Ook de organisatie zat weer prima in elkaar. Daar lag het dus niet aan.

Aan de andere kant knaagt ergens ook een gevoel dat het op de één of andere manier toch 'iets minder' was. Het bezoekersaantal lag duidelijk lager, er werd minder geadverteerd, geflyerd en uitgedeeld en diverse Nederlandse bedrijven en mediakanalen leken het evenement dit keer over te slaan. Het weer was er ook niet naar: grauw, regenachtig en winderig. Mooi weer voor een bear market.

Bear & Bull markets

Waarschijnlijk lag het daar dan ook aan: de bear market. De hype en sensatie van bull markets trekken mensen aan als bijen op honing en bedrijven hebben dan geld in overvloede. In de jarenlange bear markets erna krimpt de markt en neemt de sensatie af tot tergend saai. Het is dan uiterst moeilijk om geïnteresseerd te blijven. 

De overblijvers zijn meestal de veteranen die het al eens eerder hebben meegemaakt. Of zoals de introductievideo tijdens de opening aangaf: "We sit here in the heart of a winter, when the distractions and hype fade away, only the builders and true believers remain". Die trof je dan ook vooral tijdens Bitcoin Amsterdam 2023. Zij weten: 'bear markets are for building'. De hype, die komt vanzelf wel weer een keer.

Dat doet afvragen hoe het volgend jaar wordt. Op dat moment is het ongeveer een half jaar na de Bitcoin halving en dan kunnen de marktomstandigheden - en de drukte op het evenement - wel eens heel anders zijn dan nu. Wij zien er in ieder geval naar uit om het verschil mee te maken.

Bitcoin.nl op Bitcoin Amsterdam 2023

Heb je het dit jaar gemist? Via de video's van de livestreams hieronder kan je veel sprekers en panels alsnog bekijken.

Bitcoin Amsterdam 2023 - dag 1

Bitcoin Amsterdam 2023 - dag 2


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.