Verslag Bitcoin Amsterdam 2022

Vorige week vond Bitcoin Amsterdam plaats, één van de grootste Bitcoinevenementen ooit in Nederland. Twee dagen lang vulde het evenemententerrein van de Amsterdamse Westergasfabriek zich met duizenden geïnteresseerden, verspreid over verschillende zalen en luisterend naar tientallen sprekers uit de hele wereld. Hoe was het? Lees hieronder ons verslag.

De verwachtingen waren hooggespannen. Bitcoin Amsterdam zou de Europese opvolger worden van Bitcoin 2021 en Bitcoin 2022, 's werelds grootste Bitcoinevenement dat de afgelopen twee jaar in Miami werd gehouden.

Na twee succesvolle edities sloten de organisatoren van Bitcoinmagazine.com de handen ineen met het Nederlandse team van Amsterdam Decentralized om een Europese editie in Amsterdam op poten te zetten. Bitcoin Amsterdam moest hét Bitcoinevenement van Europa worden. 

Westergasfabriek

Het evenement ging op woensdagochtend van start en de sfeer was meteen goed. Bij aankomst werden we begroet door wapperende Bitcoinvlaggen en nadat we een polsbandje en een gratis Lightning-betaalkaart in ontvangst namen trokken we nieuwsgierig het terrein op.

Bitcoin Amsterdam werd gehouden op het terrein van de Westergasfabriek, met een main stage in het iconische gashoudergebouw en diverse kleinere podia verspreid over de omringende gebouwen.

In de overige gebouwen bevonden zich ook enkele cafés en een hal met stands van tientallen Bitcoinbedrijven. In het midden, tussen de gebouwen in, was een open ruimte ingericht als gezellige food court met diverse kraampjes.

Veel tijd om rond te kijken hadden we nog niet, want om 9:30 vond de aftrap van het evenement plaats op de mainstage in het gashoudergebouw, met een video en een spectaculaire lichtshow over de binnenwanden van het gebouw. Dat zette meteen de toon voor de rest van het evenement. Boven het podium hing een enorme versie van de bekende Bitcoinastronaut - want memes horen natuurlijk ook bij een Bitcoinfestival.

Een festival, dat is namelijk waar Bitcoin Amsterdam nog het meest op leek. Dit waren enkele duizenden enthousiastelingen en insiders uit de sector, die bijeen kwamen voor een gezellige tijd en vanwege hun interesse in Bitcoin. Het publiek bestond overwegend uit jonge mannen, maar toch was het goed om te zien dat ook vrouwelijke bezoekers en de oudere generaties tegenwoordig geen uitzonderingen meer zijn. De sfeer was energiek en vrolijk - bruisende mensen, met een uitlaatklep voor hun passie.

Sprekers

Met een overvolle agenda aan sprekers, was er genoeg te doen en te beleven. Gedurende de hele dag volgden sprekers en panels elkaar in rap tempo op. Keuzes moesten worden gemaakt: wil je liever Adam Back op de main stage horen spreken over sidechains, of een panel op de Sats stage bijwonen over Bitcoinmaximalisme, of een Lightning workshop volgen bij de Proof of Workshop stage?

De onderwerpen waren zeer uiteenlopend. Er waren panels over Bitcoin en inflatie, over Bitcoinadoptie, geopolitiek en ontwikkelingslanden. Er werd ook gesproken over Bitcoin in de bankensector, over regelgeving, financiële innovatie en de toekomst van de euro.

Maar ook onderwerpen zoals privacy, technologische ontwikkelingen en de energiecrisis kwamen aan bod. In de Proof of Workshop-ruimte was aandacht voor meer praktische onderwerpen: een demo van een nieuwe hardware wallet, uitleg over hoe je een eigen node kan opzetten of verbinden, en sprekers die diverse technische onderwerpen toelichtten. Alleen over speculatie en de koers hoorde je vrijwel niemand.

Tot de hoogtepunten behoorde de presentatie van Stella Assange, de vrouw van Julian Assange, die sprak over de voortdurende strijd waarin zij en haar man verwikkeld zijn. En natuurlijk was het interessant om te horen wat Adam Back, de bedenker van de eerste praktische implementatie van Proof of Work, over sidechains te vertellen had

Ook noemenswaardig was de aanwezigheid van Prins Philip van Servië bij een panel over inflatie en de aankondiging van het F.R.E.E. Madeira project, gericht op het ondersteunen van verdere adoptie van Bitcoin door het Portugese eiland.

Een panel over de FATF ging dieper in op de gevolgen voor privacy en Jelmer ten Wolde van Greentech toonde hoe hij de restwarmte van miningapparatuur hergebruikt, onder andere voor de verwarming van kassen. Nigel Farage, een controversiële en spraakmakende keuze als spreker, bleek voorstander van Bitcoin en sprak op de main stage over decentralisatie en Brexit

Het panel over Bitcoin's mediaprobleem bleek één van de meest spectaculaire, omdat er ook enkele uitgesproken critici aan deelnamen. Bij de andere panels was een tegengeluid soms ver te zoeken. Jammer, want soms riep dat wel een beetje het gevoel op van 'preken voor eigen parochie'.  Toch mocht dat de pret niet drukken, want het blijft leuk om kopstukken uit de internationale community eens in het echt te zien en te horen spreken.

Ook de Nederlandse community was volop aanwezig. In de café's kon je meekijken met liveopnames van Satoshi Radio en Connect The World, en het was niet ongebruikelijk om terloops andere podcasters in actie te zien of bekende gezichten te zien genieten van een patatje op de food court.

Food Court

Op de food court heerste een gezellige festivalstemming. Het was druk, maar niet te druk, en vooral op de eerste dag scheen een heerlijk zonnetje. De kraampjes verkochten friet, pasta's, Aziatische gerechten, plantaardige hamburgers en ook was er een kraam met 'duckburgers'.

Natuurlijk kon je overal met bitcoin betalen. IBEX had alle verkopers op het Lightning Network aangesloten en dat werkte in de praktijk vlekkeloos en snel.

Navraag bij enkele kraampjes leerde ons dat de verkopers het gevoel hadden dat ongeveer 40% van de betalingen via Lightning verliepen. Volgens de CEO van IBEX werden tijdens het evenement in totaal bijna 4000 Lightning-betalingen gedaan. 

Exhibition Hall

In de Exhibition Hall stonden tientallen Bitcoinbedrijven met stands, waar je als bezoeker kon komen kennismaken, vragen stellen of gewoon een praatje maken. Bitonic, het oudste Bitcoinbedrijf van Nederland en initiatiefnemer van bitcoin.nl, was natuurlijk ook aanwezig.

Bij de stand van Bitonic konden bezoekers een gratis NFC-betaalkaart krijgen met €5 euro aan bitcoin. Dat kon men claimen met een wallet of tijdens het evenement gebruiken voor de aanschaf van een drankje. Ook kan de kaart gekoppeld worden aan een account op de exchange van Bitonic BL3P.eu, zodat je betalingen met de kaart vanuit je saldo op BL3P kan doen.

Op de tweede dag konden bezoekers van de stand het opnemen tegen internationaal schaak grootmeester Max Warmerdam. Max was in 2021 Nederlands kampioen schaken en wordt gesponsord door Bitonic.

Degene die Max tijdens Bitcoin Amsterdam met een potje schaken wist te verslaan, kon daarmee een prijs winnen van €500 euro aan bitcoin. Later werd dat verhoogd naar 0,1 BTC en uiteindelijk zelfs naar 1 BTC.

Het bleek een publiekstrekker, met af en toe enige filevorming in het gangpad voor de stand, maar het bleek tevergeefs: Max was aan het eind van de dag nog altijd onverslagen.

Aan één zijde van de hal hing allerlei Bitcoinkunst, die te koop werd aangeboden. Leuk om even langs te lopen of als je op zoek bent naar iets unieks.

Sound Money Fest

Na twee dagen eindigde het hoofdevenement en volgde op de derde dag het Sound Money Fest muziekfestival. De gashouder werd ervoor omgetoverd tot danszaal en diverse DJ's traden op met bekende Bitcoin-gerelateerde muziek.

Het muziekfestival bleek echter een stuk minder populair en trok aanzienlijk minder bezoekers dan de eerdere twee dagen. Achteraf gezien hadden de DJ's misschien iets beter uit de verf gekomen als ze gewoonweg tijdens de eerdere dagen in één van de cafés konden draaien.

Bitcoin Amsterdam 2022

Erop terugkijkend was het prima vertoeven op Bitcoin Amsterdam. De sfeer was goed, de locatie was mooi, de aankleding en organisatie waren strak geregeld en de sprekers waren van een hoge kwaliteit. Voor Europese begrippen kan gerust gezegd worden dat het een geslaagd evenement was. Een Bitcoinevenement van deze omvang in Nederland - daar mogen we best trots op zijn.

Voor de organisatoren, die in totaal slechts 100 dagen hadden voor de voorbereiding, was het geen geringe prestatie. Dat belooft wat voor volgend jaar - dan zijn we er natuurlijk weer bij!


Heb je Bitcoin Amsterdam 2022 gemist? Via de livestreams van Bitcoinmagazine.com hieronder kan je veel van het evenement alsnog bekijken.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.