Prins Philip van Joegoslavië: 'Niet crypto, maar Bitcoin. Het gaat alleen om Bitcoin'

Prins Philip van het voormalig Koninkrijk Joegoslavië blijkt een bitcoiner te zijn. Tijdens een interview zei hij: "Niet crypto, maar Bitcoin. Het gaat alleen om Bitcoin. Bitcoin is vrijheid. En dat is iets wat ik voor iedereen wil". Volgens hem is het tijd voor een scheiding tussen geld en staat en is bitcoin een manier voor mensen om zich te beschermen tegen inflatie.

Prins Philip werkt tegenwoordig in de financiële sector, hoewel hij exacte details voor zich houdt."Ik werk in Financiën", vertelt Prins Philip tijdens het interview, "Ik werk in vermogensmanagement voor een internationale financiële organisatie, met het hoofdkantoor in Europa, een groot kantoor in Londen."

Daar werkt hij als financieel adviseur en analist. "Ik analyseer en vertel cliënten voornamelijk wat er met de markt gebeurt, wat er met hun portfolio's gebeurt", licht hij toe, "En ik spreek met een boel andere analisten en portfoliomanagers in het bedrijf. We helpen om beslissingen te maken."

Niet crypto, maar Bitcoin

Prince Philip blijkt een voorstander van Bitcoin, maar niet van altcoins. Op een vraag over cryptovaluta antwoordde hij: "Niet crypto, maar Bitcoin. Het gaat alleen om Bitcoin. Bitcoin is vrijheid. En dat is iets wat ik voor iedereen wil."

Vermoedelijk maakt hij het onderscheid, zoals velen dat doen, omdat Bitcoin de enige cryptovaluta is die decentraal is. Daardoor is het netwerk veilig, vrij toegankelijk en zonder centrale machtspartij. Het monetair beleid is erdoor onveranderlijk en gebruikers zijn de baas over hun eigen geld.

"Het [Bitcoin] is iets wat iedereen moet leren en ze zullen het langzaam leren", vertelt hij verder, "Sommige mensen zullen het niet willen leren, omdat ze er niet aan gewend zijn. Ze willen het systeem beschermen waarin ze gedijen. Maar ze realiseren zich niet dat hun systeem... of misschien doen ze dat wel... niet gunstig is voor alle andere mensen in de wereld. Miljarden mensen over de hele wereld hebben het op dit moment niet al te best. We moeten het geld wegnemen van de staat."

Hij lijkt te verwijzen naar de 1,7 miljard mensen in de wereld zonder bankrekening en de vele landen waar hoge inflatie heerst. Op dit moment zijn er 22 landen met een inflatie hoger dan 10%, met in totaal meer dan 1 miljard inwoners.

Hard geld

"Ik denk dat we weer hard geld nodig hebben. We hebben een goede kwaliteit geld nodig, dat niet onderhevig is aan inflatie", vertelt Prins Philip verder, "En zoals je weet is inflatie echt een probleem in deze wereld. Inflatie is bijna een soort belasting."

Hij doelt op inflatie als gevolg van geldschepping. Als centrale banken nieuw geld creëren en zo de geldvoorraad vergroten, dan daalt als gevolg de waarde van de individuele geldeenheden. Het is een ondoorzichtig proces waardoor overheden meer geld kunnen uitgeven, maar waarbij de lasten door burgers gedragen worden in de vorm van inflatie. Inflatie treft niet alleen spaargeld, maar ook inkomens.

"Zeker op dit moment, zeker sinds de laatste financiële crisis van 2008, met de uitzonderlijke stimuluspakketten die in de economieën zijn gepompt. En sindsdien, met het coronapandemie, zijn er ongekende hoeveelheden stimuluspakketten in de economieën gepompt", legt Prins Philip uit, refererend naar de duizenden miljarden aan vers geld die sinds het begin van de crisis werden gecreëerd.

"En natuurlijk.. wat zal er met dat geld gebeuren? Het zal inflatie creëren. Terwijl je dat niet hebt met bitcoin", licht hij toe, "Je hebt een maximum van 21 miljoen bitcoins die ooit geproduceerd zullen worden, en daardoor zal het dus nooit onderhevig zijn aan inflatie. En dat helpt om mensen te beschermen". Als euro's en dollars minder waard worden, vermindert dat immers niet de waarde van bitcoin - integendeel, die neemt volgens marktwerking in principe verhoudingsgewijs toe.

"En daarnaast is het vrij van censuur, het is zeer inwisselbaar (fungible), het is verplaatsbaar. Het zal mensen helpen om weer individueel soeverein te zijn. En dat helpt de vrijheid van mensen", aldus Prins Philip.

Koninkrijk Joegoslavië

Prins Philip is de derde in lijn van opvolging van het koninklijk huis van het voormalig Koninkrijk Joegoslavië, niet te verwarren met de daaropvolgende Republiek Joegoslavië. Het koninkrijk bestond tot de koninklijke familie tijdens de Tweede Wereldoorlog het land ontvluchtte. Sinds 2001 woont de koninklijke familie opnieuw in het paleis in Belgrado, echter zonder politieke macht.


Beeldmateriaal: Wikimedia, license CC BY-SA 4.0


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.