Bitcoins voor het Rode Kruis tegen COVID-19

In de strijd tegen COVID-19 rondde het Italiaanse Rode Kruis onlangs een succesvolle campagne af voor fondsenwerving in bitcoin. Binnen drie dagen waren al genoeg bitcoins gedoneerd om het streefbedrag van €10.000 te behalen. Na het succes van de eerste ronde fondsenwerving is het Italiaanse Rode Kruis nu een nieuwe campagne gestart waarmee het bitcoindonaties accepteert. Ook het Nederlandse Rode Kruis accepteert bitcoins in de strijd tegen COVID-19.

Vanwege het coronavirus COVID-19 kampen medici wereldwijd met grote tekorten apparatuur die noodzakelijk is om de grote toestroom nieuwe patiënten aan te kunnen. Daarom is het Italiaanse Rode Kruis onlangs een campagne voor fondsenwerving gestart waarin het donaties in bitcoin accepteert.

De campagne was een succes en binnen drie dagen waren al genoeg donaties binnengekomen om aan de doelstelling van €10.000 te voldoen. Met het opgehaalde geld gaat het Italiaanse Rode Kruis onder andere een 'Advanced Medical Post' kopen voor pre-triage; een soort voor-selectie van patiënten op basis van individuele nood en hulpbehoefte.

Nieuwe campagne

Wegens het succes heeft het Italiaanse Rode Kruis de campagne bovendien verlengd. Het haalt nu bitcoins op voor bijbehorende apparatuur, waaronder een DefiMonitor; een soort defibrillator. Bitcoins die daarna eventueel over zijn worden besteed om middelen te kopen die ten goede komen van de persoonlijke bescherming van het medische personeel.

In totaal is met de initiatieven inmiddels voor zo'n €20.000 aan donaties in bitcoin opgehaald. Daarmee is ook de doelstelling van de tweede campagne bijna behaald, maar nog niet helemaal. Donaties kunnen gedaan worden op de website van HelperBit, waar ook de voortgang van de campagne is te volgen.

Veel van het gedoneerde bedrag is afkomstig van één donateur, iets meer dan 2,6 BTC. Dat was ten tijde van de transactie zo'n €13.000 waard; méér dan het totale richtbedrag van de eerste campagne. Daarnaast zijn er ook veel kleinere hoeveelheden bitcoin gedoneerd.

Rode Kruis & Bitcoin

Fondsenwerving via Bitcoin is voor het Rode Kruis redelijk nieuw, maar volgens voorzitter van het International Red Cross Colli Albani Committee Bruno Pietrosanti kan een innovatief middel als bitcoin helpen om tijdens deze moeilijke tijden aan de benodigde fondsen te komen.

'We need to ease the pressure in hospitalizations, as the number of infected people is increasing and there is a reduced number of available places within hospital facilities. We believe that an innovative fundraising tool like Bitcoin can help us find the necessary economic resources, that are very difficult to obtain in this historical moment.' - Bruno Pietrosanti, International Red Cross Colli Albani Committee

Ook het Nederlandse Rode Kruis accepteert sinds enige tijd bitcoindonaties in de strijd tegen COVID-19. Het opende onlangs giro 7244 en accepteert via de website behalve bankbetalingen ook donaties in bitcoin.

Op de website is bij de veelgestelde vragen tevens een korte toelichting over donaties in bitcoin te vinden. Het Rode Kruis schrijft daar dat zij de mogelijkheid voor bitcoindonaties bieden om het daarmee voor mensen die bitcoins bezitten makkelijk te maken om te doneren.

Doneren & Bitcoin

Het aantal organisaties dat bitcoindonaties accepteert is nog klein, maar groeit wel. Eén van de meest bekende en eerste organisaties die begon met het accepteren van bitcoins is Wikileaks. Voor Wikileaks zijn donaties in bitcoin een uitkomst, omdat zij van het traditionele bankenstelsel worden geweerd en daarom geen donaties via bankbetalingen kunnen accepteren. Wikileaks accepteert al sinds 2011 bitcoindonaties.

Sindsdien zijn er steeds meer goede doelen en organisaties bijgekomen die donaties in bitcoin accepteren en die niet controversieel zijn zoals UNICEF, War Child, Save the Children en The Water Project. En natuurlijk nu ook het Rode Kruis.

Ook Nederlandse organisaties zoals de Piratenpartij en Bits of Freedom accepteren bitcoindonaties. Via de Nederlandse startup WhyDonate is het bovendien mogelijk om bitcoins aan allerlei grote en kleine goede doelen te doneren. Dat kan overigens ook via vergelijkbare internationale initiatieven zoals BitGive en The Giving Block.

Vooralsnog zijn Bitcoindonaties nog altijd het meest populair onder technologie-georiënteerde initiatieven. Zo kan je bitcoins doneren aan projecten als Wikimedia/Wikipedia, Internet Archives, Mozilla Foundation, Apache Software Foundation, Blender Foundation, LinuxMint OS, GIMP en meer. En ook, misschien niet zo heel verrassend, aan projecten als The Pirate Bay en het Tor Project.

Bitcoiners met hart

Donaties accepteren in bitcoin is misschien best slim. Er is namelijk veel welvaart onder vroege Bitcoiners en niet zelden zijn zij gedreven door idealen. In de loop der tijd passeerden dan ook een aantal bijzondere schenkingen de revue.

Zo doneerde een Bitcoiner met het pseudoniem Pine via het Pineapple Fund maar liefst €47,5 miljoen euro waarde aan bitcoins aan goede doelen. Enkele maanden geleden kondigden anonieme donateurs via The Unknown Fund ook een soortgelijk initiatief van vele miljoenen aan, hoewel daarvan nog geen bewijs is dat er daadwerkelijk is gedoneerd.

Soms is de fondsenwerving ook minder serieus. Bijvoorbeeld toen de community rond Dogecoin, Bitcoin's infantiele en weinig serieus te nemen kleinere broertje, geheel in lijn met de absurdistische insteek van de cryptomunt besloot om het Jamaicaanse Olympische bobsleeteam te sponsoren, omdat het anders geld tekort kwam en de Olympische Winterspelen in Sochi zou missen. En, natuurlijk, omdat het grappig was.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.