Ordinals: NFT's op het Bitcoinnetwerk
Zeg je NFT's, dan zeg je al snel Ethereum of een andere altcoin. In ieder geval geen Bitcoin. Echter, zijn NFT's al bijna een decennium mogelijk op het Bitcoinnetwerk. Alhoewel dit nooit echt van de grond is gekomen, is sinds het uitrollen van het Ordinals protocol het concept van plaatjes, muziek en video's via inscripties op het Bitcoinnetwerk populairder dan ooit.
Op bitcoin.nl is tot dusver weinig geschreven over NFT's, en met een reden. De hype speelde zich met name af op het Ethereumnetwerk en andere blockchains en had weinig te maken met Bitcoin.
Net als bij de ICO hype in 2017 en de DeFi zomer van 2020 zag de Bitcoin community het punt van deze vorm van digitale activa niet. Momenteel is het handelsvolume van de NFT markt zo'n 96% gedaald, en is er nog maar een klein groepje verzamelaars er nog actief mee bezig.
Een Non Fungible Token (NFT) is kort gezegd content, zoals plaatjes, muziek, video's. De originaliteit kan worden bepaald doordat deze is gekoppeld aan een 'hash' in een blockchain. Deze 'hash', of token is gelinkt aan een externe link naar de desbetreffende content en wordt gebruikt als bewijs van eigendom. Met dit bewijs van eigendom kan je vaak toegang krijgen tot een 'exclusieve groep' met bijvoorbeeld andere eigenaren van andere soortgelijke NFT's.
Bitcoin Ordinals
De reden dat we ditmaal wél over NFt's schrijven, komt door het uitrollen van het ordinals project. Bitcoin developer Casey Rodarmor heeft een protocol gebouwd waarbij je gemakkelijk NFT's en andere data op de Bitcoinblockchain kunt bewaren. Deze ontwikkeling zorgt voor de nodige onrust binnen de Bitcoin community. Hier later meer over.
Wat zijn Ordinals?
Ordinals, of in het Nederlands "rangtelwoorden', kun je zien als een nummeringsschema voor
satoshi's.
satoshi's.
Een bitcoineenheid van één honderdmiljoenste (0.00000001) bitcoin. Dit is de kleinst mogelijke hoeveelheid bitcoin. Een satoshi wordt ook wel 'sat' genoemd.
. Iedere sat is genummerd op de volgorde waarin deze gemined is, en van transactie input naar transactie output is verstuurd.
Zowel het nummeringsproces als het transactieproces zijn afhankelijk van volgorde: het nummeringsproces is gebaseerd op de volgorde waarin satoshis zijn gemined, terwijl het overdrachtsproces afhankelijk is van de volgorde van transactie-inputs en -outputs.
Over het Ordinals protocol is veel te doen binnen de Bitcoin community, en met een reden. Voorstanders van het idee van inscripties zeggen dat zolang alles volgens de regels van het Bitcoin protocol gaat, er niets mis mee is. Bovendien is Bitcoin een open netwerk waarin ieder soort content in de blockchain kan worden bewaard. En alhoewel dit het geval is, weren tegenstanders het argument dat het opslaan van 'rare' plaatjes niet in lijn ligt met de essentie van Bitcoin.
Daarnaast heb je de bijkomstigheid van Ordinals dat de blocken nu meer data bevatten en voller zitten. Dit heeft als gevolg dat de kosten om een transactie in een block te plaatsen hoger zijn. Dit is een positieve ontwikkeling voor de miners, die wel een financieel steuntje in de rug kunnen gebruiken. Maar niet ideaal voor mensen die bitcoin gebruiken voor betalingen, alhoewel de fees op het lightning netwerk nog altijd goedkoop zijn. Daarnaast lijkt het er op dit moment alweer op dat de drukte in de mempool geminderd is.
Lees hier meer over hoe het met de fees van het Bitcoinnetwerk zit.
Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.