Zo kan je in de mempool zien wat je ongeveer aan transactiekosten moet betalen

De hashrate is gedaald en het is druk op het netwerk, waardoor de gemiddelde transactiekosten hoger zijn dan normaal. Als je te weinig miner's fee betaalt moet je misschien lang wachten tot je transactie wordt verwerkt. Via de mempool kan je zien hoe druk het is en kan je bepalen wat de juiste miner's fee is. Hier lees je hoe dat werkt.

De gemiddelde transactiekosten op het bitcoinnetwerk zijn op dit moment hoger dan normaal. Dat komt omdat het drukker is op het netwerk, maar ook omdat de hashrate van de miners is gedaald. Hashrate is een manier om de gezamenlijke rekenkracht van alle miners uit te drukken. Als dat daalt is er dus minder rekenkracht beschikbaar om te minen en als gevolg worden blocks minder snel gevonden. De dagelijkse transactiecapaciteit van het netwerk is daardoor lager.

Chinees regenseizoen

De daling in hashrate is volgens berichten te verklaren omdat het Chinese regenseizoen ten einde is. Eerder zorgden stroom overschotten bij Chinese waterkrachtcentrales als gevolg van zware regenval ervoor dat miners een zeer lage energieprijs betaalden. Nu de regen voorbij is zijn er minder overschotten en is de energieprijs hoger. Veel miners zouden om die reden hun apparatuur hebben uitgezet.

Onlangs bevond de totale hashrate zich nog op een recordhoogte van rond de 150 Exahashes per seconde (EH/s), maar daar is op dit moment nog maar zo'n 100 EH/s van over.

Bitcoin heeft een zelfcorrigerend mechanisme dat de moeilijkheidsgraad van het minen automatisch aanpast aan de nieuwe realiteit, om zo de block time van 10 minuten te herstellen. Dat gebeurt elke 2016 blocks; normaal gesproken om de twee weken. Wanneer blocks minder snel gevonden worden duurt het echter langer. De huidige situatie is dus tijdelijk, maar het kan nog wel even duren.

Lagere transactiecapaciteit, hogere miner's fees

Een bitcointransactie wordt pas verwerkt wanneer de miners de transactie aan een nieuw block toevoegen. De ruimte per block is beperkt dus meestal passen niet alle transacties erin. In principe voegen miners daarom transacties toe met een zo hoog mogelijke miner's fee, want dan verdienen ze het meest.

Transacties met een lagere miner's fee vallen buiten de boot en blijven achter in de mempool, een soort wachtrij voor transacties. Daar blijven ze net zo lang totdat ze wel worden opgepakt. Dat gebeurt in principe wanneer alle andere transacties met een hogere fee zijn verwerkt. Als je te weinig miner's fee betaalt kan het zijn dat je daarop moet wachten en dat kan soms lang duren.

De mempool

Als je niet te lang wil wachten is het dus belangrijk om voldoende miner's fee te betalen. Hoeveel dat is hangt er vanaf hoeveel haast je hebt en hoeveel je bereid bent te betalen. Het komt er eigenlijk op neer dat je een hoger bod moet uitbrengen dan anderen.

In de mempool kan je zien hoeveel transacties er in de wachtrij staan en hoeveel miner's fee andere mensen bieden. Op diverse websites wordt dat handig weergegeven in een kleurrijke grafiek, bijvoorbeeld op de website van Jochen Hoenicke of Mempool.space.

mempoolspace.png

In de grafiek geven de gekleurde balken geven aan hoeveel transacties er zijn met een bepaalde miner's fee. De legenda toont de hoeveelheid miner's fee in satoshi's per byte (sat/vB) die bij iedere kleur hoort. Als je een dikke balk in bepaalde kleur ziet dan zitten er dus veel van dat soort transacties in de mempool. Zie je een bepaalde kleur nauwelijks of niet, dan zijn er weinig of geen van dat soort transacties.

De gekleurde balken staan in de grafiek op volgorde. De gekleurde balken onderaan zijn de transacties met de hoogste miner's fees. Die worden als eerste verwerkt. Iedere gekleurde balk erboven vertegenwoordigt telkens een iets minder hoge miner's fee. Helemaal bovenaan in de grafiek staan de transacties met de laagste miner's fees, zoals transacties met 1 sat/vB. Die worden in principe pas verwerkt als alle andere transacties van de gekleurde balken eronder zijn gedaan.

Je zal zelf moeten inschatten wat voor jou het beste is. Wil je dat jouw transactie in het eerstvolgende block wordt opgenomen dan betaal je daarvoor de hoofdprijs, maar als je prima een paar blocks kan wachten dan kan de miner's fee een stuk lager. Als je geen haast hebt en desnoods bereid bent om een paar dagen te wachten tot de drukte afneemt, dan voldoet een lage miner's fee vaak ook.

Houd er wel rekening mee dat er continu nieuwe transacties met allerlei verschillende miner's fees bijkomen. Dat maakt het lastig voorspelbaar en om frustratie te voorkomen is het soms beter om de miner's fee iets hoger te schatten.

Replace-by-fee (RBF)

Als je de miner's fee verkeerd inschat kan het zijn dat je lang moet wachten voordat jouw transactie aan de beurt is. Je kan de transactie in dat geval niet annuleren, maar je kan er eventueel wel voor kiezen om de miner's fee te verhogen.

Dat kan met behulp van Replace-by-fee (RBF), een functie die in sommige bitcoinwallets is ingebouwd. Feitelijk bied je daarmee dezelfde transactie opnieuw aan, maar dan met een hogere miner's fee. Je oude transactie met de lagere fee komt dan te vervallen. Als je dat niet kan of niet wil, dan kan de ontvanger eventueel via Child Pays for Parent (CPFP) de fee verhogen. Als dat ook geen optie is dan zit er weinig anders op dan geduldig te wachten.

Helaas ondersteunt nog niet iedere wallet RBF. Soms zit de functie ook een klein beetje verborgen. Als jouw walletsoftware geen RBF ondersteunt kan je eventueel andere walletsoftware installeren die dat wel doet. Met behulp van je master seed of door je hardware wallet aan te sluiten kan je jouw bitcoinwallet in de nieuwe software importeren om vervolgens de RBF-transactie aan te maken.


Beeldmateriaal: Austin Distel, Unsplash


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.