Tokens, NFTs en stablecoins: Taproot Assets 0.3 is nu live op mainnet

Donderdag kondigde Lightning Labs de lancering aan van Taproot Assets versie 0.3. Met dit protocol kunnen tokens op Lightning worden gelanceerd. Dit is de eerste alphaversie van Taproot Assets die op het Bitcoin mainnet te gebruiken is.

"Deze release markeert het begin van een nieuw tijdperk voor Bitcoin", schrijft Ryan Gentry van Lightning Labs in de aankondiging. "Met Taproot Assets v0.3 hebben bouwers alle benodigde tools om van Bitcoin een multi-asset netwerk te maken, maar op een schaalbare manier die de kernwaarden van bitcoin behoudt." 

Taproot Assets (voorheen Taro) biedt de mogelijkheid om tokens te lanceren op het Bitcoin en Lightning netwerk. Dat kunnen allerlei soorten tokens zijn: tokens van bedrijven, stablecoins of NFTs. Aangezien de tokens ook via Lightning te versturen en ontvangen zijn, is de transactiesnelheid vrijwel direct en zijn de transactiekosten nagenoeg nihil. 

Bovendien biedt Lightning meer mogelijkheden dan de Bitcoin blockchain. Zo is het met Lightning bijvoorbeeld ook mogelijk om decentrale exchanges te creëren waarmee de tokens te verhandelen zijn. Of andere decentrale applicaties.

Taproot Assets 0.3 is op dit moment weliswaar live, maar het is nog wel een alpha versie. Het wordt dus nog doorontwikkeld en moet nog uitvoerig worden getest. 

Schaalbaar naar miljoenen gebruikers 

Taproot Assets maakt zoals de naam aangeeft gebruik van Taproot, de upgrade van het Bitcoinprotocol die in 2021 werd geactiveerd. Daarmee zijn complexe scripts (smart contracts) in een Bitcointransactie te 'verstoppen' via merkle trees, een cryptografische boomstructuur. Ondanks de complexiteit is de transactiegrootte daardoor niet groter dan bij normale transacties. Het gevolg is dat Taproot Assets kan opschalen naar miljoenen gebruikers, zonder de mempool te overbelasten. 

Dat gebeurt op dit moment namelijk wel bij andere token-protocollen die geen gebruik maken van Lightning, zoals met BRC-20 en ordinals. Dat zorgt al het hele jaar voor een volle mempool, met als gevolg een verminderde transactiesnelheid en hogere fees voor het gehele Bitcoinnetwerk. 

Taproot Assets heeft dat probleem niet, aangezien daarmee het gros van de transacties off-chain via Lightning verlopen. 

Altcoin-killer 

Het lijkt een ideale oplossing: razendsnel, spotgoedkoop, smart contracts én toch verankerd aan het decentrale en robuuste Bitcoinnetwerk. Vooral dat laatste is belangrijk. 

Altcoins bieden immers al jaren vergelijkbare mogelijkheden, maar daarvoor doen ze belangrijke concessies met betrekking tot de veiligheid. Meestal is het netwerk simpelweg niet decentraal, terwijl dat nu juist de grote innovatie is. Altcoins wekken dan ook vaak de illusie dat ze technologische voordelen bieden, terwijl ze in realiteit vooral de plank misslaan. 

Digitale euro's en dollars 

Eén van de mogelijke toepassingen van Taproot Assets waarvan men veel verwacht is stablecoins. Dat zijn tokens waarbij de waarde stabiel is en gekoppeld aan een reguliere valuta. Bijvoorbeeld een digitale euro of dollar, die altijd gelijkwaardig is aan één euro of één dollar. 

In de praktijk blijkt namelijk dat veel mensen in onderontwikkelde landen wel de voordelen van decentraal digitaal geld zien, maar niet de financiële ruimte hebben om risico te lopen op koersvolatiliteit. In veel landen in Zuid-Amerika en Afrika, heeft men het liefst gewoon dollars.

Met Taproot Assets kan dat: dollars, die verstuurd worden via het Lightning netwerk. "Dit is hoe we de dollar en de financiële assets van de wereld 'bitcoiniseren'", aldus Ryan Gentry. 

Stablecoins 

Stablecoins bestaan nu ook al, maar op andere blockchains. Ze zijn gangbaar bij exchanges en verreweg de meeste handel in bitcoin en cryptovaluta's gebeurt met stablecoins. 

Omdat ze niet alleen worden verhandeld tegen bitcoin, maar ook tegen allerlei altcoins is het dagelijkse handelsvolume van de meest populaire stablecoin Tether (USDT) zelfs twee tot drie keer zo hoog als het dagelijkse handelsvolume van bitcoin. 

Tether gebruikte in de loop der jaren verschillende blockchains, maar de kans is aannemelijk dat er ook een Taproot Assets-variant van Tether bijkomt. In reactie op de nieuwe release schreef de recent aangestelde CEO van Tether, Paolo Ardoino: "De toekomst die we verdienen. #bitcoin"

Paolo Ardoino is overigens beter bekend als de CTO van Bitfinex, een exchange die een voortrekkersrol speelde wat betreft de adoptie van het Lightning netwerk. Best kans dus dat we er in de toekomst meer over zullen horen.


Een ander protocol voor tokens op Lightning is het RGB protocol



Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.