Stablecoins: een duik in het diepe

Stablecoins zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. De digitale munten zijn vaak gekoppeld aan traditionele valuta, zoals de euro of Amerikaanse dollar. De belofte is dat ze stabiel en 1-op-1 inwisselbaar zijn. Dit blijkt niet altijd het geval te zijn. Stablecoins worden met name gebruikt als handelspaar, maar op sommige plekken kan je er ook mee betalen. Soms krijg je zelfs rente over je stablecoins.

Stablecoins hebben in totaal een marktkapitalisatie van $137,5 miljard. De grootste vijf munten hebben grofweg 95% van de stablecoinmarkt in handen. Dit zijn: 1. Tether (USDT), 2. USD Coin (USDC), 3. Binance USD (BUSD), 4. Dai (DAI) en 5. TrueUSD (TUSD). De eerste drie nemen veruit het grootste deel van het handelsvolume voor hun rekening.

Tezamen hebben stablecoins in 2022 een record van $7,4 biljoen aan transacties verwerkt. Hiermee verslaan stablecoins bijna alle traditionele creditmaatschappijen, op Visa na die afgelopen jaar $12 biljoen aan transacties heeft verwerkt. 

Bron: Coin Metrics Formula Builder

Tether (USDT)

Over Tether is de laatste jaren veel ophef geweest. Houdt het bedrijf achter de stablecoin wel voldoende activa aan voor de 1-op-1 dekking? Zijn deze activa wel voldoende liquide? Vele vragen blijven vooralsnog onbeantwoord. Volgens sommigen houden slimme accountants 'het sprookje van Tether' in stand.

Tether is hoe dan ook regelmatig in opspraak. Het bedrijf heeft afgelopen jaar echter wel hard gewerkt om transparanter te worden. Ook hebben ze naar eigen zeggen de liquiditeit van hun onderpand verbeterd en daarmee samenhangende risico’s verkleind.

Deze uitlatingen werden vorig jaar op de proef gesteld. In juni 2022 verwerkte Tether in 48 uur succesvol $7 miljard aan opnames. Iets wat volgens de chief technology officer van Tether, Paolo Ardoino, voor traditionele banken haast onmogelijk is. In heel juni 2022 verwerkte Tether maar liefst $16 miljard aan opnames, wat toen 19% van hun totale reserves was.

Op het moment van schrijven bestaan de reserves van Tether volgens hun website voor 82,45% uit Cash & Cash Equivalents & Other Short-Term Deposits & Commercial Paper. Met Cash Equivalents wordt vaak gedoeld op kortlopende staatsobligaties, welke over het algemeen als zeer liquide worden gezien.

USD Coin (USDC) & Binance USD (BUSD)

USD Coin en Binance USD hebben minder obscure trekjes dan Tether. Circle is het cryptobedrijf achter de USD Coin. Dit bedrijf uit de Verenigde Staten heeft in het verleden veel geld opgehaald bij de zakenbank Goldman Sachs. Ook grote vermogensbeheerders zoals BlackRock en Fidelity hebben in Circle geïnvesteerd.

De USD Coin wordt 100% gedekt door cash en kortlopende Amerikaanse staatsobligaties. De jaarrekening van Circle wordt jaarlijks gecontroleerd en het bedrijf is onderworpen aan toezicht van de Securities and Exchange Commission (SEC). Op de website van Circle valt een maandelijks geüpdatet attestion report in te zien met de reserves van de USD Coin.

Binance USD is de stablecoin van Binance en is uitgegeven door Paxos. De dekking van de stablecoin is eveneens cash en kortlopende Amerikaanse staatsobligaties. Het bedrijf achter de stablecoin, Paxos, staat onder prudentieel toezicht van de New York Department of Financial Services (NY DFS). Paxos publiceert ook maandelijks een attestion report met de reserves van de Binance USD.

Opvatting toezichthouders en centrale banken

In 2019 wees de Financial Stability Board (FSB) al op de potentiële gevolgen voor de financiële stabiliteit van wereldwijde stablecoins. Hiermee doelde de internationale toezichthouder op de plannen van Libra (later Diem). Facebook (nu Meta) wilde deze stablecoin gaan uitgeven en het zo voor miljarden gebruikers van het platform mogelijk maken om gemakkelijk geld te versturen en ontvangen, via de speciaal daarvoor ontwikkelde wallet Novi.

Het initiatief van Facebook werd bijzonder serieus genomen door centrale banken en publieke autoriteiten. Dit kwam waarschijnlijk door de schaalgrootte van Facebook. In het laatste kwartaal van 2019 telde het platform bijna 2,5 miljard (maandelijks) actieve gebruikers. De chief executive officer Mark Zuckerberg moest zelfs verschijnen voor het Amerikaanse Congres. Uiteindelijk heeft Facebook haar plannen stopgezet en de technologie aan de Amerikaanse bank Silvergate verkocht, welke bank zich momenteel in zwaar weer begeeft.

Hoewel centrale banken voor de aankondiging van Libra al experimenten waren gestart met hun eigen ‘stablecoins’, zogenoemde Central Bank Digital Currency (CBDC), heeft dit centrale banken wakker geschud.

Afgelopen jaren volgden waarschuwingen van verschillende centrale banken en toezichthouders over de mogelijke risico’s van stablecoins voor de financiële stabiliteit. Dit is enerzijds logisch, omdat private partijen zo machtiger worden en wellicht de monetaire soevereiniteit van centrale banken aantasten. Anderzijds is het opmerkelijk te noemen dat er niet specifiek wordt gewaarschuwd voor algoritmische stablecoins. Dergelijke experimenten zijn inmiddels al meermaals gefaald met TerraUSD (UST) als grootste debacle, terwijl de grootste stablecoins uitstekend werken en bijna altijd hun peg houden.

Bitcoiners love stablecoins?

Stablecoins zijn in zekere zin een raar fenomeen. De digitale equivalenten van een dollar of euro heb je in een mum verstuurd naar de andere kant van de wereld. Een flinke verbetering ten opzichte van traditionele valuta. Maar hoe kan dit dan?

Stablecoins maken geen gebruik van het traditionele financiële systeem, maar van snelle blockchains. Deze blockchains zijn sneller en goedkoper dan de tragere, maar wel betrouwbaardere en oncensureerbaare blockchain van Bitcoin. Het versturen van stablecoins over deze blockchains is dan misschien snel, maar levert inherent een centralisatiegevaar op.

Ook worden stablecoins vaak gedekt door traditionele fiatvaluta. Is dit dan niet gewoon lucht gedekt door lucht? Stablecoins lijken niet de gewenste oplossing en te rijmen met de opvattingen van veel Bitcoiners. Voor anderen, zoals mensen in Afrika en Zuid-Amerika zijn stablecoins juist een uitkomst. Hoewel een Bitcoin Standaard misschien nog ver weg is, zijn er bij stablecoins nog best wat vraagtekens te zetten.


Volgende week zullen we kijken naar de toekomst van stablecoins. Mag er straks nog wel rente worden betaald over stablecoins ? Dit en andere – meer juridische – zaken zullen dan aan bod komen. Stay tuned!


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.