Hoge Bitcoin fees als gevolg van drukke mempool

Het is momenteel ongebruikelijk druk op het Bitcoinnetwerk. Er staan meer dan 435.000 transacties in afwachting van bevestiging in de mempool en de kosten voor een transactie zijn hoog. Hoewel de miners hiervan profiteren, is het voor dagelijkse gebruikers minder ideaal.

Hoge fees en drukke mempool

De hoge fees zijn het gevolg van de grote hoeveelheid transacties die met elkaar concurreren om snel te worden opgenomen in een blok. Op onze statistieken pagina is te zien dat de kosten voor hoge prioriteitstransacties momenteel 200 sat/vB bedragen, wat neerkomt op ongeveer €8 euro per transactie. Vanochtend lag de prijs voor een transactie zelfs rond de 20 euro. Dit is aanzienlijk duurder dan de gemiddelde transactiekosten van enkele maanden geleden.

Wil je hoge transactiekosten vermijden? Dan heb je een paar keuzes. Je kan ervoor kiezen om je transacties uit te stellen tot de drukte op het netwerk afneemt en de kosten dalen. Een andere optie is om een lagere transactiefee te gebruiken, maar dit kan wel betekenen dat de transactie lang op een bevestiging moet wachten, of in het ergste geval helemaal niet wordt opgenomen in een block. In dat geval zal het netwerk automatisch na verloop van tijd (vaak zo'n twee weken) de transactie uit de mempool gooien, en kan je de bitcoin weer uitgeven.

Heb je graag dat je transactie snel wordt meegenomen in een block, zul je bereid moeten zijn hogere transactiekosten te betalen. Mocht je al een transactie hebben gedaan, maar te weinig fees hebben betaald, dan kan je gebruik maken van het Replace-By-Fee (RBF). Dit protocol maakt het mogelijk om een ​​ transactie die al in afwachting is van bevestiging te vervangen door een nieuwe transactie met hogere transactiekosten. Je voegt in wijze wat extra fee aan je transactie toe, om het voor miners aantrekkelijk te maken deze mee te nemen in een block.

Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van het Child Pays for Parent (CPFP). Met deze methode kun je een inkomende transactie waar niet genoeg transactiekosten voor is betaald, toch snel laten verwerken door deze als tweede transactie direct door te sturen en daarbij extra transactiekosten te betalen. Hierdoor zullen miners de tweede transactie accepteren en daarmee ook de eerste transactie snel verwerken.

BRC-20 en Ordinals

Een van de redenen voor de toename van transacties op het Bitcoinnetwerk is de groeiende populariteit van BRC-20 tokens. Dit zijn digitale valuta die worden uitgegeven op het Bitcoinnetwerk, je kunt het vergelijken met ERC-20 tokens op het Ethereumnetwerk. Het BRC-20 protocol maakt net als Ordinals gebruik van inscripties in een Bitcointransactie. De volle mempool wordt nu vooral veroorzaakt door het grote aantal mints mints Term dat verwijst naar het proces van het creëren van nieuwe tokens of munten. , die meer lijken te willen betalen voor een transactie dan 'normale' gebruikers.

De stijgende vraag naar transacties op het Bitcoinnetwerk en de toenemende populariteit van BRC-20 tokens hebben dus geleid tot hogere transactiekosten en een overvolle mempool. Hoewel dit hinderlijk kan zijn voor gebruikers die snel een transactie willen uitvoeren, zijn de hoge transactiekosten juist positief voor miners. Deze krijgen verdiensten uit zowel de block subsidy block subsidy De 'block subsidy' van Bitcoin is de beloning die miners ontvangen voor het verifiëren en valideren van nieuwe transacties en het oplossen van complexe wiskundige puzzels om een nieuw block aan de blockchain toe te voegen. De huidige subsidy van Bitcoin is 6,25 BTC per block. als de transactiekosten. Op dit moment is het grootste deel van de inkomsten van miners meestal afkomstig uit de block subsidy. Echter, zullen de verdiensten afkomstig van transacties in de toekomst een prominentere rol spelen voor miners, omdat de block subsidy elke 4 jaar halveert. In de afgelopen tijd zijn de totale transactiekosten in een block diverse keren hoger geweest dan de subsidy. In een recent block verdienden miners bijvoorbeeld maar liefst 6,7 BTC aan transactiekosten, dat is meer dan de huidige block subsidy van 6,25 BTC.

Hieronder zie je een grafiek van Dylan LeClair die deze ontwikkeling goed laat zien.


Hoge transactiekosten zijn vervelend voor gebruikers, maar sommigen beschouwen de hoge transactiekosten niet als een negatief verschijnsel, maar als een teken van het volwassen worden van Bitcoin. Dit komt doordat in de toekomst hoge fees onontkoombaar zijn, omdat de on-chain fees de beloning voor de miners zullen moeten vervangen. Bovendien stimuleren de hoge transactiekosten derde partijen, zoals exchanges, om het Lightning Netwerk te integreren. Dit is een tweede-laags schaalbaarheidsoplossing die goedkope en razendsnelle transacties op het Bitcoin-netwerk mogelijk maakt. In de toekomst zal het Lightning Netwerk dus moeten fungeren als het dagelijkse betalingsnetwerk van Bitcoin.

Echter zouden de verhoogde fees ook een tijdelijk fenomeen kunnen zijn, omdat het nog moet blijken of de BRC-20 tokens zo populair als nu blijven.


Lees hier meer over de populaire BRC-20 tokens.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.