Duurt je transactie te lang? Verhoog de fee met Replace By Fee (RBF)

Bij drukte op het Bitcoinnetwerk kan een transactie enige tijd onbevestigd blijven hangen in de mempool. Meestal is de miner's fee dan te laag vergeleken met andere transacties. Met Replace By Fee (RBF) kan je de fee verhogen, waardoor de kans toeneemt dat de transactie eerder aan een block wordt toegevoegd. In dit artikel lees je wat RBF is, hoe het werkt en hoe je het kan gebruiken.

Op de Bitcoin blockchain is de transactiecapaciteit beperkt. Miners vinden namelijk gemiddeld eens per tien minuten een nieuw block waaraan ze transacties kunnen toevoegen, maar per block is de ruimte daarvoor beperkt. Aangezien miners vooral vanuit winstbejag te werk gaan kiezen ze daarom in principe de best betalende transacties uit om aan het volgende block toe te voegen. Net zo lang totdat het block vol is.

Wanneer je een Bitcointransactie doet, word je daarom gevraagd hoeveel transactiekosten je ervoor wil bieden. Die transactiekosten - de zogenaamde miner's fee - zijn om de miners te verleiden jouw transactie toe te voegen. De walletsoftware verspreidt de transactie daarna over het netwerk naar andere nodes, waarna het terecht komt in de mempool. Dat is een soort virtuele wachtrij voor transacties die iedere node bijhoudt, waar ze verblijven tot miners ze aan een block toevoegen.

Concurrentie

Bij drukte bieden transacties met de fees dus tegen elkaar op om de beperkte ruimte in een block. Als een transactie lange tijd onbevestigd blijft hangen in de mempool, dan is de miner's fee waarschijnlijk te laag vergeleken met andere transacties die op dat moment in de mempool worden aangeboden.

De huidige stand van zaken in de mempool kan je via de Statistieken op bitcoin.nl bekijken. Daar zie je de meest recente blocks en een inschatting van de toekomstige blocks op basis van de transacties die zich op dit moment in de mempool van de bitcoin.nl node bevinden. De grafiek toont de huidige hoeveelheid transacties in de mempool en de hoeveelheid miner's fee. Een legenda die de kleuren uitlegt verschijnt als je met je muispijltje over de kleuren van de grafiek beweegt.

Voor het gemak staan er ook schattingen over hoeveel satoshi's satoshi's Een satoshi is de kleinste hoeveelheid bitcoin die mogelijk is: 0,000000001 BTC. het op dit moment ongeveer kost om een transactie met hoge, gemiddelde, lage of geen prioriteit te versturen.

Replace By Fee (RBF)

Om de kans te vergroten dat de transactie sneller aan een block wordt toegevoegd kan je Replace By Fee (RBF) gebruiken om de fee te verhogen. Daarmee vervang je de oude transactie met een nieuwe variant, waarbij de fee hoger is. Zo schuift de transactie iets naar voren in de 'wachtrij' (mempool). De oorspronkelijke transactie wordt dan genegeerd.

Je kan RBF meermaals gebruiken. Als de fee na de eerste verhoging nog steeds onvoldoende is, kan je het dus nog een keer proberen met een nog hogere fee. De miners zullen in dat geval alleen de RBF-transactie met de hoogste fee toevoegen en de anderen negeren. Je kan de fee met RBF dus stapsgewijs verhogen.

Veel moderne wallets ondersteunen RBF, maar niet allemaal. Via zoekmachines kom je er vaak eenvoudig achter of jouw walletsoftware het wel of niet ondersteunt. Gewoonlijk staat RBF standaard aan, maar kan je de optie eventueel ook uitschakelen.

Het werkt meestal vrij eenvoudig, maar de werking en mogelijkheden verschillen per wallet. Doorgaans vind je de mogelijkheid door in walletsoftware te (rechts)klikken op de desbetreffende transactie, of door te zoeken naar opties voor 'Replace By Fee' of termen die daarop wijzen zoals 'Fee verhogen' of 'Bump Fee'.

Vaak kan je daarna direct de nieuwe fee opgeven en bevestigen met een knop. Indien succesvol verschijnt de nieuwe RBF-transactie daarna zoals gewoonlijk bij het overzicht van je andere transacties.

Vervolgens is het afwachten of de transactie dit keer wel wordt toegevoegd aan een block. Zo niet, dan kan je het zoals gezegd nogmaals met een nog hogere fee proberen. Zodra het transactieoverzicht van je walletsoftware aangeeft dat de transactie één of meer keren is bevestigd, weet je dat het is gelukt.


Bovenstaand artikel verscheen op 13 februari 2023 voor het eerst op bitcoin.nl

Een andere manier om de fee te verhogen is Child Pays for Parent (CPFP). Daarover schrijven we binnenkort meer.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.