Taro versie 0.2: vervangt deze bliksemsnelle tokenstandaard straks BRC-20?

Vorige week is versie 0.2 van het Taro-protocol gepubliceerd. Taro is een protocol dat tokens en NFTs op het Lightning netwerk mogelijk maakt. Met razendsnelle transacties, minimale kosten en krachtige features is de hoop dat Taro het stokje overneemt van BRC-20 en de nieuwe standaard wordt voor tokens op Bitcoin.

Taro, of Taproot Asset Representation Overlay, is een nieuw protocol voor digitale assets op het Bitcoin Lightning netwerk. Zoals de naam aangeeft maakt het gebruik van Taproot, de upgrade van Bitcoin die eind 2021 is geactiveerd.

Met Taro is het mogelijk om stablecoins, tokens en NFTs op basis van Bitcoin creëren, op een manier waarbij ze via Lightning te versturen zijn. De ontwikkeling startte vorig jaar

Vorige week kondigde het team versie 0.2 aan van het protocol, met veelbelovende nieuwe mogelijkheden. 

vPSBTs

Versie 0.2 introduceert 'virtual Partially Signed Bitcoin Transactions' (vPSBTs), vergelijkbaar met PSBTs maar dan voor Taro-tokens.

Een PSBT is een gedeeltelijk ondertekende transactie, waarop meerdere partijen kunnen voortborduren voordat de eindstand op de blockchain wordt gepubliceerd.  Op die manier is er niet voor iedere handeling een on-chain transactie nodig.

PSBTs zijn nuttig bij multisig, CoinJoins en kunnen ook gebruikt worden om Lightning kanalen te openen of sluiten. Met vPBSTs moet het mogelijk worden om dezelfde techniek ook voor Taro-tokens te gebruiken. Het Taro-team voorziet onder andere toepassingen voor online marktplaatsen en hardware wallets.

Universe servers

Nieuw zijn Taproot Assets Universe servers. Die vervullen een vergelijkbare rol als Bitcoin nodes, alleen dan voor Taro-tokens. Net als met Bitcoin nodes, kan iedereen in principe een Universe server voor een bepaalde Taro-token draaien.

Gebruikers kunnen synchroniseren met een Universe server om de authenticiteit en de transactiegeschiedenis van Taro-tokens te verifiëren. Ook schept het de mogelijkheid voor Taro-explorers, waardoor het eenvoudig is om tokens te verkennen en ontdekken.

Efficientie & Multi-asset mints

Eén van de speerpunten van Taro is efficiëntie. Dat vertaalt zich via 'Multi-asset mints' naar de mogelijkheid om meerdere handelingen in één transactie te bundelen. Het is met Taro 0.2 bijvoorbeeld mogelijk om met één transactie meerdere tokens tegelijkertijd te 'minten' en ze met dezelfde transactie direct te distribueren.

Ook is de maximale grootte van de metadata opgehoogd naar 800 KB. Dat bepaalt bij NFTs de beschikbare ruimte voor, bijvoorbeeld, afbeeldingen. Die ruimte is overigens alleen bij het 'minten' van de tokens nodig, want iedere transactie daarna gebruikt enkel een hash van de metadata.

Daarnaast zijn er diverse verbeteringen met betrekking tot stabiliteit en schaalbaarheid.

BRC-20

Tokens op Bitcoin zijn uitgegroeid tot een ware rage. Sinds de komst van Ordinals en de daarop voortbordurende BRC-20 tokenstandaard zijn er in de afgelopen maanden duizenden tokens gelanceerd.

De hoop is dat Taro de toorts overneemt en de nieuwe tokenstandaard wordt. De voordelen en mogelijkheden van Taro zijn legio, terwijl BRC-20 kampt met diverse tekortkomingen. Zelfs Domo, de ontwikkelaar van BRC-20, stelt dat Taro een veel betere keuze is.

En hoewel BRC-20 tokens met kostbare on-chain transacties al enkele maanden de mempool overspoelen waardoor de transactiekosten zijn gestegen, werkt Taro op basis van Lightning waardoor er veel minder on-chain transacties nodig zijn. Als tokenprojecten zouden overstappen op Taro, zou dat de mempool ontlasten en de gemiddelde transactiekosten op het Bitcoinnetwerk verlagen.

Toch is het afwachten of het zo uitpakt. In tegenstelling tot wat sommige nieuwsbronnen vermelden, is het BRC-20 ecosysteem niet zomaar over te zetten naar Taro. Tokenprojecten die de overstap willen maken, zullen met Taro waarschijnlijk opnieuw een tokenuitgifte moeten doen.

Het succes hangt er daarna vooral vanaf of gebruikers de tokens op Taro prefereren in plaats van BRC-20 tokens. Ondanks de duidelijke voordelen is dat, gezien de irrationaliteit rond memecoins en 'degens', geen gegeven.

Stablecoins

Toch zijn de verwachtingen van Taro wel hoog. Het team erachter voorziet vooral een rooskleurige toekomst voor stablecoins op Lightning.

Het zou met Taro bijvoorbeeld mogelijk zijn om een gedigitaliseerde versie van een lokale valuta te maken, die achter de schermen gebruikmaakt van de liquiditeit in de bestaande kanalen van de Lightning-infrastructuur. Daardoor zijn razendsnelle, spotgoedkope en wereldwijde transacties mogelijk, vanuit een wallet op basis van je eigen lokale valuta.

Meer informatie

Taro wordt nog ontwikkeld en het duurt waarschijnlijk nog een tijd voordat de testfase is afgerond. Toch is het met decentrale projecten altijd afwachten wat er gebeurt. BRC-20 tokens zijn ook experimenteel, maar dat weerhield de gemeenschap niet om er desondanks mee aan de slag te gaan.

Meer informatie over Taro vind je in de BIPs en de officiële documentatie. Voor technische gebruikers die ermee aan de slag willen is er een daemon, API documentatie en een startersgids.


Een ander protocol voor tokens op Lightning dat al iets langer bestaat is het RGB protocol


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.